small advertisement

Thursday, December 18, 2014

langsi dalam driving

It has been a long time tak update blog.


Ade banyak yang nak dikongsikan ada banyak jugak perkara yang terjadi. But somehow, I am not into writing 2-3bulan nih. Addicted dgn instagram perhaps.


Talking about instagram, we can relate it with handphone and android. Dulu-dulu, zaman pakai hp monochrome, aku dalam kategori langsi kot. Bukan langsi yang macamana, sambil drive tak tengok handphone pn, boleh reply dan send tanpa check balik apa yg dihantar. Masa tu, zero error. Or maybe 5% error la kot.


But now, using android, have to focus nak reply apa sebab dengan kuasa auto-correct, lain yang ditaip, lain yang keluar. Dengan kuasa nak focus tu, memang tak buatlah masa drive. Kalau urgent sekalipun, mintak orang sebelah reply or tunggu traffic light tunjuk merah.


Tipula kalau aku tak membelek phone masa drive. Ade. Tapi bukan la masa tengah drive laju. Nak cari bala ke apa. Maybe masa jem ke. Itupun bergantung keadaan jem. Ni kalau jalan kat depan bengkang bengkok, jalan tu ade lopak (well, jalan dalam Malaysia terkenal dengan lubang), bole lagi ke nak layan phone.


Teringat satu kejadian, on the way nak ke tempat kerja. Jalan jem, kita pulak nak cepat sebab sakit perut. Kereta depan tak gerak-gerak walaupun dah ada ruang. Bila dah gerak pun, slow. Ke kiri ke kanan. Yelah, gaya tak fokus.


Ok, aku pun pintas dia sebab dah banyak sangat ruang. Tak pasal kena hon, lepas tu, nak pintas balik. Nak pintas tu, pintas la. Tapi takyah nak himpit-himpit. Driver yg langsi tu perempuan okeh, bukan laki. Lepas tu, dh main pintas-pintas, dh macam nk accident dh. Aku bukan pintas dia sebab berdendam ke apa, aku sakit perut. Paham ke tak perasaan nk tercirit tuh. Dah hujung-hujung dah tu. Haih.


Lantaklah dengan kau. Sibuk main henfon lepas tu bengang sebarangan pulak. Mujur tak jadi pape, kalau jadi pape, memang aku cirit kat situ dan suh dia cerita kat balai je.


So, tolonglah. Berhemah sikit bawak kete tu. Takyah langsi sangat. Boleh menyusahkan orang lain tau.

Wednesday, September 24, 2014

Si Kucing Lara

Semalam, 23hb September, bawak Lara jumpa veterinar. Ada luke-luke kecik kat belakang leher dia. Mula-mula kecik je, tapi sekarang dah merebak.
Sebelum Lara kena check, doktor vet tu akan timbang dulu, pastu check temperature. So far, berat Lara dah pun 3.2kg. Padahal baru genap setahun bulan ni. Patutla berat semacam je. Dah dekat sama berat dgn beras selalu dukung. Hehee.

Lara as usual suke buat perangai. Takut pe benda tah ngan doktor vet ni. Padahal doktor vet ni cantik kot. Hehe. Actually, takdela meroyan bising cuma kaki tu standby je nk lari jauh2. Tangan plak nk capai panjat badan kita nih. Kuku tu tkyah cite, standby dh dalam mode cakar. Adela kot bunyi-bunyi sedih. Kita ni,kenala comfortkan dia, taknak pulak sekarang dh luk-luka, kang ade plak tragedi patah kaki ke ape nanti pulak.

Lepas check, doktor vet bagitau, tu cuma fungus je. Kalau bahasa kita-kita ni, jerawat sebenarnya. Hahahaa. So takde ape nak risau. Lara stress je tuh, sbb tu naik banyak kat badan. Bole berjangkit jugak dengan manusia, cuma bergantung antibodi tu tahan ke tak. Kalau lemah dan stress, sila berjaga-jaga.

Doktor vet bagi ubat makan, untuk bagi kurang stress dan baik balik macam selalu. Kalau tak, samada makin merebak atau bulu banyak gugur dan boleh botak. Is a no-no okeh. Not agree. Kalau Lara botak, abislah saham. Macamana nak ngorat kucing baka Maine Coon. Hahaha! Gigih nak jodohkan Lara dengan baka Maine Coon nih.


Somehow si Lara ni, pandai tengok kamera. Kalau mood baik, dia nampak je kita bawak keluar henfon nak snap gambar, dia dok diam-diam sambil tengok kamera. Kalau mood tak baik, japgi, dia buat perangai main-main, tengok tempat lain la, jalan-jalan, lompat-lompat.

