small advertisement

Wednesday, November 13, 2013

dimana budi pekerti kita?

Sabtu yang lepas, aku cadang nak ke Danau Kota, nak survey baju camtu. Setibanya kat Danau tu, on the way nak cari parking, aku agak ada parking kosong kat depan tu. Aku pun parking kereta tapi dengan tak berapa yakin sebab ada sorang lelaki Melayu berdekatan ngan sebuah kancil parking belakang kereta lain, dok tengok aku dengan cara tak puas hati. Sambil tu, aku ade la mengomel kalau itu bukan tempat parking, aku boleh beransur. Cuma kat situ takde pun sign board mention pasal tak leh parking.

Lepas tu, ada sorang lelaki Melayu yang lain, menuju kat kereta sambil ketuk tingkap kereta. Masa dia dah on the way, aku dah pun nak reverse keluar kereta. Dengan tak sabar-sabar, nak suruh aku reverse cepat-cepat. Aku bukan nak berlengah kalau ada orang yang camtu. Sebelum tu, ada tali besi yang digantung tapi atas lantai je, kekonon nak block dari parking. Aku memang tak nampak kecuali lepas lelaki tu angkat tali besi tu lebih tinggi. Cuma aku tak leh terima cara diorang yang kasar masa nak suruh aku berganjak, dengan muka bengis macam tu. Kalau India, aku boleh terima. Kalau Cina pun, diorang tak kasar macam tu, siap cakap elok-elok dengan senyum-senyum. *so far apa yang aku pernah hadapi kalau nak dihalau keluar dari parking secara adab dari cina, and diorang lebih PANDAI sebab letak signboard besar-besar, NO PARKING.

So bila Melayu buat camtu, aku takleh nak terima.
Adekah sebab aku perempuan yang kau tunjuk terror sangat?
Sebab aku pakai kereta kecik jugak yang kau halau aku camtu kot?

Boleh tak instead kau letak tali besi tu, kau letak signboard NO PARKING ke, atau tu parking rizab ke?

Lepas kejadian tu, aku terus balik. Tak jadi dah nak survey dah kat Danau tu. Patutla Melayu benci sesama Melayu dan Melayu lagi suka berbaik dengan kaum lain. Sebab kaum lain ni kadang-kadang ada budi pekerti diorang sendiri. Sebab tu jugak, Melayu taknak tolong Melayu lain kalau dalam kesusahan. Diorang cuma tolong kaum kerabat diorang je. Outsiders, tak dilayan. Buat rabun mata.

Melayu, kau tahu tak kenapa Cina boleh maju.

Diorang tolong sesama diorang walaupun tak kenal. Bagi pinjam duit beribu-beribu kat anak jiran untuk study sebab percaya kaum dia akan tolong orang bawahan dia macamana dia buat sekarang. Sebab bagi diorang, kemudian hari nanti, masa diorang susah, ada yang menolong. Tapi pernah terpikir kenapa diorang taknak tolong Melayu? Sebab Melayu mudah lupa diri. Buat-buat lupa segala janji. Kecuali diorang dah betul-betul percaya, baru diorang tolong.

Alhamdulillah, sekeliling jiran umah nenek aku, semuanya baik-baik, terdiri daripada cina dan india. Dan diorang memang betul-betul orang baik. Tolong bawak nenek aku ke klinik, tolong belikan barang kat kedai runcit, rekemen dan belikan ubat untuk nenek aku. Ada yang pernah pinjamkan duit waktu-waktu terdesak.

Aku seorang Melayu tapi aku cuba ubah persepsi tu. Aku tak nak jadi tipikal Melayu yang memandang rendah orang lain walaupun sebenarnya masa depan tiada siapa yang tahu.

Maaf, aku harap sangat Melayu membuka minda. Ye, tak semua Melayu macam tu, tapi ibarat nila setitik, rosak susu sebelanga. Maknanya kerana seorang Melayu yang buat onar, abis satu kaum dipersalahkan. Aku taknak macam tu.

Tolonglah, tolongla.

Mana dah budi pekerti kita yang pernah disanjung tinggi tu?

No comments:

Post a Comment

Hello!