small advertisement

Thursday, December 26, 2013

tak usah mencapai awan, lebih baik mencapai pokok kelapa

Share ngan korang video clip ni walaupun dah lama. Tapi bagi aku still mengerikan.




Aku pernah dok umah flat, tingkat 21 selama 2 tahun. Atas bukit pulak tu. Serius takut dok umah setiap kali masa tengah hujan dan ribut sebab lain macam je bunyi dengar angin tu. Pun sakit badan-badan kalau masa tu lif rosak. Kena panjat tangga tinggi-tinggi macam tu.

Ni bila dah tengok video klip macam ni, memangla aku prefer dok umah rendah-rendah. Dah macam permainan jenga dah.

Monday, December 23, 2013

henfon dan shopping

Pagi-pagi, aku on internet, login dan check akaun gaji. Alhamdulillah, gaji dah masuk. Mula la berangan masa tu, kalau beli barang online harini, sempat ni dapat barang tu esok, sebelum Rabu ni cuti.

Masa yang sama, aku pun dah siap buat listing, apa yang nak dibayar secara online. Bil elektrik, pinjaman. Itulah gamaknya kehidupan orang yang bekerja untuk menanggung komitmen kan.

Lepas tu, bersiap-siap pergi kerja macam biasa. Dah elok separuh perjalanan nak sampai ofis, teringat pulak nak check sumthing dekat henfon. Dicari-cari henfon dalam henbag, takde. Bila difikir-fikir kat mana, barulah teringat, terlupa nak capai henfon tadi atas katil. Nak patah balik, memang tak berbaloi. Jauh jugak perjalanannya. Jadi, terus je ke ofis tanpa henfon.

Hari ini, hari tanpa henfon.
Tak payah whatsapp, tak payah facebook, tak payah candy crush.
Bagus!
Boleh fokus buat kerja.

Tapi macamana kalau tok call aku?
Macamana kalau ayah aku ada nak bagitau pape?
Macamana kalau-kalau ada panggilan penting.
Haih!!!~~

Tapi kan, itu takdela terkilan sangat.
Yang paling terkilan sekarang ni, macamana aku nak bayar bil ni.
Dan paling penting, macamana nak shopping online sekarang ni?
Hekhekhek..




Friday, December 20, 2013

pilihan dan keputusan

Setiap pilihan yang terjana, datangnya dari sendiri.
Setiap pilihan yang diusul, ditapis oleh diri sendiri

Tak mungkin adanya pilihan
Yang bernadakan 'aku tiada pilihan'
Tapi sedangkan kau yang mengadakan pilihan itu

Keputusan datang dari pilihan tadi
Keputusan yang dijana, datang dari pilihan itu

Pilihan dan keputusan
Dua-dua datangnya dari hati
Hati yang memilih
Hati yang membuat keputusan

Mana mungkin kau salahkan dia
Mereka atau pilihan yang tiada itu

Tipu!
Sebab kau sedang cuba menyalahkan mereka
Atas keputusan yang dibuat

Bertanggungjawablah dengan keputusan dari pilihan itu
Supaya masyarakat lebih memandang mulia keputusan itu

Tuesday, December 17, 2013

bila budak bercakap ikhlas sangat

Tadi pagi, aku tertarik dengan topik yang diorang sembang-sembang dekat Red FM. Topik tentang budak-budak yang suka cakap secara drastik. Contoh macam cerita pagi tadi, "Bontot aunty besar". Hahaa, apa perasaan korang bila budak-budak cakap camtu? Memang rasa pelik tapi masa yang sama, geli hati dan terkejut kan.

Tapi macamana plak kalau orang dewasa yang cakap camtu, confirm kita terus target, yang dia ni miang ke, pervert ke, suka membelek ke, apa-apa je la yang ke arah tu kan. Unless kalau orang tu, memang rapat dengan kita, takdelah nak terasa hati atau nak target yang bukan-bukan kan. Itulah kelebihan budak-budak, diorang berdaya cakap ikhlas dan terus terang. Terpulang macamana kita nak terima. 

Aku pun pernah jugak kena tegur dengan budak-budak ni, lagi-lagi dengan sepupu aku, anyah yang berumur 9tahun bulan depan. Masa tu, aku nak keluar dengan boyfriend. Boleh agakla kan, macamana kita bersiap kalau nak pegi date kan. Masa tu dia baru umur 5tahun, jadi kepetahan bercakap tu memang layaaaaaaannnnn sangat. Hehe.