Nanti-nanti story pulak pasal pertemuan pertama dengan Lara ni. Rezeki tuuuuuuu! Alhamdulillah!

Friday, August 29, 2014

mengimbas kehidupan lalu

Bersyukur sangat kerana masih hidup di bumi Allah pinjamkan ini.

Semalam, masa on the way pulang ke rumah, tetiba teringat pasal blog ni, terasa betapa rindu nak mencoret sesuatu, perasaan hati dan segalanya seperti masa-masa lalu. Tanpa meneruskan coretan, aku pun mula menyelak entri-entri yang 3-4 tahun lepas.

Ok-ok. Intro atas nak bagi sedap je, yang sebenarnya pencetusnya adalah dari komen di instagram.

Sebenarnya, tengahari semalam, aku ada upload gambar selfie yang terbaru. And actually, aku amik masa jugak untuk upload gambar selfie aku sebab aku rasa macam muka makin melebar, senang hati lebih agaknya. Tapi ntah camne semalam, confident lebih, snap-snap, trus share kat instagram tanpa pakai filter pun.

Petang, ada seseorang komen, 'meza potter heheh'.

Mula-mula aku blur, lepas tu, baru teringatkan Harry Potter, relate nya dengan aku adalah kerana parut di dahi. Kelakar bila diingatkan setiap kali aku ditanyakan soalan penyebab parut tu. Antara soalan popularnya, "Adakah disebabkan bergaduh dengan boifren sampai kena tetak?" *masa 1st time kena tanya macam ni, memang terkejut sendiri, sebab berfikir-fikir, teruk sangat ke gaya parut tu. bahahaha!* Lepas tu, soalan kedua fames, "Parut tu sebab jatuh tangga ke?" *yang ni bagi aku cam logik sikit* Tapi bila aku jawab, sebab eksiden kete, masing-masing tak nak percaya. Tapi Alhamdulillah, aku masih di sini.

Lepas baca komen tu, aku pun cuma reply, 'eh, bole bikin new hash tag ni! bahaha!' sebab aku memang clueless, nak jawab apa. hahaha!

Masa tu, si dia kat sebelah aku, terus teringat nak godek cari gambar fresh lepas eksiden, kat blog. Rasa macam pernah upload je. And yes, memang ada upload. Tapi versi suci. Takda yang versi gothic cam tu. Hehee! Serta-merta tunjuk ngan dia, "ni ha, gambar lepas eksiden aritu" Gaya macam show off tak? Ha, ade kan sikit?

Dah membelek gambar tu, terus membelek entri yang lain. Serius rindu diri aku yang dulu jugak. Sebabnya, aku rasa diri aku 5-6 tahun yang dulu, adalah orang yang lebih tenang, lebih tahu menghargai kehidupan walaupun duit poket tak seberapa, punya lebih kawan, dan lebih bebas dari sekarang ni.

Sekarang, bukanlah tak bersyukur dengan apa yang ada, cuma kehidupan sekarang, lebih kepada mendambakan diri kepada kerja dan duit. Kerja untuk selesaikan hutang, curi-curi simpan duit untuk holiday, curi-curi simpan duit untuk shopping diri sendiri, yang selesa cuma ada duit untuk makan yang sentiasa diingin di hati.

Aku mula rasakan mencoret, walau macamana tak teratur dan huru hara pun, tetap dapat meredakan hati yang gelora walaupun secalit.

Tuesday, June 17, 2014

adik ipar bonda

Tadi aku nampak status kat fb dari adik ipar bonda, tentang kecemerlangan anaknya menamatkan pengajian untuk 'foundation', dan akan menyambung 'degree' pulak lepas nih. Perkara benda yang terlintas dalam hati, "Takpala, mak ayah ada duit banyak, cukup keperluan nak belajar".. Tiba-tiba aku insaf sendiri, sebab seolah-olah masa yang sama pertikaikan nasib dan takdir aku.

Aku pernah tersentak dulu, bila diperli dan diherdik belakang-belakang, sebab aku tak memilih kerja ikut kelayakan aku, dan betapa aku membazir duit dan masa untuk sambung belajar dulu. Betul, orang nampak aku membazir duit dan masa tapi rezeki kerja aku bukan di dalam bidang yang aku belajar. Nak pergi merayu berlutut mintak kerja berkaitan dengan aku belajar dulu supaya masa dan duit tu berbaloi? Bukan semua perancangan berjalan lancar tanpa izinNya.

