small advertisement

Saturday, February 19, 2011

Sebelum arwah meninggalkan kami, berat tok masih lagi dalam 56kg. Tapi selepas arwah pergi, sikit-sikit berat tok menurun. Mula-mula sebab masalah kencing manis tu. Mula nak pantang, takmau makan sangat. Takut kencing manis menyerang lagi. Masa tu dah pun kat rumah pakcik aku.

Bila dah ada kat umah pakcik, nasi dah kurang makan. Rasanya sebab takda sapa yang pantau berapa banyak yang tok makan. Masa tu aku ada hal lain, tak dapat nak stay kat umah pakcik. Lepas beberapa ari, tok kena darah tinggi plak. Lansung lagi takde selera nak makan. Dok pikir-pikir pasal hal penyakit tok tu..

Bila dah balik duduk kat kampung, selera tak ok jugak lagi. Nasi makan separuh pinggan, biskut pun kurang makan. Aku mula risau, takut berat makin kurang lagi. Taknak tok makin kurus. Aku taknak orang kata, cucu tak pandai jaga tok sampai jadi kurus macam tu.

Ahad lepas, ada bawak tok pegi klinik, check darah tinggi, masa yang sama jugak, tok kena batuk. Lansung pegawai perubatan tu check sekali dan bagi ubat.

Arini, sngelera makan dah ok. Pagi-pagi bangun dah komplen lapar. Makan roti goreng telur berkeping-keping. Tengahari makan nasi pun dah abis sepinggan.

Sronoknya ati bila tengok orang yang kita sayang dan kasih tu, makan dengan banyak.

:)

Thursday, February 17, 2011

Untuk certain part, I am very happy what he did. Dia bagitau hal yang sebenar pasal diri aku, untuk orang lain menilai dan terima aku seadanya which is, yang aku simpan dalam ati selama ni. Aku kurang expose bahagian itu kat orang lain.. Kecuali yang betul-betul close, itupun depends aku nak bagitau ke tak.

Untuk few years, I am suffering from a 'disease', let say disease yang diberikan oleh manusia bukan olehNya. Cuma lately ni je, disease ni mula diubati dengan kehadiran si dia. Yerp, he helped me alot. Bukan setakat sokongan moral tapi termasuk dengan financial support dimana aku sangat perlukan.

Last week, dia dengan niat baik, bagitau hal 'disease' aku ni kat my family members yang tak ramai tu. Niat baik, untuk mintak dat family members untuk tolong apa yang patut dan open their minds more about me since dia ada komitmen sendiri selain nak bagi financial support to me.

Tapi one of the family members might misused dat information, dan might expose dat info to others yang mungkin aku tak rapat or even know them. Sebab aku tahu salah satu perangai dia, dia suka membuka cerita kat orang lain yang mungkin sepatutnya dijadikan rahsia, macam more to gelak terguling-guling bila tengok orang lain jatuh dan bukan nak tolong orang tu bagi bangun.

Yes, I know that person very well eventhou jarang-jarang aku jumpa dengan dia.

For me kalau aku jadi dia, aku simpan rahsia tu senyap-senyap, dan cuba tolong apa yang patut dengan orang yang ada masalah. Dan rasa malu bila ahli famili sendiri mintak tolong kat orang luar yang lansung tak ada kena mengena dengan kita. Aku juga selalu ingatkan diri sendiri, hidup seperti roda. Mungkin sekarang aku di atas, esok lusa aku di bawah nanti, mungkin orang yang aku tolong nanti, mampu hulurkan tangan untuk aku berdiri semula.

Tapi aku tak rasa dia rasa akan sesekali jatuh. Sesekali rasa berada di bawah lagi dah, sebab masa dulu dia pernah rasa di bawah cuma, keadaan yang buat dia ada di atas bukan atas hasil dia sendiri.

Dan sebab itu orang kata, orang yang selalu berada di atas itu, kalau tahu bersyukur dengan nikmat dan rezeki yang Allah berikan lebih-lebih lagi atas daya usaha sendiri, mesti akan ingat dengan orang yang di bawah.

Cuma, mana ada dah manusia yang macam tu sekarang ni. Semua dapat nikmat-nikmat dunia ni secara ekspress. Tak sempat nak feeling-feeling tengok peluh menitik-nitik untuk dapatkan rezeki.

Hmm, tapi dia betul-betul tak reti pikir ke, kalau orang dok gelak-gelak kat dia sebab tak tolong ahli famili sendiri.

Oh, dia bukan immediate family members aku rupanya......

Sunday, February 13, 2011

this is my latest ME!


  • little bit muslimah
  • chubby
  • put some weight compare few months ago
  • yang paling penting............. saiz paha sudah increase.
  • no more saiz seluar 26, sekarang dah saiz 30. adoyaiiiiiiiiii)
(sebab tu gambar sekerat je. hahaha)

eventhou sudah sikit berisi, but people still ingat yang my age around 22-23...
then I'm HAPPY!

soooooo, do I care??


Saturday, February 12, 2011

congrats to one of my friends, sebab melangkah ke dunia baru... ini bukan kes baru kawen, tapi kes baru melangkah ke dunia perniagaan which is dia penah cakap dia tak berminat bisnes tapi bole la setakat nak tolong-tolong. tapi sekarang ni, dah pun buat keputusan lebih dari apa yang pernah aku buat masa aku bisnes dulu.

nway, to my dear friend ( u know who u are),

all the best k. akan ada naik turun mood masa buat bisnes ni macam jugak masa ko bercinta dengan orang. kejap rasa fed up, nak clash-clash. kejap rasa diawangan-angan bahagia. huuu.....
so, be patient.

apa-apahal ko roger aku tau

Friday, February 04, 2011

Wahai kawan-kawan ku sekalian yang tengah berlumba-lumba nak menamatkan zaman bujang..........

Pelahan la sket korang berlumba....

Aku baru nak pakai kasut...

Macamana nak kejar ni...


ehek-ehek-ehek

Wednesday, February 02, 2011


Nak susah itu, mudah...

Nak senang itu, susah...

Semuanya dari mind set kita sendiri.

Jadi nak susah ke senang?