small advertisement

Wednesday, December 02, 2015

Semakin tua, semakin hilang keyakinan diri.

Semakin tua, semakin hilang keyakinan diri.

Itu keadaan aku pada masa sekarang. Kurang keyakinan diri untuk semua perkara. Terlalu kisahkan perasaan orang terhadap aku, kisahkan apa orang kata pasal aku. Padahal sebenarnya, orang sekeliling tu entah sapa-sapa.

Kesan-kesan kurang keyakinan diri macam tu, buatkan diri aku jadi malas, lembik, boleh dipergunakan orang.Bertambahlah sedihnya kan?

Namun, setiap kali bersedih, aku cuba senyum dan cuba berdiri balik. Untuk mendapat semangat yang positif.

Siapa lagi yang nak tenangkan hati dan pujuk hati kalau bukan kita sendiri.

Sunday, September 13, 2015

Luahan rindu

Angah, sorry. Suddenly, meza rasa rindu dengan angah. Dan bila pikir-pikir balik, lama dah kan kita tk bersembang. Sekarang ni, kalau bercakap pun, sebab hal orang lain, or pasal duit.

Dulu, masa angah belum kawin, single mingle, rajin jugak angah bawak balik piza dari ipoh untuk meza. Asal tau angah nak balik je, meza tunggu piza tu. Hehe. Then masa angah kawin pun, meza busy body dengan angah masa tu. Meza taula busy body, sibuk la nak mengacau. Lepas je angah kawin, seingat meza, angah still stay serumah dengan mi. Then, masing-masing pindah ke Ampang. Rumah pun tak jauh, mengadap belakang, selang beberapa unit. Masa tu, meza tk stay dengan mi lagi, still dok dengan tok dan arwah wan. Pernah jugak terpikir, sesaje nak pi umah, tapi tktau pulak nak buat apa. Dan ada masa-masanya, angah ade jugak ajak makan sama kat luar, bawak meza jalan-jalan naik kereta walaupun keliling taman je. Masa tu, Akmal kecik lagi.

Angah extend rumah, angah satu famili dok umah mi. Meza pun masa tu dah pun dok dengan mi rasanya. Masa tu, tkde kisah ape pun tapi sikit sebanyak dah rasa jurang. Being anak tunggal, yes, i was seeking attention from all the family members. Jadi bila ada akmal, so glad ade little brother. Tapi satu benda yang meza ingat sampai sekarang, ingat nak seronok-seronok celebrate my birthday, arwah wan pun jemput akmal dari rumah nenek. Tapi end up, kat umah, ade benda tak puas hati. Sebab "kidnap" Akmal without her known. Meza makan piza sambil nangis. Sedih. Sebab rasa macam meza punca malapetaka tu.

Lepas tu, arwah wan dengan tok, dah taknak amik Akmal lagi kat umah nenek. Takut ada orang mengamuk tak tentu hala. Dahla, perangai jenis tarik muka dan tak bertegur satu famili.Jurang makin terbentuk.

Masa angah stay kat umah mi dulu, kerap jugak kita makan sekali especially masa berbuka puasa. Quite fun sebab rasa close balik. Tapi ntah nape, kadang-kadang boleh rasa your wife didn't prefer to dine with us. Did you realize, arwah wan dengan tok selalu makan hati dengan your wife. Tapi takleh cakap ape, sebab diorang menumpang je kat umah angah masa tu. Dan sebab tu, arwah wan ngan tok rajin tido kat umah mi walaupun sempit dari umah angah tu.

Masa meza dapat keputusan PMR, arwah wan ade tanya meza, nak amik course ape. Meza nak amik mechanical, sebab want to be like you but end up amik civil. Hmm, ok lagi sebab still in engineering. Lepas SPM pulak, ingat nak sambung mechanical jugak. Tapi end up, dengan mechatronic. Masa tu seriously, ape ke bendela course ni, tapi oklah ade jugak mechanical nye. Sebelum meza start masuk U, meza ingat lagi, angah ajak makan dekat KLCC and give some pocket money untuk sambung belajar tu. I think, that was the last time kita makan sama dekat luar.