Dulu, suami dia pernah tawarkan, kerja sementara dengan syarikat dia. Aku fikir, kalau aku terima, sempatlah jugak aku ambil experience, lagi-lagi berkaitan dengan bidang belajar dulu. Tapi, aku mula dengar suara-suara tak 'best', tak bagi aku kerja dengan suami dia. Sebab, kalau aku kerja dengan suami dia, semua adik-beradik dia pun kena kerja dengan suami dia jugak. Dan aku pun, tolak tawaran tu dengan cara sombong, nak cari pengalaman sendiri, padahal dah makan hati dah.

Ada ketika, aku dapat kerja dengan bank di kampung. Ye, bersyukur, Alhamdulillah. Adik ipar bonda suka, sebab bakal mudahkan dia nak buat pinjaman di kemudian hari, dan ada orang temankan tok di kampung selepas kematian arwah wan. Cuma kerja ni pun bertahan hampir setahun. Seperti, cukup untuk beri semangat kat tok untuk berdikari tanpa arwah wan.

Sekarang, adik ipar bonda selalu pesankan anak-anak dia, supaya jangan ikut jejak langkah aku. Jangan ikut perangai aku yang manja nih. Belajar dan kerja elok-elok, jangan menyusahkan orang. Hmm, aku ni menyusahkan orang ke? Kalau orang tu rasa susah, tak perlu tolong aku. Tak perlu nak bagi bantuan. Dan paling penting, eloklah kalau tak dicipta hubungan antara manusia nih.

Ye, aku memang merajuk hati. Bukan aku tak tahu, adik-adik dia, kalau diminta tolong, cepat je akal fikiran dia pujuk suami untuk diberi bantuan dan pertolongan. Tapi bila aku je, dipersoalkan sebab. Banyak akal fikiran juga, tapi lebih kepada pujuk suami, supaya jangan dihulurkan bantuan.

Nak dijadikan cerita, pernah aku mintak tolong pinjam duit. Suaminya taknak pinjamkan sebab nilai banyak katanya. Aku bukan nak ambil kesempatan sebab dia ada banyak duit apa semua, tapi aku fikirkan, pertalian darah antara aku dan dia, tak sepatutnya dipersoalkan tentang nilai duit tu. Cuma, seminggu lepas tu, suami kerap sakit, masuk hospital dan tanpa mengetahui penyakit yang serang suami tu, habis beribu-ribu lebih dari nilai yang aku nak pinjam. Entah sebab dia sakit atau memang tergerak hati, dipinjamkan jugak duit tu tapi bersyarat. Aku kena cakap dan mintak dari isterinya, dan buat perjanjian yang aku akan bayar duit tu.

Itulah kuasa wanita, menguasai lelaki sehingga anak saudaranya mintak tolong pun, diperlakukan macam tu. Lepas dari peristiwa tu, aku memang akan mengelak dari jumpa famili mereka terutama sekali raya. Biarlah mereka dengan keluarga dan hal mereka sendiri. Aku dan hal aku sendiri.

Pernah jugak aku nak berbaik dengan famili mereka, sebab selain dari bonda dan tok, aku cuma ada mereka sebagai keluarga aku, tapi takpela. Adik ipar bonda tak pernah pun nak anggap kami ni keluarga dia jugak, pun tak sama layanan macam diberikan dengan keluarga sebenar dia.

Sampai masa sekarang, aku cuba memaafkan dan cuba menerima perangai adik ipar bonda seadanya, cuma masih belum menjadi. Sebab kebanyakkan benda yang tak berapa nak 'best', boleh dikatakan datangnya dari dia. Betapa besar pengaruh dia atas famili aku yang sedia kecil ni.

...

Friday, May 16, 2014

Cara-cara nak shopping kat IKEA

Aku rasa ramai dah terer-terer shopping kt IKEA tuh, tapi dari segi pemerhatian aku, ramai jugak yang kaku bila nk shopping kt IKEA ni. Blur, ape kejadahnya la kalau pi IKEA tu, kena lalu showroom dulu, pastu kena amik barang sendiri.

Al-konsepnya, IKEA ni, dia nak share idea-idea hias umah tu macamana, betapa kita boleh kreatif dengan ruang-ruang yang ada. Dia share idea, lepas tu ikut korang nak implement macamana. Sebab tu, dekat IKEA Damansara tu, kena naik atas dulu, lalu showroom by department. Amik idea, angan-angan sikit, pastu catit dekat kertas yg disediakan dekat information counter. Pensel dengan pita ukur pun ada disediakan. Pita ukur tu pastila untuk buat ukuran, agak-agak berapa besar panjang lebar apa semua.

