small advertisement

Friday, November 15, 2013

mengapa mereka telah berubah?

Dari dulu aku ketahui
Malah sedar
Manusia yang diciptakan oleh yang satu itu
Diberikan perasaan
Untuk membezakan antara yang benar dan salah

Tapi kini
Baru ku ketahui
Malah bertambah sedar
Manusia yang diciptakan oleh yang satu itu
Sangat lemah hatinya
Walaupun hari-hari
Sentiasa melalui kebenaran dan penipuan

Manusia pada hari ini
Lebih peka pada hal sekeliling
Lebih mengambil tahu hal di sekeliling
Sehinggakan perkara yang tidak logik
Masih dipercayai oleh mereka
Masih disanjung-sanjung oleh mereka

Dimana kebenaran jika penipuan disanjung-sanjung
Dimana kebenaran jika hati tidak lagi cekal seperti dulu
Hati yang sangat rapuh

Manusia yang berhati rapuh ini
Mudah melenting jika ditegur
Manusia yang berhati rapuh ini
Mudah menjadi amarah bila disentuh

Tiada lagi semangat kejiranan
Tiada lagi semangat kekeluargaan
Yang disemai dalam hati mereka

Mengapa mereka telah berubah?

Wednesday, November 13, 2013

dimana budi pekerti kita?

Sabtu yang lepas, aku cadang nak ke Danau Kota, nak survey baju camtu. Setibanya kat Danau tu, on the way nak cari parking, aku agak ada parking kosong kat depan tu. Aku pun parking kereta tapi dengan tak berapa yakin sebab ada sorang lelaki Melayu berdekatan ngan sebuah kancil parking belakang kereta lain, dok tengok aku dengan cara tak puas hati. Sambil tu, aku ade la mengomel kalau itu bukan tempat parking, aku boleh beransur. Cuma kat situ takde pun sign board mention pasal tak leh parking.

Lepas tu, ada sorang lelaki Melayu yang lain, menuju kat kereta sambil ketuk tingkap kereta. Masa dia dah on the way, aku dah pun nak reverse keluar kereta. Dengan tak sabar-sabar, nak suruh aku reverse cepat-cepat. Aku bukan nak berlengah kalau ada orang yang camtu. Sebelum tu, ada tali besi yang digantung tapi atas lantai je, kekonon nak block dari parking. Aku memang tak nampak kecuali lepas lelaki tu angkat tali besi tu lebih tinggi. Cuma aku tak leh terima cara diorang yang kasar masa nak suruh aku berganjak, dengan muka bengis macam tu. Kalau India, aku boleh terima. Kalau Cina pun, diorang tak kasar macam tu, siap cakap elok-elok dengan senyum-senyum. *so far apa yang aku pernah hadapi kalau nak dihalau keluar dari parking secara adab dari cina, and diorang lebih PANDAI sebab letak signboard besar-besar, NO PARKING.

So bila Melayu buat camtu, aku takleh nak terima.
Adekah sebab aku perempuan yang kau tunjuk terror sangat?
Sebab aku pakai kereta kecik jugak yang kau halau aku camtu kot?

Boleh tak instead kau letak tali besi tu, kau letak signboard NO PARKING ke, atau tu parking rizab ke?

Lepas kejadian tu, aku terus balik. Tak jadi dah nak survey dah kat Danau tu. Patutla Melayu benci sesama Melayu dan Melayu lagi suka berbaik dengan kaum lain. Sebab kaum lain ni kadang-kadang ada budi pekerti diorang sendiri. Sebab tu jugak, Melayu taknak tolong Melayu lain kalau dalam kesusahan. Diorang cuma tolong kaum kerabat diorang je. Outsiders, tak dilayan. Buat rabun mata.

Melayu, kau tahu tak kenapa Cina boleh maju.

Diorang tolong sesama diorang walaupun tak kenal. Bagi pinjam duit beribu-beribu kat anak jiran untuk study sebab percaya kaum dia akan tolong orang bawahan dia macamana dia buat sekarang. Sebab bagi diorang, kemudian hari nanti, masa diorang susah, ada yang menolong. Tapi pernah terpikir kenapa diorang taknak tolong Melayu? Sebab Melayu mudah lupa diri. Buat-buat lupa segala janji. Kecuali diorang dah betul-betul percaya, baru diorang tolong.