I still try to make the gap closer with your family, tapi  ntahlah. Ade je benda yang jadi gosip, benda yang jadi fitnah. Did you know, tok mengamuk gila bila someone informed her, yang adiknya nampak meza kat desa pandan? Padahal meza kat perlis. Dalam kelas. Cakap betul pun, tok was-was lagi. Haih.... Lepas tu, ada orang report, nampak meza kat KLCC masa weekend. Meza ngaku meza kat KLCC masa tu, dan samalah jugak dengan orang tu. Takkan dia boleh nampak meza kat klcc klau dia kat rumah. Unless rumah dia pun kat KLCC. And yang nampak meza tu pun, younger than me. U get what i mean kan? Bab buruk-buruk, cepat-cepat cari dan dipersoalkan.

Dan i know, she taknak anaknya kalah dengan meza sampaikan pernah keluarkan statement, "kalau tak dapat 5A untuk UPSR, jangan mengaku anak mama". Wow, sampai that extend. Meza seriously tak rasa pape pun kalau your children cemerlang dari meza, sebab they have enough love, care, belajar pun kat sekolah swasta. Meza? Ape ade? Lack of everything.

To be continue



















Hilang

Semalam, macam-macam dok melintas-lintas dalam fikiran, nak share dalam blog. Sekarang ni, hilang pulak.

Haih.

Maaf ye

Friday, April 10, 2015

Cara-cara nak shopping kat IKEA versi lebih senang

Sebelum ni, ada letak entri pasal cara-cara nak shopping kat IKEA, tapi nampaknya ramai yang rasa leceh dengan cara tu. Well, IKEA amalkan konsep DIY, memang cam gitu la.

Sebenarnya senang je pun nak shopping kat IKEA nih. Tapi dengan syarat, kena ada camera phone di tangan. Wajib oh!

1. Bila sampai kat IKEA tu, masuk dari main entrance ye. Untuk amik idea beli barang apa, unless memang korang dah tau barang apa nak beli, boleh la terjah melalui cashier pun. Sebab ada yang terus ok je bila tengok barang kat website tu.

2. Tengah jalan-jalan ni, nampak barang berkenan yang dok display. Sila snap gambar barang atau snap gambar price tag dia.

contoh price tag. ada nama, detail, harga, nombor artikel dan lokasi barang

3. Nampak tak yang tag merah tu? Kat situ ada tulis, self serve area, maknanya kena amik barang kat situ. Kalau tag kuning, korang boleh order kat pekerja dia.

4. a) Tag kuning - 
Order tu macamana? Lambat dapat ke? Sebenarnya, order tu, maksudnya korang place order kt pekerja dia, dan diorang akan bagi invoice (valid untuk tarikh tersebut sahaja), dimana selepas korang buat pembayaran, baru order tu akan diaktifkan untuk pekerja IKEA collect untuk korang. 
Contoh barang yg kena place order: katil queen & king, sofa, kabinet dapur, tilam queen & king

Boleh self collect ataupun home delivery.
Untuk self collect, lepas pembayaran, sila singgah di Merchandise Pick Up yang berhampiran dengan Customer Service untuk collect. 
Untuk home delivery pulak, lepas pembayaran, sila ke Home Delivery Counter, pun berdekatan dengan Customer Service dan Merchandise Pick Up counter untuk bagi details seperti nama, alamat dan nombor fon dimana akan dihantar dalam tempoh 3hari dan ada kadar tertentu dikenakan mengikut kawasan, lebih-lebih lagi di luar daerah.

b) Tag merah - 
Sila terus ke destinasi yang dipaparkan. Kalau self serve, self serve lah. Kalau markethall, markethall lah. Nanti tak pasal, tercari-cari kat tempat yang salah. 

MARKETHALL - selalunya barang-barang kecik ada kat sini. Contoh: periuk, gelas, curtain, bantal, cermin, lampu, tong sampah, karpet, bingkai gambar

SELF SERVE - 75% perabot-perabot ada kat sini. Contoh: rak kasut, almari buku, almari baju, kerusi, meja makan, meja ofis, katil bujang, tilam bujang. Kat sini, perabot dah dipek dalam kotak, bukan dalam bentuk display. Dan sini memang stail amik sendiri ya walaupun tengok barang tu macam besar gedabak, berat cam gajah untuk amik sendiri. Tapi percayalah, elok dah diorang susun kotak-kotak tu untuk kesesuaian pembeli. 

Macamana nak cari barang? Refer balik dekat gambar yang korang snap pakai phone tadi. Ada details kan, rack mana seksyen mana. Dah jumpa lokasi, compare pulak nombor artikel. Sama ke tak. Kalau takde stok ke takde barang kat lokasi, boleh tanya dengan information counter.