Dekat showroom tu, kena alert sikit. Bila dah berkenan dengan sesuatu barang, kena amik detail dia selengkapnya. Nama barang tu, berapa harga dia, artikel nombor dia. Dan paling penting, tengok kat mana kena ambil benda tu, dekat bahagian self serve ke (layan diri) yang ada tag merah, yang akan tunjuk lokasi ambil barang tu, rak mana, seksyen mana. Markethall ke, ataupun kena contact staff, yang bertag kuning.

Katakan lah, bila korang pergi bahagian dining (ruang makan),  berkenanla dengan satu meja makan ni, kononnya meja makan MELLTORP, langkah yang korang kena buat,

  1. amik kertas dengan pensel dekat information counter berdekatan
  2. catit nama barang MELLTORP
  3. saiz barang tu, 125cm x 75cm
  4. catit warna barang, putih
  5. ambil nombor artikel, 702.800.97 dengan 702.801.01. Kenapa ada dua, sebab kebanyakan barang IKEA dijual asing. Table top asing, frame kaki pun asing. Jadi satu nombor artikel untuk kaki meja, satu lagi untuk table top. Jangan malas catit semua nombor artikel kalau ada sepuluh pun. Kalau tak, memang tak cukup part la nanti. 
  6. ambil harga sekali, nak check tally tak harga bila bayar nanti. Sebab takut nanti, salah amik kaki meja atau table top. Tapi kalau nombor artikel dah ambil, tak perlu risau okeh. Diingatkan, barang tu belum siap pasang. Jadi dalam kotak lagi.
  7. catit lokasi barang tu kat mana. Contoh barang ni kt bahagian self serve, rak 23, seksyen 23 dan rak 23 seksyen 26.
  8. jadi nanti kena pergi bahagian self serve, ambil barang tu kat lokasi tu, compare kan nama barang, saiz barang, warna, dan paling penting nombor artikel. diingatkan, tulisan tu pun kena elok-elok. bukan apa, masa tulis tu, nombor 7, tapi bila nak compare, rasa macam nombor 1 pulak. Tak ke dah jauh beza tuh. 
  9. oh ya, sebelum nak ambil barang, jangan lupa ambil flat trolley sebelum masuk ke kawasan self serve tu. Diulang, flat trolley. Kalau ambil basket trolley, rasa ketat dada nanti nak angkat letak barang tu nanti. percayalah. Lagipun basket trolley, gunanya untuk letak barang kecik-kecik je. Mana sesuai letak barang-barang besar. 
  10. katakanlah takde barang tu kat lokasi dia, boleh check status barang kat information counter berdekatan. Mungkin dah habis, mungkin salah catit, mungkin salah lokasi. 
Katakanlah pulak, korang berkenan dengan sebiji katil ni, siap-siap landing, test, selak tilam apa semua, dalam kepala memang rasa nak beli,

  • ulang langkah dari no 1 hingga 7
  • tengok tag tu, samada merah atau kuning. Katil ni selalunya tak boleh ambil sendiri. atas sebab apa, not too sure. Jadi, tag tu warna kuning, yang bermaksud sila hubungi staff untuk check status atau membuat pos-order. 
  • Maksud pos-order tu, staff akan bagi satu invois, yang stated barang yg nk dibeli tu, terus proceed kat cashier dan bayar. Kalau nak buat penghantaran, boleh menonong je ke Home Delivery. Tapi kalau nak bawak balik sendiri, boleh ambil barang tu dekat Merchandise Pick Up, berdekatan dengan customer service department. Invois tu, sah untuk tempoh 24jam je. Lepas tempoh tu, kena request balik balik kat tempat yang sama.
  • Diingatkan invois tu, bukan booking barang tau. So jangan berangan once dah ada invois, confirm barang tu boleh dapat okeh.
Kalau nak check status barang tu, samada stok banyak ke, sikit ke abis ke dekat lokasi barang, boleh call customer service. Sebab diorang boleh advise almost 80% accuracy. Nak check kat website pun boleh tapi, takyah percaya sangat sebab kuantiti stok tu kadang-kadang bercampur dengan stok dalam warehouse. Yang mungkin release masuk location barang dalam 2-3ari. Itupun ikut had limit barang tu.

Dekat IKEA tu, memang nampak macam ramai staff berbaju kuning, tapi percayalah, diorang tu cuma dapat tolong kalau diorang tu kerja dekat bahagian berkenaan je. Diorang tu bukan sales promoter, memang kerja yang tak dapat komisen, so diorang memang takkan beriya promote barang.  Diorang cuma sales assistant, membantu menjual barang. IKEA ni pulak, menjual barang berkonsepkan DIY, do it yourself. So diorang ni, akan educate customer untuk collect sendiri and DIY. Ala macam kat Tesco la jugak, ambil sendiri beras, ambil sendiri TV. Diorang tolong bila diperlukan je.

