small advertisement

Thursday, October 31, 2013

cara nak positifkan mood di pagi hari

Sebaik saja bangun pagi, keadaan sekeliling yang berlaku ketika itu akan memberi kesan untuk keseluruhan hari samada secara positif atau negatif. Tak kisahla dari sekecil-kecil benda apatah lagi yang besar-besaran.

Contoh..

Bangun pagi, tengok henset, ada text, "Salam, saya mc arini. Dah notify bos" Nak happy ke atau stressed? Kalau kerja banyak, yang melibatkan dia, stressed. Kalau dia jenis yang cakap banyak, menyusahkan orang, jadinya gembira.

Contoh lagi..

Pagi-pagi, on the way nak ke tempat kerja, ada sebiji kereta yang begitu slow, dan masa tu pulak dah terlambat. Dalam hati, mula mencarut-mencarut. Hanya kerana beberapa minit yang slow tu, memberi kesan sampai malam. Abis semua orang sekeliling dicarut jugak. Sebab kononnya, semua ni mengarut. Buat kerja slow.

Lagi contoh..

Sakit perut di pagi hari. Automatik sepanjang hari, mindsetting perut rasa sakit. Padahal pepagi je.\

Lagi-lagi contoh..

Pagi-pagi dapat text, "Saya dah bank in duit dalam akaun." Wow! Senyum lebar ke petang...

Eh, banyakla contoh-contoh. Sebab pepagi je ade je yang moody. Ade yang senyum lebar. Ade yang tetiba jadi baik hati. Kan? So apa yang aku cuba sampaikan, kalau boleh, elakkan buat benda-benda tak best untuk diri sendiri dan orang lain. Kekalkan mood positif, sebab ia akan beri kesan sepanjang hari. Kalau-kalau mood dah ke laut, ceriakan hari korang. Bersedekah ke, belanja kuih ke, senyum-senyum sikit, greet people.

InsyaAllah mood positif activate!



Jom beli banyak-banyak cokelat untuk sedekah esok hari. Mesti yang memberi suka, dan yang menerima pun lagi suka. Ooppss.. Tapi kempen kurangkan gula dalam minuman masih diteruskan tau. Hehehe!

2 comments:

  1. gula dah naik harga.. coklat pun effek sama derr

    ReplyDelete
  2. memangla harga gula naik. tapi kurangkan gula dalam minuman. cokelat makan cam biasa ler... kalau dulu satu bar sorang satu, sekarang satu bar share 5. ok kn? :P

    ReplyDelete

Hello!