small advertisement

Friday, August 30, 2013

bongkak sombong

Perangai aku, bila aku terus diterjah dengan 'high tone', tak kira la sekadar untuk bertegur sapa, aku dengan automatiknya akan jadi sinis. Sebab bagi aku, aku akan jawab mengikut kehendak hati kau. Kalau kau mintak aku layan sinis, aku pun layan kau secara sinis. Kalau kau bersikap kurang ajar, macam tu la juga aku. Aku akan jadi sopan santun kalau kau pun cakap sopan dengan aku. Konon-konon, aku ibarat cermin untuk peribadi kau la.

Jadi bila tak semena-mena, ada seorang MELAYU yang sangatlah tak ada tatasusila, terus nak meninggi suara atas benda yang aku pun tak berapa nak pasti, rasa-rasa aku nak buat muke senyum lagi ke? Orang lain yang buat salah, aku yang kena hadap orang melayu yang takda budi pekerti tu.

Semalam, ada seorang adik dan abang datang untuk buat penukaran barang, atas sebab tersilap ambil. They claimed yang our co-worker wrongly pick up for them. Barang tu, barang yang self collect, bukan yang jenis fully serve by co-worker. As far as i know la kan, apa je barang yang self collect, you have to check by yourself either barang tu betul atau pun tak yang diambil tu. Macam pergi Tesco ke, Giant ke, Watsons ke pandai pula ambil sendiri barang-barang nak dibeli tu. Beras yang berapa puluh kilo tu, larat pula ambil sendiri.

So, si abang ni, mintak co-worker untuk exchange the item as a courtesy for wrongly given the item to customer. Aku, bukan tak nak tolong, boleh. Boleh sangat-sangat. Call je co-worker dekat self collect area untuk assist customer ni. Tapi dengan 'jelebiaq mulut' macam tu, aku sengaja buat benda tu payah nak buat. Tapi sebabkan 'courtesy' of aunty yang kerja situ juga, dia yang tolong ambilkan. Aku kesian kat aunty tu, tapi aku pun tak dapat nak tinggalkan kaunter. Yang konon-konon nak mintak tolong co-worker, aunty tu still insist nak ambil sendiri.

Sementelah nak tunggu barang untuk penukaran tu, yang memang ambil masa yang lama, due to documentation apa bagai, si abang ni dah ngamuk, ungkitkan perjalanan dia yang 'sangat jauh' tu. Jauhla sangat setakat Shah Alam - Damansara tu. Aku pun baru je dari Shah Alam masa tu, tak sampai setengah jam dah pun sampai. Jauh ke? Aku tak meninggikan suara pun, tapi si abang dah cukup panas dengan jawapan pendek aku, "Awak tak kesian ke kat aunty tu. It's not me. Oh ye ke? Orait." Tapi masa yang sama aku dah pun menggeletar sebab terlalu marahkan orang yang tak beradab tu. Aunty tu dah cuba coolkan aku. Si abang tak puas ati, pun cakap "Jangan kurang ajar ye". Haha..! Siapa yang kurang ajar dulu bro! Cukup baik aku tak melawan cakap dengan kau.

Aku cakap dengan adik dia, tolong nasihat abang awak tu, hanya kerana semulajadi hot-tempered, dia boleh suka-suka nak marah orang macam tu. Ke depan tu nanti, elok-elok la perangainya. Kalau setakat nak gaji besar, pangkat besar, belajar pandai-pandai tapi tak pandai nak jaga perangai, tak reti nak hormat orang tua, aku rasa tak lama lagi takda siapa yang suka nak jadi kawan kau. Kalau kau nak banggakan dengan hak customer kau tu, cuba kau kerja sama-sama dengan kami, be in our shoes. Agak-agak, kau nak buat disrespect tu kat customer kau jugak? Mana-mana pekerjaan, semua melibatkan customer. Harap kau berubahla bro. Jangan bongkak sangat!