Kalau ada sesiapa nak tanya, boleh tanya setakat yang mampu. Sebab ni pun ikut pengalaman je. Hehehee.




Friday, April 25, 2014

ibarat melepas batuk di tangga

Sejak sebulan yang lepas, ofis tambah satu staff. Kononnya menolong aku tapi sesekali serabut jugak dibuatnya. Sebab taknak amik tanggungjawab. Cuba melepaskan balik tanggungjawab tu kat aku balik.

Aku cuti haritu balik kampung. Sebelum nak cuti, aku ada habit untuk mengemas ofis, kemas-kemas mana yang patut, susun itu ini. Dengan harapan, masa cuti, semuanya tersusun, tak perlu nak kacau aku. Dengan harapan jugak, balik dari cuti, kemas macamana aku kemas haritu. Konon-konon ajaran dalam tak sedar, kalau kemas-kemas macamtu, senang nak buat kerja.

Tapi aku balik dari cuti, lebih bersepah dari hari biasa. Kalau dulu file setakat satu dua terbuka dan tak disimpan, kali ni, bukan dua tapi lima. Itu cerita pasal file. Tak masuk lagi pasal alat-alat tulis yang melompat-lompat dari meja ke meja. Stok pen yang sekotak pun (tinggal 4batang macam tu), abis. Takpun dah kena curi dah.

Masa tu bersabar lagi, tapi bila sampai satu masa staff baru ni nak mintak tolong ajar dekat pc, boleh pulak kita dok terhegeh-hegeh tolong, dia sibuk belek henfon. Terus aku menghembus segala tak puas hati. Janganla sebab aku sorang je perempuan kat ofis ni, harapkan aku je yang mengemas, harap aku je yang nak simpan file, yang nak peka benda-benda kecik tu.

Tapi dia buat tak reti. Buat tak paham. Dikatanya pc tu memang ade problem. Ok. Fine.

Gaji aku dengan dia beza cuma dalam RM200 je. Camne aku tau sebab aku yang prepare gaji dia. Tapi bila sampai bab-bab kerja, separuh masa dia membelek henfon. Sempat update instagram, sempat update facebook. Macamana aku tau, sebab time aku pegi lunch break atau nak balik, paling-paling sempat nak belek internet.

Aku selalu kena ingatkan diri aku, bersabar. Semua ni pengalaman yang boleh dijual kelak. Sabar, semua ni pasti ada ganjarannya sendiri. Sabar, ini salah satu suruhan dari Nya jua.

Kalau tak, memanjang rasa nak berenti kerja. 

Wednesday, April 16, 2014

Hukum Dan Reminder

Zaman sekarang, boleh dikatakan semua orang mula peka dengan perkara-perkara yang boleh dan tak boleh. Lebih update dengan segala ilmu-ilmu yang kadang-kadang tak terjangkau nak berfikir. Contoh mudah, tentang MH370. Macam-macam teori yang kita baca, ada yang bagi pendapat mengalahkan engineer tu sendiri, pun ada yang boleh mengaitkan sampai hal-hal politik.

Tapi sepanjang mana akal kita, tak termampu nak melawan segala peraturan Yang Maha Esa. Jadi, tak usahlah nak menjadi Tuhan di dunia ini. Nak menghukum sesuka hati. Sebelum nak menghukum, check dulu diri sendiri. Betul-betul ke kita tak buat macam tu. Betul tak pernah? Kalau betul tak pernah, ada tak terpikir untuk menasihat dulu sebelum menghukum. Salah kita tau kalau kita tak usahakan dulu sampai mereka terjebak. Nasihat dan tegur pun ada banyak cara. Bukan terus give up, dan cakap pada hati, "Eh aku dah nasihat pakai hati dah." Memang lepas tu aku terus hentam je, "Kepala hotak ko dah tegur pakai hati. Masa nak menghukum, bukan main lantang cakap kan"

Tentang isu 'Raja', tak usah menghukum terus yang dia akan terus ke neraka apa semua. Biarlah Allah yang tentukan, sebab belum tentu hijab yang akan jadi puncanya untuk ke neraka, namun tak mungkin dengan kebaikan lain yang kita tak nampak, boleh untuk dia ke syurga. Subhanallah.