Alhamdulillah, sekeliling jiran umah nenek aku, semuanya baik-baik, terdiri daripada cina dan india. Dan diorang memang betul-betul orang baik. Tolong bawak nenek aku ke klinik, tolong belikan barang kat kedai runcit, rekemen dan belikan ubat untuk nenek aku. Ada yang pernah pinjamkan duit waktu-waktu terdesak.

Aku seorang Melayu tapi aku cuba ubah persepsi tu. Aku tak nak jadi tipikal Melayu yang memandang rendah orang lain walaupun sebenarnya masa depan tiada siapa yang tahu.

Maaf, aku harap sangat Melayu membuka minda. Ye, tak semua Melayu macam tu, tapi ibarat nila setitik, rosak susu sebelanga. Maknanya kerana seorang Melayu yang buat onar, abis satu kaum dipersalahkan. Aku taknak macam tu.

Tolonglah, tolongla.

Mana dah budi pekerti kita yang pernah disanjung tinggi tu?

Friday, November 08, 2013

Kisah hon

Aku memang senang terkejut dengan bunyi hon, tak kisah la bunyi hon apa pun. Kalau orang buat bunyi hon pun, kadang-kadang aku terkejut jugak. Dan bayangkan lah kalau bunyi hon lori pulak, memang aku terperanjat melompat.

Dengan bunyi hon ni, buatkan aku terkejut dan cepat jadi emosional. Sebab aku rasa ada masa-masanya, hon tu tak perlu untuk dibunyikan kecuali emergency. Aku memang tak suka nak hon orang sampailah keadaan yang sangat memerlukan untuk dihon. Sebab, kalau aku sendiri tak suka dengan bunyi hon yang annoying tu, aku rasa orang lain pun macam tu jugak. Konon-konon macamni la, kalau aku suka sesuatu tu, InsyaAllah orang lain pun suka jugak. Kalau aku tak suka sesuatu tu, jarang orang lain nak suka. And, kalau betul orang tu suka dihon sekalipun, disarankan letak atau mesti ade car sticker stated camni,

"Please honk me. Please, please, please. I beg u"

Hahaha! Gila. Sungguh gila kalau ada yang letak sticker macam tu kat keta mereka. Dan orang yang tak pernah nak try hon pun, akan try hon bila jumpa sticker macam ni kot.

Aku cukup bengang dengan orang yang suka bermain dengan hon ni. Sungguh aku tertanya-tanya, kepuasan apa yang ada bila dah start hon tu? Sungguh annoying. Tapi aku terpaksa beralah kalau mak bapak budak bagi budak main hon. Maybe itu cara mak bapak budak meransang pemikiran dan pembelajaran budak tersebut dengan bunyi dan rasa.

Aku ada satu contoh di depan mata aku tentang kes hon-hon ni.

Dia ni seorang perempuan. Suka sangat hon-hon kereta lain, atas alasan kereta lain terhegeh-hegeh, tak bagi laluan kat dia, kereta depan membahayakan dia.
Tapi..
Bila kereta lain hon kat dia, atas alasan yang sama, dia marahkan balik dan komplen macam-macam, "tak reti sabar, sombong, mentang-mentang keta besar"

Jadi, aku sebagai pemerhati, geleng dan senyum je. Sebab bila nak ditegur, terus mempertahankan diri yang dia lansung tak bersalah. Pun tak sedar, orang lain pun marahkan yang sama kalau dia buat benda yang sama kat orang lain.

Bagi aku, orang yang suka hon ni, selalunya orang yang sukakan perhatian dari orang lain. Contoh:

Ada sebiji kereta baru sampai depan rumah, dihon-honnya untuk bagitau dah sampai. Dihon-hon selagi takda siapa yang menyambut. Padahal, bagi la peluang untuk orang yang nak menyambut tu, cari kunci ke, nak perbetulkan baju dengan tudung ke. Tak pasal-pasal, jiran-jiran sibuk mengintai-ngintai tengok, siapa gerangan di dalam kereta tu. Kalau kereta kancil, dibuat derk oleh jiran-jiran. Tapi kalau kereta BMW, mula keluar gosip. Dah jadi cerita lain pulak kan.