Pekerja memang ada kat situ, tapi diorang cuma bantu pelanggan yang ada kurang keupayaan seperti warga tua, perempuan mengandung, orang ketidakupayaan, perempuan yang shopping sorang-sorang. Sebab kat situ kan konsep amik barang sendiri. Kena paham tu.

Jangan pulak, ada yang komplen, "eh, kami perempuan. takkan amik sendiri."
Dah tau datang shopping almari, barang-barang berat, bawaklah kawan laki ke, abang ke, boifren ke, suami ke. Jangan datang dengan kawan pompuan je. Tula gunanya diorang tuh. Tapi kalau bawak lelaki pun, untuk display je buat pe. Tak gentleman la camtu. (sila jangan pilih orang cam ni buat kawan, buat malu je. Nyah pun larat angkat tau)

Awal Ashaari selalu shopping kat IKEA, dan dia angkat sendiri. Bukan setakat Awal la, Nabil ade, Fazura ade, Wati Elite pun selamba je angkut barang sendiri kat Self Serve tu. So jangan nak QUEEN sangat tau.

Eh, terkomplen plak.

6) Cashier sedang menunggu sebelah korang semua puas shopping. Hehe. Sebelah je ngan department self serve tuh. Nak cari ATM? Lepas counter cashier tu, ada ATM CIMB, Maybank dengan Alliance Bank. 

Ok, Sekian!

*dinasihatkan mind set yang tempat tu macam kat pasaraya groceries macam Tesco tu semua okeh. Pekerja IKEA takkan berkepit dengan customer masa beli barang. Sebab konsep SELF SERVICE/ DO IT YOURSELF!

*kalau macam pening-pening jugak, mcm "apa bendala aku baca ni syaiton", makanya korang upahlah PERSONAL SHOPPER. Biar diorg susah-susah buat kerja, bagi info ada barang lagi ke tidak dan korang tunggu di rumah sajok!







apa jadi selepas kuasa R.A.H.M.A.N?

#kali ni tentang politik

Teori aku pada hari ini, saat ini.

Kita selalu diwar-warkan dengan teori R.A.H.M.A.N. sejak beberapa tahun lepas. Jadi apa akan jadi selepas di bawah kuasa N?

Aku bukanlah peminat politik, malah sebelum ni pun aku jarang nak amik tahu tapi sejak awal tahun lepas, sejak kehilangan pesawat MH370, aku mula amik berat dengan hal negara. Taklah sepenuhnya tapi mula la nak busy body sikit.

Aku kagum dengan semangat rakyat-rakyat Malaysia sebab keprihatinan, sikap togetherness walaupun kita tk kenal satu sama lain. Dan dalam tahun lepas, banyak jugak malapetaka yang melanda negara, dan kita, sebagai rakyat Malaysia, cuba jadi cool, tak panik malah memberi bantuan fizikal dan moral sesama rakyat. Alhamdulillaj, sungguh lah aku merasa kagum dan bersyukur.

Namun, kecelakaan yang menimpa negara seperti seolah tiada hentinya. Mungkin kecelakaan diberi untuk diuji kepada seluruh rakyat samada mampu bertahan, mampu bersatu atau diingatkan untuk kembali kepada yang Satu setelah ramai rakyat jelata yang leka melakukan suruhannya yang wajib tapi bangga melakukan perkara yang sunat. Mungkin juga kecelakaan ni sebenarnya didedikasikan kepada kerajaan, untuk memastikan samada kerajaan itu benar-benar kukuh atau tidak.

Wallahualam.

Berbalik kepada teori RAHMAN, aku merasakan mungkin selepas kuasa N, parti politik yang selalu dipercayai dan dibanggakan itu tak dapat lagi menjaga Malaysia. Rakyat jelata akan mula beralih arah ke parti politik yang lain walaupun diragui tujuan dan objektif parti politik tersebut. Kerana apa? Kerana rakyat jelata sudah puas memberi peluang kepada parti politik yang pernah hebat suatu masa dulu di bawah kuasa M.

Aku rindukan zaman di bawah kuasa M. Walaupun negara dilanda kemerosotan ekonomi pada tahun 1997, aku tak pula dengar orang tua dalam famili komplen berhari-hari, perbelanjaan harian mahal. Tapi sekarang, perbelanjaan hari Isnin boleh dibebelkan seminggu lamanya. Nanti jangan ditanya pulak kenapa rakyat Malaysia ramai dapat penyakit sakit jantung apa semua ye.