Aku bukan orang yang baik, aku pun kadang-kadang menghukum orang tanpa sedar. Dan tika ini, aku pun belum berhijab. Sebab aku taknak dambakan hijab yang fesyen tapi sebenarnya nampak segala bentuk dan aurat. Tapi pasti aku nak berubah, sikit demi sikit. Taknak lagi menghukum orang, sebab kita ni bukan siapa-siapa pun di sisi Allah kelak. Aku akan cuba menegur baik-baik, kalau tak, jomlah berdoa supaya mereka tak sesat lebih jauh dan mampu kembali ke jalan benar. InsyaAllah, Allah selalu memberi peluang kepada kita dan mereka.

Entri ni bukan untuk menunjuk aku baik ke apa, tapi sebagai reminder yang pernah suatu masa aku ingin berubah andaikata aku sesat jauh. Manusia selalu kena ada reminder, kalau tak, manusia takda wawasan, takda tujuan, takda objektif dalam hidup. Even kalau tak diingatkan petang ni ada meeting, takdala hidup nak serabut-serabut haritu buat preparation meeting. Kalau takda reminder pasal date special, dah tentu kau kena kejar dengan orang tu sebab lupa.




Tuesday, April 15, 2014

Hej Gundam!

Aku sekarang ni tengah menggila dengan benda bawah ni, gundam (sebut gandam). Ini bukan toys ye, ini sejenis barangan collection. Dekat kotak tu sendiri ada letak, "This is not toys". Hahaha... Tapi barangan ni bukan beli tu, terus tersedia seketul camtu, dia adalah dari kepingan-kepingan yang kena dicantumkan untuk jadi satu model yang boleh digayakan macam-macam posisi. Serius, seronok hati bila tengok hasil lepas pasang-pasang badan dia nih.



Setakat ni aku dah ada 5 model Gundam iaitu SD Sazabi, SD Kshatriya, HG Miss Sazabi, HG Throne Eins and RG Justice. Itu bukan nama-nama rekaan aku sendiri, tapi tu adalah nama-nama gundam tu, datangnya dari anime atau komik Jepun. Sila tanya pakcik google lagi.

Mesti tertanya ape maksud SD, HG, RG tu semua? Sila tanya pakcik google lagi. Hahaha.. Ok-ok. Actually model-model ni ada gred-gred dia sendiri. Macam nak beli handbag Chanel, ada gred AAA, AA, camtula. So lebih kurang dengan gred gundam ni.

SD - Super Deformed
Gundam yang dah dipenyek-penyekkan kata orang melayu. Haha.. Badan kecik, kepala besar, montel-montel gitu. Tak semua model ada versi SD nih. Pemasangan amik masa dalam kurang 2 jam, tanpa make-up atau touch up model.

HG - High Grade
Boleh dikatakan versi basic. Tapi tetap cool, sebab pedang, pistol, apa semua ada. Cuma tak berapa detail. Pemasangan maybe dalam 3-4 jam camtu, pun bergantung kepada model tu. Ade macam-macam aksesori ke macamana.

RG - Real Grade
Yang ni dah tentula upgrade dari versi basic. Banyak tambahan pedang ke, model pun lebih detail. Pemasangan maybe dalam berhari-hari sebab kena buat rangka badan dulu. Lagipun baru try pasang sebiji, so takleh komen banyak. Hahaha!

MG - Master Grade
tak dapat nak huraikan, sebab belum experience. teori je ada. jadi pakcik google la jawapannya (oh again?)

PG - Perfect Grade
tak dapat nak huraikan, sebab belum experience. teori je ada. jadi pakcik google la jawapannya (oh again?)

Dan of course! Aku dah ada banyak wishlist untuk Gundam Collection nih, terutama Gundam Exia Dark Matter. Aku rasa macam cool gila....


Korang tak rasa cool ke? Or tak minat? Hehee.. 
Ok fine, apa pulak hobby di zaman teknologi ni, selain dari fesbuk?

Friday, April 11, 2014

tanpa hala tuju

Mintak maaf bebanyak sebab baru nak login blog, baru nak check komen anda semua (ertikata lain, baru nak release komen korang tuh). Bila dok belek-belek komen yang belum release, terasa jugak diri ni kena scam bila rata-rata yang komen pasal smartphone dari MyEg tu, dapat Ninetology Pearl Mini. Never mind, pi mai pi mai pun aku tak pakai henfon tuh sebab sempat beli henfon baru masa nak tunggu henfon dari MyEg nih. Nak pass kat bonda pun, dikomplennya skrin kecik. Hahaha!