Thursday, August 29, 2013

azam dan vuvuzela

Baru-baru ni, my bff list kan 41 perkara yang nak dibuat dalam life dia. Mula-mula bila aku dapat azam dia tu, nak tergelak guling-guling. Bukan sebab azam dia yang pelik-pelik cuma aku tak pernah terfikir untuk buat listing sebanyak tu. Aku ada list aku sendiri tapi bila tengokkan 'komited'nya azam kawan aku ni, aku pun turut serta nak create azam macam dia jugak. Cumanya, azam ni hanya boleh dilaksanakan bila kewangan sangat stabil dan punya masa yang terluang nak laksanakan. Some of the azam yang dah disenaraikan:

  • bungee jumping
  • zero debt
  • umrah / Haji
  • sky jump 
  • vacation/honeymoon in floating hotel (Maldives)
  • own a house
  • apply my concept in own house
  • own a stable business
  • holiday on cruise
Latest azam, atau wishlist yang dah ditambah, ialah nak pegi Sunway Lagoon untuk try vuvuzela


Cam best dan menguji adrenalin kan. Ada sape-sape yang dah try? Ce share sikit pengalaman :)


Monday, August 26, 2013

rezeki olehNya, Alhamdulillah

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Syukur sangat pada Allah swt untuk segala rezeki bulan ni. Lain yang diharap, tapi berlebihan yang diberikan. Untuk segala rezeki kurniaan olehNya tu, digunakan untuk mengurangkan hutang-hutang yang ada. Dah pun tutup satu buku akaun. Bakal menyusul tutup dua-tiga akaun dalam masa terdekat ni. Insya-Allah.

Dengan rezeki yang diberikan tu jugak, rasa selesa la sikit nak bernyawa. Boleh beli apa-apa yang patut. Kalau tak sebelum ni, konsep 3R yang diterapkan. Reduce, reuse, recycle. Konsep 3R tu bukan tak bagus, cuma sekali-sekala terasa penat bekerja mencari rezeki tapi tak dapat bagi reward untuk diri sendiri. Alhamdulillah, bersabar itu memberi hikmah tersendiri.

Mudahan, bisnes pun makin maju dan tiada perasaan hasad dengki antara peniaga lain. Lagipun, produk yang dijual tu tak sama dengan produk yang orang lain cuba jual. Nak meniru tu boleh, tapi diharap jangan berlebihan mark-upnya. Kesian customer kalau mark-up tinggi-tinggi.

Dengar-dengar, ada rezeki lagi di bulan depan. InsyaAllah dipermudahkan :)

Tuesday, August 20, 2013

perubahan

Sejak-sejak tukar environment dengan kerja di tempat baru, dah ada yang mula merapat selepas hampir dua tahun mendiamkan diri. Tapi aku jugak yang tak selesa, sebab dulu kawan aku ni berstatus solo sekarang dah berstatus trio, lagi-lagi kawan aku ni bukannya perempuan. Hal itu, aku letak tepi dulu, selagi tak melanggar batasan kawan-kawan.

Masa untuk lepaking dah tak seperti dulu, lagipun kawan-kawan memang ramai dah kawen. So, aku amik kesempatan masa macam ni untuk cari duit lebih dan buat perkara yang penting je. Ntah nape aku rasa kritikal sangat untuk aku cari duit lebih sekarang ni.

Syukur Alhamdulillah, si dia memahami dengan kerjaya aku sekarang selagi aku masih ada waktu untuk bersama si dia lagi-lagi waktu makan.

Harap keadaan akan lebih baik dari keadaan sebelum ni. Dah tak nak menyusahkan orang lagi, dan nak 'grown up' dari masa lalu sebab aku pernah dikatakan tak matang dalam financial. Kalaulah aku boleh tepis permintaan yang bukan-bukan tu, *bukan kehendak hati ye* yang menyumbang kejatuhan financial aku tu, faham konsep tipu dan tertipu tu, InsyaAllah, aku dah mampu memiliki lebih apa yang aku ada sekarang.

Masa tu muda, percayakan bulat-bulat kata orang. Orang suruh apply credit card, aku apply. Padahal orang tu pakai, aku yang bayar. Orang tu suruh beli kete, aku apply jugak sebab awalnya perjanjian macam lain. Tapi orang tu tak bayar loan, alih-alih kena tarik. Orang tu katanya pinjam duit itu ini jumlahnya, tapi buat diam lepas tu.