Masa nak bersiap ni, si anyah ni sibuk tanya, "Kakak, kakak nak pergi mana? Cantik-cantik macam ni." Haih, dah bunyi jeles masa tu, sebab aku bersiap sorang, tak suruh dia bersiap sekali. Aku cuma diam je, buat tak paham. Lagi dilayan, lagi menjadi-jadi soalan. Lebih baik diam, dari menjawab.

Elok aku dah siap, si boyfriend pun dah sampai umah. Si boyfriend masuk umah dulu, sebab masa tu, aku ade benda lain nak settle. Tak ingat pulak, apa bendanya. Tapi, si anyah dah start melayan-layan sembang dengan boyfriend. Lepas tu aku terdengar anyah cakap, "Abg, abg nak pergi mana? Abg nak pergi bercinta dengan kakak ye?" Adoy...

Merah padam muka aku, walaupun betul masa tu nak keluar date. Agaknya sebab dah biasa pakai istilah date instead bercinta kan. Rasa kekok lain macam. Rasa tak macho. Hahaha!

Elok aku nak keluar rumah dengan boyfriend, sempat lagi anyah sampaikan salamnya, "Kakak, selamat bercinta"...

Sekarang, anyah dah jadi pendiam sikit berbanding dulu-dulu. Adik dia pulak yang take over sekarang ni. Adik dia ni lagi dasat, tapi bukan drastik. Lebih kepada ayat-ayat manis pujuk hati. Kadang-kadang aku pun boleh tersyahdu bila dengar dia cakap. Kalau dia nak jual apa-apa ni, mestila laku ni. Harapnya bukanlah playboy, menjual ayat manis. Hehehe



Thursday, December 05, 2013

smartphone free dari myeg - tak dapat lagi

Dalam bulan sembilan aritu, aku dapat email dari myeg, tentang pemberian percuma smartphone dengan menggunakan skim rebat pakej komunikasi belia. Memandangkan masa tu, henfon aku start buat hal, dengan perangai on-off ikut suka hati dia, perangai tunjuk memory full padahal apa pun tak install, maka email tu menunjukkan suatu cahaya yang menuju harapan menggunung, memiliki sebuah smartphone. Gitu jah oi...



Dengan semangat berkobar-kobar, aku pun register dengan harapan dapatla smartphone tu secepat mungkin. Tapi sampai ke minggu lepas, barulah aku dapat call daripada myeg. Masa tu harapan tak lagi tak lagi menggunung. Sebaik dapat call daripada myeg, mencanak balik pulak harapan tu. Hahaha *apelah ayat kau jah oi*

Masa dia call, aku tengah batuk-batuk. Tak sehat. Memang bukan nak mood sangat nak bercakap. Seingat aku, dia cuma mengucapkan tahniah sebab permohonan berjaya dan dia perlukan fotocopy IC depan belakang untuk proses seterusnya, hantar dekat email dia. Kan semangat tengah mencanak, cepat-cepat aku scan IC aku, hantar dekat dia. Dan smartphone tu?

Dah seminggu berlalu. Smartphone tak dapat lagi. Harapan tak menggunung lagi. Pun makin menurun bila aku check status permohonan aku kat myeg tu tadi.


Apekah maksud partially approved tu? Boleh pulak separuh lulus separuh lagi tak kan. Hmm, biarkan jelah. Kalau ada rezeki smartphone tu dengan aku, In Shaa Allah ada nanti. Lama sangat dah menunggu ni. Memang bukan mood lagi dah. 

Tapi ada siapa-siapa yang dah dapat smartphone tu dari myeg? Yang apply cam aku jugak. Kalau ada, sharelah apa yang patut. Memang lama camtu ke prosesnya. Ataupun dengan cara macamana myeg nak bagi smartphone tu.

 Eh. Sakit pulak ati kite nih

Update pada 6/12/13:


Dapat sms dari 66688, mintak hantar copy IC kat myeg. Brape kali nak hantar da....

Update pada 13/12/13:



Dah approved. Mesti tertanya-tanya, setiap hari ke aku check status, kan? Takla rajin macam tu sangat tapi sebab aku dapat email dari celcom, nama aku dah didaftarkan bawah celcom. Mula-mula terkejut, tapi bila ingatkan yang pakej belia ni datang sekali dengan prepaid celcom, terus aku check status.

Jom tunggu lagi~~~