Baru kesempatan nak online hari ini sebab baru hari ini line clear nak mengular kat PC ofis. Selalunya tu, memang dok mengadap kerja je. Internet wujud ke tak wujud ke, pun tak sempat tengok. Henfon memang boleh browse segala macam sebab data on 24 hours. Itupun tak nyempat jugak, sebab sibuk main game, release tension kononnya. Sesekali ada jugak mengomel kat fesbuk tapi sekarang ni, gambar menceritakan aktiviti yang dilakukan tuh. Ape lagi, instagram la kan. Walaupun followers ciput je, sebab bukan like yang dicari, tapi saje nak insta, kekonon boleh simpan memori untuk dibelek kemudian hari.

Entri kali ni memang sangat spontan, tanpa ada hala tuju. Lebih nak bagitau, "wey, aku sibukla sekarang ni. Nak lawat-lawat ni, takdan. Tak sempat. Boleh stalk je. Jadi, jangan rindukan aku" Ha, gitu mesejnya..

Sekian



Tuesday, January 28, 2014

smartphone free dari myeg - dah dapat

Maaf sebab tak sempat nak update pasal status smartphone ni walaupun dah collect dari myeg, 16hb haritu.

Setelah berminggu-minggu status permohonan diluluskan, smartphone tak jugak sampai. Jadinya aku secara tak sengaja, email dekat salah seorang staff myeg, bertanyakan status dan mintak nak collect sendiri dekat Myeg tu. Segera dia reply, boleh collect sendiri dan bawak sekali kad pengenalan untuk pengesahan. Collection cuma semasa office hours.

Kebetulan Khamis tu, cuti. Terus bergegas ke Myeg untuk collect smartphone. Collection bukan di bangunan yang buat segala roadtax, insurance tu semua tapi kat Myeg marketing. Bersebelahan dengan bangunan TV3 tu.

Smartphone yang diberi, boleh dikatakan minimum spesifikasi. Agaknya maybe harga smartphone dalam rm100 macam tu.




Comel kan smartphone ni? Jangan tanya macamane function dia, sebab memang tak pakai lagi, lagi-lagi SD card kosong pun takde nak try.

Anyway, simkad Celcom belum terima sebab ada isu teknikal katanya. Simkad tu bakal dipos bila dah ok. 

Ade sape-sape yang dapat smartphone yang jenis lain ke?

Monday, January 13, 2014

Rabu

Tinggal Rabu ni je, aku nak abiskan masa-masa terakhir aku kat syarikat ni. Aku decide untuk berhenti selepas aku bagi peluang hampir 5bulan kerja kat sini dan rasa macam takleh nak 'go' dengan department aku nih. Aku boleh 'well blend' dengan semua orang tapi bukan yang satu department aku nih. Terasa macam 'gap' besar. Padahal 'teamwork and togetherness' yang paling penting dalam satu-satu department tu kan.

Well, masa aku tender surat resign kat bos aku, bos pun tak cakap banyak dan boleh nampak rakan sekerja aku ni cam happy, siap nak buat farewell kat karaoke Rabu ni katanya. Padahal kami tak pernah bersembang melainkan kerja. Itupun kalau bos aku 'not around', aku terpaksa tanya dia.

Cuma bila sehari ke sehari, sorang-sorang macam concern pasal aku nak berhenti. Takda orang kononnya yang boleh buat kerja tu sebaik aku. Takda orang yang boleh bagi komitmen dalam kerja macam tu. Eleh bukannya kalau aku berhenti ni, syarikat ni nak lingkup pun. Ade jugak yang terasa kononnya sebab takda kawan nak sembang-sembang.

Aku suka bersikap natural, tak sebelah mana-mana geng. So semua orang aku tegur walaupun aku takde urusan dengan orang tu. Aku boleh keluar lunch break dengan sape-sape je tak kisah umur dan golongan mana. Mungkin itu personal touch aku. Agaknya.

Minggu lepas rasa cam happy gila, tak sabar nak tunggu Rabu, sebab taknak jumpa orang yang selalu sakitkan hati. Minggu ni pulak, tak sabar nak tunggu Rabu sebab dah mula terasa sedih nak tinggalkan orang yang menghargai aku.

Anyway, kerja yang aku bakal mula Isnin ni, kerja biasa-biasa tapi aku rasa aku mungkin akan rasa lebih happy dari tempat sekarang ni. InsyaAllah. Aku memang tak nak kerja kat tempat yang boleh buat aku stress-stress sangat, sebab aku tak nak hati berat nak pergi kerja, badan mula nak sakit-sakit. Itu yang terjadi kat aku baru-baru ni.