Aish, entahla. Nak kata lebih-lebih, takut jadi derhaka plak :(

Monday, August 19, 2013

rezeki Ramadhan Syawal

Mood nak bershopping, mood nak travelling bergelodak dalam jiwa. Bergelodak sangat sampai rasa esok lusa nak amik flight pegi travel. Macamana pun, kena ignore perasaan tu. Fokuskan apa yang lebih utama. Fokus apa yang aku nak buat yang sebenar-benarnya tu.

Alhamdulillah, bulan ni dikatakan bulan rezeki. Bulan ni mula masuk kerja tempat baru. Bulan ni jugak tak putus-putus duit poket, hasil jual kuih raya dengan handbag. Bulan ni jugak, ramai yang bermurah hati belanja makan minum yang datangnya dari personal treat sampailah open house.

Pengajaran, berbanyaklah sedekah dengan hati yang ikhlas walaupun sekadar sekuntum senyuman. Berbuat baik dengan makhluk sekeliling, tak kira manusia atau haiwan mahupun tumbuhan, sebab mereka ini yang mendoakan kesejahteraan kita.

Iyap, I am more down to earth compare to earlier. Sebab macamana sombong pun takburnya kita, rezeki tu semua dari Allah. Dan kita tetap berbalik kepada-Nya juga nanti


Thursday, August 15, 2013

berpelangi



  • 1991 - 1992     SRK Methodist Nibong Tebal, Penang
  • 1993 - 1997     SK Permatang Tok Mahat, Penang
  • 1998 - 2000     SMK Perempuan Bandaraya, Kuala Lumpur
  • 2001 - 2002     SMK Teknik Cheras, Kuala Lumpur - civil engineering
  • 2003 - 2004     Kolej Matrikulasi Pulau Pinang - physical science
  • 2004 - 2008     Universiti Malaysia Perlis - mechatronics engineering
  • 2008 - 2010     Ogamas Sdn Bhd - sales engineer in oil & gas engineering
  • 2011 - 2011     RHB Bank - insurance consultant in banking industry
  • 2012 - 2013     IKEA Pte Ltd - customer service officer in retail industry (furniture)
  • 2013 - ????      xxxx xxxx Sdn Bhd - customer service management in property industry


I am so proud with my colorful life.
Perhaps be a teacher after this. Yap, who knows?

Alhamdulillah. Syukur to Allah.


Monday, August 05, 2013

sesat di kg sendiri

Petang tadi, pertama kali melawat bazar Ramadhan tahun ni kat kampung tercinta, Parit Buntar. Mula-mula ke bazar yang terletak di tepi sungai besar, (lokasi sebenar: Bandar Bharu). Abis melawat disitu, berniat nak ke bazar yang satu lagi. Dengan tak cukup kepastian, aku pun text dengan seorang kawan, lokasi sebenar. Tengah leka text sambil-sambil driving (oops, kantoi plak kan), dalam hati tertanya-tanya, 'kenapa jalan petang ni lengang sangat?' 

Lepas tu baru perasan, rupanya dah tersesat. Dulu sebelum nak ke pekan, kena lintas jalan keretapi, tapi tadi laluan tu dah tutup dan akan berpusing-pusing di kawasan tu je sebab sekarang ni dah ada jambatan besar yang menghubungkan dua kawasan iaitu dari pekan lama ke pusat bandar, yang lalu atas jalan keretapi tadi. (oh my bad, aku tak pandai nak explain dengan proper) Jambatan besar tu dibina untuk elak kesesakan lalu lintas apabila keretapi melintas. (melintas ke perkataan yang sesuai?)

Patutla jalan lengang. Orang dah tak lalu sini lagi kecuali nak pusing balik. So terpaksa la aku buat pusingan jauh untuk amik laluan ke jambatan besar. Baru dua bulan aku tak balik kampung, boleh pulak sesat. Jambatan tu menyenangkan apabila keretapi melintas, tapi dengan map yang belum nak cukup update dalam fikiran aku ni, still rasa susah lagi. 

Esok kena keluar lagi ni, nak update dan biasakan jalan..

Sunday, August 04, 2013

sebak sebelum raya

Salam semua.. Tak sangka, almost setahun tak sentuh blog ni. Blog yang boleh dikatakan rumah yang kesepuluh dalam carta life aku, untuk aku sandarkan rintihan hati dan perasaan. Rumah yang sampai terlupa kata kuncinya apa. Kalau tak, lock la rumah yg kesepuluh ni kn. Nasib baik boleh reset kata kunci tu.

