small advertisement

Friday, March 11, 2016

pengajaran selepas silap

Dulu, aku pernah keje sambilan dkt satu tempat ni, kt kilang buat acuan tayar. Running machine berpandukan computer programming yg disiapkn oleh programmer.
Dah lama sikit keje cm tu, maybe dlm bln ke4, rasa macam dh expert sangat dh. Siap pernah mintak programmer betulkn programming sbb ade error dalam acuan tu. Tapi, nk dijadikan cerita, teladan dan pengalaman, satu dari program yg aku agak ade eror tu, sebenarnya mmg macam tu.
Memang aturan program dia 'menakutkn' sampaikan aku rasa mcm nk patah je mata acuan tayar tu. Aku akui aku memandai suruh programmer betulkn balik program, sebab bajet dh teror. But lesson learned. And ofcoz la, lesson learned sbb dh kena marah buatkan mesin tu stop utk beberapa jam utk trouble shoot program yg sepatutnya dh bole complete job dh.
Masa tu baru la sedar, kecik cenonet je masa tu. Tktau pape pn lagi. Sebab bukan semua benda yg ko rasa dh terer tu, tk boleh salah. So start aritu, aku hati2 dgn semua perkara, bukan setakat program.
Sebab aku tkleh nk memandai2 sangat, lagipun masa tu kira, sangat junior. Lainla kalau dh keje 4-5 tahun yg kira senior kan. Even skrg ni pn, cuba hati2 dgn semua perkara so that we don't repeat the same mistake.
Tapi, pergila mana2 pun. Memang ada sorang dalam ramai2, yg tk reti ambil teladan atau pengajaran bila dh pernah buat silap. Dia boleh repeat 5-6kali kesalahan tanpa rasa bersalah. Dan yg lebih rasa tk bersalah, apabila selalu cakap besar, "aku lebih baik dari si polan-si polan" padahal pengalaman kerja pn baru tk sampai setahun jagung.
Dh dicakap, dh ditegur tapi kalau tknk terima, nk kata apa lagi kan?

No comments:

Post a Comment

Hello!