Tak perlu aku nak berulang-alik Shah Alam lagi lepas ni. Boleh jimat petrol dan masa. Hehee




Thursday, January 09, 2014

tinggi pendek

Dulu aku selalu ingat orang asia ni pendek-pendek
Dulu aku selalu ingat orang yang tinggi-tinggi ni, ada darah kacukan
Darah kacukan dengan omputih
Atau arab ke

Memang asal aku jumpa orang asia memang pendek
Vietnam ke, Siam ke, Indon ke, Bangla ke

Tapi apasal mamat Korea yang aku jumpa ni tinggi
Lee Kwang Soo pun nampak tinggi jugak

Eh jap, aku lupa 'si dia' pun tinggi jugak
Memang ada darah kacukan
Tapi darah kacukan Selangor dengan Melaka je pun

Heh!

tinggikn mamat ni? mamat korea kot! apsal tinggi sangat!


Wednesday, January 08, 2014

target dan prinsip

Aku bukan seorang yang bercita-cita tinggi macam orang lain. Nak mengumpul harta banyak-banyak, untuk beli kereta mewah atau rumah besar-besar macam istana tu. Aku pentingkan keselesaan dan kesenangan hati. Aku jugak tak minat dalam mengejar publisiti samada cari kerja yang hebat-hebat atau yang gah-gah di mata orang. Sebab aku seronok dengan apa yang aku buat dan kerja yang aku pilih walaupun bagi sesetengah golongan, gaji aku sedang-sedang je.

Aku memang cenderung tukar-tukar kerja dua-tiga tahun ni sebab aku nak cari kepuasan dan keseronokan kerja. Aku taknak buat kerja yang buatkan aku stress hari-hari. Aku taknak kerja kat tempat yang buatkan aku selalu maki-maki dalam hati hari-hari. Sebab, aku taknak duit gaji yang aku dapat tu tak berkat. Bila duit gaji yang dapat tu tak berkat, memang mudah duit tu hilang entah ke mana. Itu yang aku lalui masa aku awal-awal mula kerja sebab kerja terpaksa dan buat benda yang aku tak suka.

Sekarang, Alhamdulillah. Walaupun gaji tak banyak macam kawan-kawan lain, walaupun aku kerja tak menggunakan kelulusan aku (aku belajar lain tapi kerja memang takda kena mengena), walaupun ada shift, tapi aku seronok. Hati aku lebih menerima untuk kerja walaupun ada hari-hari malas.

Target aku tetap melibatkan duit. Cuma kali ni, aku target untuk selesaikan hutang-hutang yang sedia ada ni, dan beli rumah kat kampung, untuk nenda meneruskan kehidupan hari-hari. Sekurang-kurangnya nanti, aku ada rumah kat kampung untuk aku jenguk-jengukkan. Dan kalau ke depan nanti nenda dah takda, aku masih ada sebab nak balik kampung. 

InsyaAllah kalau Tuhan mengizinkan, aku nak beli kereta yang besar sikit dari sekarang, supaya nenda lebih selesa, supaya orang lain yang menumpang pun rasa selesa sikit. Sebab kereta sedia ada ni, lebih berfungsi untuk dua orang penumpang termasuk pemandu. Nak travel jauh pun, kadang-kadang gusar jugak, cuma bila bahagian petrol tu, dapat jimat sikit. 

Aku bukan tak nak berjaya macam orang lain, cuma target aku tak sama macam diorang semua. Kejayaan aku sendiri tu, biar aku seorang yang tahu pun takpa, asalkan aku puas hati. Kerana hati dan badan yang akan nak melaksanakan kerja-kerja tu. 

Aku tak harap orang faham prinsip aku tapi aku cuma mintak supaya orang respek apa je keputusan yang aku buat. Sebab setiap keputusan ada hasilnya, tak kisah negatif atau positif. Dan setiap keputusan tu, ada pengajaran dan hikmahnya sendiri.

 

Thursday, January 02, 2014

hantar anak sekolah

"Akak, mana abg r**** ni?"
"Hantar anak sekolah"

"Akak, mana akak n*** ni?"
"Hantar anak sekolah"

"Akak s***** ni cuti ke?"
"Hantar anak sekolah"

"Akak, semua orang cuti, akak tak cuti?"
"Akak cuti petang, hantar anak sekolah jugak"

Lama kelamaan baru sedar.
Yang kerja harini semuanya yang masih muda-muda, yang berstatus single, yang masih belum punya anak yang layak ke sekolah.

Agaknya kalau aku cuti arini, boleh buat sebab anta 'anak' sedara pergi sekolah tak? Anak jugak tu walaupun anak orang! Hahaha!





Sigh!
Tak lawak pun.
Lagi-lagi keja time mood blues nih.