small advertisement

Wednesday, April 16, 2014

Hukum Dan Reminder

Zaman sekarang, boleh dikatakan semua orang mula peka dengan perkara-perkara yang boleh dan tak boleh. Lebih update dengan segala ilmu-ilmu yang kadang-kadang tak terjangkau nak berfikir. Contoh mudah, tentang MH370. Macam-macam teori yang kita baca, ada yang bagi pendapat mengalahkan engineer tu sendiri, pun ada yang boleh mengaitkan sampai hal-hal politik.

Tapi sepanjang mana akal kita, tak termampu nak melawan segala peraturan Yang Maha Esa. Jadi, tak usahlah nak menjadi Tuhan di dunia ini. Nak menghukum sesuka hati. Sebelum nak menghukum, check dulu diri sendiri. Betul-betul ke kita tak buat macam tu. Betul tak pernah? Kalau betul tak pernah, ada tak terpikir untuk menasihat dulu sebelum menghukum. Salah kita tau kalau kita tak usahakan dulu sampai mereka terjebak. Nasihat dan tegur pun ada banyak cara. Bukan terus give up, dan cakap pada hati, "Eh aku dah nasihat pakai hati dah." Memang lepas tu aku terus hentam je, "Kepala hotak ko dah tegur pakai hati. Masa nak menghukum, bukan main lantang cakap kan"

Tentang isu 'Raja', tak usah menghukum terus yang dia akan terus ke neraka apa semua. Biarlah Allah yang tentukan, sebab belum tentu hijab yang akan jadi puncanya untuk ke neraka, namun tak mungkin dengan kebaikan lain yang kita tak nampak, boleh untuk dia ke syurga. Subhanallah.

Aku bukan orang yang baik, aku pun kadang-kadang menghukum orang tanpa sedar. Dan tika ini, aku pun belum berhijab. Sebab aku taknak dambakan hijab yang fesyen tapi sebenarnya nampak segala bentuk dan aurat. Tapi pasti aku nak berubah, sikit demi sikit. Taknak lagi menghukum orang, sebab kita ni bukan siapa-siapa pun di sisi Allah kelak. Aku akan cuba menegur baik-baik, kalau tak, jomlah berdoa supaya mereka tak sesat lebih jauh dan mampu kembali ke jalan benar. InsyaAllah, Allah selalu memberi peluang kepada kita dan mereka.

Entri ni bukan untuk menunjuk aku baik ke apa, tapi sebagai reminder yang pernah suatu masa aku ingin berubah andaikata aku sesat jauh. Manusia selalu kena ada reminder, kalau tak, manusia takda wawasan, takda tujuan, takda objektif dalam hidup. Even kalau tak diingatkan petang ni ada meeting, takdala hidup nak serabut-serabut haritu buat preparation meeting. Kalau takda reminder pasal date special, dah tentu kau kena kejar dengan orang tu sebab lupa.




2 comments:

  1. Speaking of a reminder Za, have you ever wondering why we lost something or someone that very dear to us?

    The answer is very obvious. Allah took something or someone from us because He wants us not to forget him when we really loves that something or someone. Most of us nowadays are more into other things than Him. Kita menyekutukan Dia tanpa kita sedar.

    And also because He wants to replace that something or someone with the much more better of something or someone.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Ta, it's true.. and also to remind us, from Him we come and to Him we will return. Only He the Almighty.

      Mudah-mudahan kita takkan mudah lupa Dia lagi.. Earlier, I always wonder the hikmah for all incidents, but sometimes you can only realize and wake up after sometimes.

      Delete

Hello!