Banyak kebanggaan lagiyang diberikan oleh M. Tahun 1998, negara yang kecik comel ni, dikenali seluruh dunia kerana mengadakan sukan Komanwel yang prestij dan merupakan tuan rumah negara Asia pertama. Masa tu rakyat tak komplen sangat pun, duit negara dibelanjakan ke arah tu. Sebab rakyat Malaysia termasuk makcik-makcik dengan nenek, seronok bangga Malaysia kenal. Stadium Bukit Jalil tu pun masih digunapakai sehingga sekarang. Tak membazir okeh. Masa tu, baru berlaku kemerosotan ekonomi pada tahun sebelumnya tapi mampu bangkit untuk mengadakan sukan komanwel tu. Hebat kan!

Zaman kuasa N apa ada? BR1M? Bukan semua orang boleh rasa pemberian BR1M tu. Itupun yang mana yang betul-betul miskin, dapat sama nilai yang miskin ala-ala kadar. Itupun kalau tengok gaji asas yang nyata, menepati kriteria untuk terima BR1M. Tak kira pulak ada yang buat side income dan dapat duit beribu-beribu sebulan tapi takda payslip dan tak istiharkan kat Lembaga Hasil. Tapi masih lagi boleh terima BR1M tu. Dan baru-baru ni, dengan kurang kecekapan sistem dan staf, ada penebus BR1M menebus lebih dari sekali untuk tahun tersebut. Sebab tu ramai rakyat yang tak sokong BR1M ni. Nampak ketidakadilan tu.

GST tu? Lain yang dikempenkan, lain yang jadi. Kalau dulu gaji RM2000, mampu simpan RM100 sebulan tapi sekarang, belum tentu mampu simpan RM50 kecuali lah rakyat tu sendiri kena kurangkan perbelanjaan harian. Mungkin kurangkan duit belanja mak, tak perlu langgan insurans, mula bawak bekal ke tempat kerja, tak perlu lagi bawak anak-anak melancong (dalam negara pn tk mampu, apetah lagi luar negara), duduk rumah pun jangan pasang elektrik. Duduk dalam pelita. Konsep berjimat cermat la katakan.

Macamana pun, elok kita bagi peluang kepada kerajaan. Cuma diharap kerajaan mampulah nampak peluang yang diberi tu. Menghargai peluang yang ada tu. Jangan nanti dikemudian hari menyesal. Dan merayu-rayu untuk mintak peluang lagi.

Last but not least, aku sayang Dr M.



Friday, April 03, 2015

tolong lepaskan dia untuk hidup berdikari

Ni kisah pasal kawan aku, dia tinggal sekali dengan mak dan abang dia.

Dia mula kerja selepas SPM. Ada peluang untuk sambung belajar tapi mak dia suruh kerja je, sebab bagi mak dia membazir sambung belajar sebab tak pasti apa gerentinya keja yang boleh dapat lepas grad. Lagi-lagi abang dia bagi contoh yang kurang elok bila abang dia tak tamatkan belajar. Kot?

Sejak dari mula kerja sampai 8 tahun kemudian, dia masih belum pernah pegang gaji 100% dalam tangan dia sebab mak dia yg pegang gaji. Dia cuma dapat duit belanja hari-hari (RM10 sehari) dan mungkin extra untuk dobi baju ke, main futsal ke, tambang taxi pergi keja. Tapi kalau pasal hal pakaian ke, yang lain-lain yang mungkin nampak bukan keperluan adalah suatu pembaziran.

Tambang teksi tu pun sebab bila time-time mak dia tk dapat antar dia pegi keja. Oh, dia ada lesen, boleh drive malah ada extra satu keta kt umah tapi mak dia tk percaya dia. Lebih baik bagi keta tu kat abg dia, yang tk keje tetap, banyak melepak seharian kat umah.

Sekarang ni, sebab banyak benda dah naik harga, mak dia taknak bagi duit teksi dah dan mintak dia pergi keje naik bas. Hmm, ape guna gaji dia tu? Sebulan maybe spending dalam rm300-rm400 je. Ada balance rm1200 lagi betul ke simpan? Bila nak beli kete asing, "is ok, mom can send u to work selagi nyawa ada." But now complaining, "i cant send u, pls belaja susah"

Takyah kira Rm1000 simpan sebulan selama 8 tahun. Kita cuma kira RM1000 sebulan untuk 3 tahun je. Sepatutnye ada RM36,000, or plus minus ada masa beli handphone dan 'emergency' yg tk emergency sangat tu, kita agaklah RM30,000 patutnye. Tapi realiti, cuma ada RM10,000. Opps, mana lagi RM20,000?

Well, mak dia yang pegang gaji, anak keje buta-buta je. So biarlah mak yang spending kan dgn mewahnya. Beli TV, beli perabot, beli aircond, shopping, karaoke, bagi duit ngan pakwe pastu mention, "ouh, this is all yours" Tapi bila nak tengok TV, bila nak on aircond, is no-no. Only mak dia yang boleh pakai.

Is it fair enough?

Si anak dh umur 25 tahun dah pun, tk boleh ke bagi dia merasa sendiri gaji dia and biar dia decide nak bagi berapa monthly kat mak dia? Bila dia nak belajar tanggungjawab tentang belanjawan bila mak dia anggap macam budak kecik lagi?

Itu just sentuh pasal hal gaji, not mentioning pasal hal-hal kat umah lagi. Abg dia tk keja, banyak meluangkan masa kat umah, but resist to kemas umah or at least umah dalam keadaan kemas. Yang si adik ni, balik kerja dah kena bebel, rumah semak padahal sama-sama balik dengan mak dia dari tempat kerja. Yang si adik ni, penat kerja. Kerja dia pulak bukannya bersenang lenang terpacak jadi promoter atau jawab call je kat tempat keja. Si adik buat kerja angkat barang, pasang barang, check stock, uruskan projek. Banyak pakai kudrat, banyak pakai otak. Tapi nak jugak disuruh adik yang buat kerja. Dhla awak bagi duit belanja sehari RM10. Ingat cukup? Dengan awak sendiri jarang masak kt umah.

Adik bagi duit, adik yang kerja, adik juga yg kena jadi bibik?
Abg?

As a friend, sikit sebanyak tumpang bengang. But who am i to sound mak orang kn? I'm outsider. Always been outsider, even how close I am dengan that family. Even how I been accepted by the family.

Aku selalu doakan yang baik-baik untuk family dia walaupun hati sakit menengoknya. Aku selalu berharap Allah lembutkan hati mak dia dan terima kenyataan bahawa anak dia bukan lagi anak kecik dan lepaskan untuk anak dia hidup lebih tenang dan puas hati dengan keputusan sendiri. Bukan lagi bawah telunjuk mak nya supaya tkde penyesalan dan ungkitan di kemudian hari.

Geram aku ni tahap nak menangis kesian...











Thursday, April 02, 2015

1 April

Setiap tahun, 1 April ditunggu untuk buat prank sesama kawan tapi kali ni, seluruh rakyat Malaysia tak nak menghadapi 1 April 2015, kerana tak yakin dengan sistem GST kerana, rakyat dh disogok dengan perasaan, selepas GST dilaksanakan, semua harga barang akan naik dan sekurang-kurangnya 6%.

Tapi, bukan semua, malah Honda dah pun mengumumkan penurunan harga bagi kenderaan di bawah jenama mereka, kerana tidak dikenakan lagi SST yg lebih tinggi dari GST itu. Namun, majoriti harga barang yang digunakan seharian, tidak mengalami penurunan harga.

Sebenarnya, bukan nak sentuh pasal hal GST sangat cuma nak menyibuk viralkan perkataan GST ni. Yelah, sana sini sibuk memperkatakan GST.

1 April, sempena GST juga, aku telah update status di FB berkaitan hutang dan perlu ke aku kenakan tambahan 6% sebab selama aku pinjamkan duit tu, aku tk pernah kenakan bunga walaupun setiap tahun aku yang dikenakan bunga dari pihak perbankan selama 3 tahun yg lepas.


Dan mestilah orang yang berkaitan melenting tapi tidak bagi wifenya, yang mempunyai adab sopan lebih baik dari suaminya tu. Si suami menjanjikan bayaran 8hb sekiranya aku request cash dan kalau nk segera, dia boleh issue cheque. Manakala wifenya pulak, terus menjanjikan cash deposit pada hari yang sama. Cuma dalam tempoh perbincangan berasingan antara suami dan juga isteri (asing-asing), ada ayat-ayat yang masih sempat dilontarkan untuk menyakitkan hati aku. 

