small advertisement

Thursday, December 18, 2014

langsi dalam driving

It has been a long time tak update blog.


Ade banyak yang nak dikongsikan ada banyak jugak perkara yang terjadi. But somehow, I am not into writing 2-3bulan nih. Addicted dgn instagram perhaps.


Talking about instagram, we can relate it with handphone and android. Dulu-dulu, zaman pakai hp monochrome, aku dalam kategori langsi kot. Bukan langsi yang macamana, sambil drive tak tengok handphone pn, boleh reply dan send tanpa check balik apa yg dihantar. Masa tu, zero error. Or maybe 5% error la kot.


But now, using android, have to focus nak reply apa sebab dengan kuasa auto-correct, lain yang ditaip, lain yang keluar. Dengan kuasa nak focus tu, memang tak buatlah masa drive. Kalau urgent sekalipun, mintak orang sebelah reply or tunggu traffic light tunjuk merah.


Tipula kalau aku tak membelek phone masa drive. Ade. Tapi bukan la masa tengah drive laju. Nak cari bala ke apa. Maybe masa jem ke. Itupun bergantung keadaan jem. Ni kalau jalan kat depan bengkang bengkok, jalan tu ade lopak (well, jalan dalam Malaysia terkenal dengan lubang), bole lagi ke nak layan phone.


Teringat satu kejadian, on the way nak ke tempat kerja. Jalan jem, kita pulak nak cepat sebab sakit perut. Kereta depan tak gerak-gerak walaupun dah ada ruang. Bila dah gerak pun, slow. Ke kiri ke kanan. Yelah, gaya tak fokus.


Ok, aku pun pintas dia sebab dah banyak sangat ruang. Tak pasal kena hon, lepas tu, nak pintas balik. Nak pintas tu, pintas la. Tapi takyah nak himpit-himpit. Driver yg langsi tu perempuan okeh, bukan laki. Lepas tu, dh main pintas-pintas, dh macam nk accident dh. Aku bukan pintas dia sebab berdendam ke apa, aku sakit perut. Paham ke tak perasaan nk tercirit tuh. Dah hujung-hujung dah tu. Haih.


Lantaklah dengan kau. Sibuk main henfon lepas tu bengang sebarangan pulak. Mujur tak jadi pape, kalau jadi pape, memang aku cirit kat situ dan suh dia cerita kat balai je.


So, tolonglah. Berhemah sikit bawak kete tu. Takyah langsi sangat. Boleh menyusahkan orang lain tau.

No comments:

Post a Comment

Hello!