Dekat Vietnam, kenderaan kat sana memang banyak berhon-hon. Tipu kalau tak dengar kat tengah-tengah bandaraya diorang tu. Tapi kat sana, memang dah jadi trend sampaikan ada 2-3jenis bunyi hon untuk sesebuah kenderaan. Satu hon untuk marah, satu hon untuk bagi amaran/mintak bagi laluan. Yang lagi satu, tak pasti. Jarang dibunyikan. Memang perasan ada 3jenis bunyi hon. Sana kan majoriti pengguna beroda dua macam motorsikal dan basikal berbanding kenderaan lain. Jadi, nampak bahayanya kat situ.

Aku harap trend hon macam kat Vietnam tu, tak diamalkan macam kat Malaysia ni. Sebab keadaan kereta statik tapi hon berlebihan. Keadaan yang tak perlu dihon pun, pun nk hon jugak. Kecuali la kalau dah nak berlanggar kan, sila hon tanpa henti.


Jadi, boleh tak wahai rakyat Malaysia sekalian, cuba bersabar dan bertimbang rasa sikit sesama pengguna jalan raya yang lain. Hon tu memberi kesan kepada mood tau!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Aku tak paham nape kau hon aku tadi. Aku bawak macam biasa je, depan ngan kiri kanan aku pun ada kereta kalau kau nak potong pun. Agaknya kau nak terberak kot tadi?

Friday, November 01, 2013

jam brand Playwatch

Alhamdulillah, bertambah koleksi jam lagi. Suke sangat. Aku memang suka kumpul-kumpul jam. Takla berpuluh-puluh utas jam, tapi boleh la nak tukar setiap hari.

Semalam, tempat kerja partime buat celebration makan-makan sempena Deepavali. Tiap-tiap events macam ni, pastinya ada surprise. Dah tentu semua co-worker termasuk aku, cuba meneka-neka apa yang kami akan dapat kali ni. Macam raya aidilfitri yang lepas, kami setiap seorang dapat sebakul hamper makanan, yang mengandungi air botol jus, laici tin, keropok, biskut raya, dan macam-macam lagi la. Kiranya company dah allocate dalam RM100 macam tu setiap sorang.

So, dalam celebration semalam, lepas je siap makan, terus menuju kat manager, amik hadiah celebration. Dan kali ni, kami dapat adiah seutas jam setiap seorang.

 

Memula ramai yang ingat jam ni, jam murah. Sama la dengan aku pun, sebab masa tu tak sempat nak membelek lagi. Tapi bila dah membelek, jam ni unik, sebab totally cover dengan rubber. Kalau nak tukar bateri, kena keluarkan muka jam dari badan dia tu. Kalau jam murah, takkan la ada gerenti untuk 24bulan kan. Jam yang aku beli dalam RM100 lebih pun gerenti setahun je. 


Jadi aku pun google Playwatch ni, untuk cari yang local tapi tak kejumpaanye pun. Tapi, untuk international, ini resultnya.


*klik gamba untuk besarkan*

Kelasss kan u olls! Kalau tengok harga dekat website tu, 49.90 euro which is kalau convert ke ringgit Malaysia sama dengan RM220 setiap satu. Mahal tapi still wonder, berapa company allocate bajet deepavali untuk setiap sorang kali ni. Takkan sampai RM200 kot, even beli banyak, berapa banyak diskaun yang boleh dapat kan. 

Tak kisah la u olls! Asalkan ade jam baru.. Alhamdulillah, syukur-syukur!


*si dia pun bakal dapat jugak, tak confirm lagi kaler ape. harap dapat sama kaler, baru la geng!*




Update:
Si dia dapat jam Playwatch kaler turquoise. Jadi nanti tukar sama suka, si dia amik yang itam, dan aku amik yang turqoise :)