Dan selepas wifenya dah deposit amount ke dalam akaun aku, segera suami isteri informed aku (pun asing-asing), yang mana yg suami bersikap sarcastic dan yang isterinya pun cuba informed dengan cara comel-comel. 

Macamana pun, aku tak terima sebarang ucapan terima kasih untuk hasil pertolongan tu. Yelah, orang tk kenang dh hasil pertolongan tu malah menganggap sebagai beban sebab kita ni selalu mintak dengan dia. Kita memang kena mintak hutang dengan peminjam sebab andainya aku mati dulu, dan aku tk halalkan, dia pun tkda inisiatif nak bayar balik, maka berjawablah dia dengan Tuhan di akhirat kelak. 

Andainya dia mati dulu dari aku, dan aku mintak dari ahli keluarganya tapi ahli keluarga taknak percaya kat aku yg dia berhutang dengan aku, tergantunglah rohnya antara 2 alam.

Macamana pun selesai sudah urusan aku dengan dia. Alhamdulillah. Dan aku doa, harap dijauhkanlah aku dari bersua muka dengan dia dan famili lagi kalau bertujuan untuk mengherdik diri aku lagi



Tuesday, March 24, 2015

pendendam

Kebelakangan ini, aku mulai perasan yang sebenarnya hati aku adalah pendendam. 

Selagi aku tak terasa hati dengan orang tu, selagi aku rasa ok dengan kerenah dan perangai orang tu, keadaan semua ok. Mungkin aku tak ingat lansung, ada salah orang tu dengan aku. Sikit pun tak. 

Tapi sekali aku dah terasa hati, sekali aku dah ingat kata-kata sumbang yang pernah kau lontarkan kat aku, sepuluh tahun lagi pun aku boleh ingat. Dalam tempoh tu jugak, selagi aku tak dapat apa-apa ucapan maaf ataupun kau maintain perangai macam tu lagi, memang sikit pun aku tak diskaun perasaan dendam tu.

Aku hati fragile. Cakap maaf betul-betul, tak buat lagi dah, aku boleh lupakan silap kau. Senang je nak pujuk tapi jangan diambil kesempatan pulak.

Hanya kerana aku berlembut, hanya kerana aku masih cakap seperti biasa dengan kau, hanya kerana aku masih melayan karekter kau tu, tak bermaksud aku masih ok dan suka dengan kau tau. Sebab aku percaya kifarah. Setiap apa yang terjadi pasti ada hikmah dan balasannya. Samada sebenarnya untuk aku ataupun kau sendiri.

Aku harap kau jangan nak ulang perangai bodoh kau lagi. Sesuka hati nak melenting, sesuka hati nak melantang, sesuka hati nak ngamuk. Ikut rasa, binasa kau tau. 

Dan jangan kau cakap kau selalu ingat Tuhan tatkala lidah kau mudah memaki hamun orang sekeliling kau seperti kau tiada Tuhan. 

Saturday, March 21, 2015

Attached

Recently, makin banyak hal yg buat aku terasa ati. Either aku memang berubah jadi cepat sentap ataupun sebenarnya they never concerned about my feeling at all.

Foremost, ade seseorang berjanji, from past few years, sampai sekarang belum laksanakan janji. Dan bukan seorang, tapi ramai. For past few years jugak, having thought that aku ni part of the team. But rupanya just came to know, I was an outsider all the time. Mulut kata we are a team but no. And might be forever to be true. Earlier, everything can be share together but rupanya, apa yang dioffer masa tu, boleh dipakai masa tu je. Kalau dia kata, amikla terus. Yang sebenarnya, pakai masa tu je, dah settle bagi balik. Bukan pakai terus ye.

Dia ni jenis cakap tak serupa bikin. And best part ialah, dia suka mintak orang untuk terima dia seadanya but never tolerate pun keadaan orang lain. Dia cuma concern hal dia je.

I would like to walk away from orang macam ni. Nak sangat, sebab u would not get any respect dari orang macam ni, and might be your backstabber later tapi somehow I'm attached with someone yang attached dengan dia jugak.

There were nothing nice memories dengan orang ni even one single thing but kenala jugak melayan. Kang sentap. Dia boleh buat sentap, tapi kita sentap dia tak kisah.

I just take it as one of my challenge, accept it as my kifarah perhaps.