Seperti entri yang kedua terakhir tahun lepas, tajuk spesifik 'raya advance' tu, aku masih dalam mood merajuk dengan orang yang selalu busy body dengan life aku, dan sibuk mengungkit bermacam-macam hal ni. Ikutkan minggu lepas, aku masih lagi mood nak beraya sampaikan aku dah mintak leave untuk 9 hari. Dah siap berangan nak beraya bersama ke rumah saudara-saudara. Tapi dalam mood nak beraya tu, aku ditimpa dugaan, yang menduga hubungan aku dengan semua orang pada masa tu, lagi-lagi saudara sendiri.

Aku menerima panggilan dari peguam untuk selesaikan hutang tertunggak yang dah bernilai beribu tu. Betul la orang kata, bulan pertama tu sangkut nak bayar, berjangkit-jangkit dan melarat bila nak bayar bulan seterusnya tu. Lagi-lagi, bank tu 'rare' dalam Malaysia. Kalau dulu, tak boleh lansung bayar pakai online atau IBG. Kena terus pergi cash deposit machine dia tu. Kalau takda dalam kawasan tu, pandai-pandai kau la adjust dengan sapa-sapa tolong bank in kan kt cdm tu.

Disebabkan hutang yang beribu tu, aku pernah diberitahu oleh si suami person ni, yang aku sepatutnya mintak tolong daripada dia berbanding orang lain, sebab aku dengan si suami person ada ikatan. Dia tak nak malu dengan masyarakat kalau-kalau aku mintak tolong dengan orang lain.

So, aku ni, bila dah dapat panggilan dari peguam, tanpa ragu-ragu terus hubungi si suami person ni. Tak jawab. Ok, aku text plak. Pun tak jawab. Lama, baru dapat reply, dia dalam meeting. Fine.

Aku pun terus call seseorang untuk bagitau yang aku dah call dan text. Dia pun bagitau, dia tahu dan dah pun dengar cerita tak best dan soal selidik pasal hal tu. Lepas tu, hampir seharian, aku still tak dapat berita dari si suami person, kecuali berita yang si person ngomel macam-macam dan persoalkan kenapa baru nak cari diorang. Persoalkan mampu kah aku nak bayar balik hutang tu dengan mereka. Persoalkan kenapa gaji aku tak cukup-cukup untuk komitmen dan membeza-bezakan dengan gaji orang lain.

Aku, straight forward. Kau nak bagi, kau cakap je kau bagi, berapa lama nak bayar. Kalau tak bagi, cakap je tak boleh. Aku takkan tanya sebab. Sebab aku taknak buang masa kau dan aku.

Tapi bila kau buat aku macam ni, herdik-herdik dengan kebolehan aku, merendahkan keupayaan aku, mengungkit benda yang lepas, ini last aku mintak tolong. Untuk yang sebelum-sebelum ni, aku cuba balas jasa budi kau tu. Dan apa yang aku pernah tolong, setakat ni je aku tolong. Kau tak payah nak suruh-suruh aku buat kerja kau lagi dah.

Aku harap sangat, kau ingat asal usul kau tu. Bukan cukup besar untuk memperlekehkan orang macam tu. Sekarang kau rasa stabil, ke depan ni tiada siapa yang tahu masa depan tu masih cerah atau tak. Lagipun kau ada anak-anak. Aku harap, kau takkan mintak tolong kat aku masa kau susah atau perlukan pertolongan, sebab aku takut aku mengungkit apa yang kau pernah buat aku. Lagipun, ini bukan kali pertama kau buat aku macam ni. Aku takut, kau akan dapat yang lebih teruk dari apa yang aku rasa. Aku taknak doa yang bukan-bukan, tapi bukan aku seorang yang pernah diherdik oleh kau.

Tak semestinya kau dah bertudung, kau tahu hukum hakam lebih dari orang lain. Kalau kau tahu hukum hakam, kau takkan jadi pembawa mulut cerita dekat masyarakat. Kau takkan biarkan suami kau jadi anak derhaka. Tengok, belum apa-apa, aku dah nak ungkit...

Sudahla meza. Beristigfar, dan ingat pada Allah. Dia Tuhan Yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui...