small advertisement

Monday, November 28, 2011

bergaduh dengan psycho

Aku selalu beranggapan psycho selalunya di kalangan perempuan. Jarang sekali aku dengar psycho di kalangan lelaki walaupun aku pernah tengok keadaan tu kat tv. Tapi baru-baru ni, aku ada berkenalan dengan seorang lelaki, terima kasih dekat sedara aku sebab tolong rekemen.

Awalnya masa perkenalana tu, kau takkan perasan ciri-ciri psycho dalam diri lelaki tu. Kenapa tak perasan, sebab masa awal-awal perkenalan, dia akan tunjuk side dia yang ok dulu. Kita plak sebagai orang yang baru nak berkenalan, dengan keadaan minda yang terbuka kita akan terima segala input yang diberikan tu secara jujur.

Lepas sehari demi sehari, dia akan cuba meraih perhatian daripada kita. Meraih perhatian daripada segi perhatian dan simpati. Mula-mula, dia akan beza-bezakan perhatian yang kita bagi dengan dia atau dengan kawan-kawan lain. Padahal masa tu baru berkenalan dalam tempoh sehari dua. Dalam hal macam ni, aku tak rasa patut ada pertikaian tentang perhatian kita nak bagi dekat kawan-kawan yang kita kenal sehari dua berbanding kenal bertahun-tahun.

Dua tiga hari lepas tu, dia akan mula bercerita tentang hidupnya yang teruk, penuh masalah, ditipu perempuan. Hey, macam kau seorang je kan yang ada masalah. Slow down la der. Itu takpe lagi, tetiba dah sebut pasal hal mati sebab dilanda masalah yang 'teruk' tu. Kalau semua orang dalam negara ni, ada masalah 'teruk' macam kau, buat keputusan nak mati, memang terlalu aman negara ni, sebab dah tak ada penduduk. Semua dah mati dek pikir masalah.

Itula ujian dunia der. Kalau sikit macam tu pun dah fed up, aku taktau nak kata apa lah. Tapi aku bagi diskaun sebab kau muda lagi, baru 22. Mungkin tak cukup pengalaman, cuma kau sedar tak masalah yang melanda diri tu la yang buat kita makin matang dan dewasa. Kalau tak, sila kembali jadi baby ok. Itu apa masalah pun takda. Makan tido je.

Selepas seminggu berkenalan, dia mula hantar SMS yang dia taknak mengganggu hidup kita lagi, taknak berkawan lagi, dan dia mintak kita padam nombor fon dia dari handphone. Perlu tak nak pujuk orang macam ni? Perhatian apa yang dia cuba cari? Sorry, aku tak perlu kawan yang macam ni. Belum apa-apa kau boleh bagi negative aura kat aku.

Jadi, lepas kejadian SMS yang berunsur 'tah apa-apa' tu, aku pun tanya dengan sedara aku, apa masalah dia nih? Dengan harapan, nak membantu (masa tu je la). Tapi lepas je aku tanya kat sedara aku tuh, lansung aku dapat SMS yang berbau ugutan. Jangan cakap-cakap belakang pasal dia dengan sedara aku. Ouh, tak bole ye... Ok....

Esok lusa tu, dia masih anta SMS yang berunsur 'tah apa-apa' tu, takmau kawan, takmau ganggu. Ntah berapa banyak kali aku dapat SMS macam tu daripada dia. Tapi masih call, cakap macam biasa.

Sampaila satu kejadian dimana, dia mintak jumpa memandangkan masa tu dia berhampiran dengan tempat aku. Tapi aku dengan selamba derk je, reject. Mujurla masa tu hujan, jadi kukuh sket alasan aku tu. Aku bukan saje-saje nak reject tapi nampak sangat dia tu tak gentleman. Masa dia call aku untuk ajak jumpa, dia tengah makan tengahari. Kalau dikatakan aku jumpa dia lama, tak ke perut aku berkeroncong nanti. Lepas tu, masa yang sama dia nak jumpa aku tuh, dia nak minta teman pegi jumpa sedara aku kat tempat yang agak jauh, dalam 20minit perjalanan. Eh, suka-suka ati dia je nak arah aku teman ke sana sini, lepas tu mana aku nak letak muka bila aku jumpa sedara aku nanti. Baru jumpa sekali dah berkepit. Eh, sory sket.

Nak dijadikan cerita, ntah macamana aku berselisih pulak dengan sedara aku kat pekan dengan kawan dia. Dan kawan dia tu dengan baik hati bagi laporan dekat laki psycho tu aku ada kat pekan. So lepas tu, aku pun dapat SMS dari dia lagi. SMS hebat punya!

Sms dia:
Aku xksh la ang nk jmpa ak ka x,smbg kta xkluar dgn bks tunang dia la dia g jmpa gf dia kt balai la ape la.. Dripda ak kna bhong ngn ang hari2 lbh baik aku caw dripda ang..6ber ang ak pdam 6ber ak ang pdam ak xnk tgk 6ber ang.. Lg 1 klau ang ngadu kt ejat lg ang mmg pmpn yg xbrguna..K jgn reply msj nie, skit hty ak tgk.. Caw

Kenapa dia nak kisah, aku kluar dengan sapa. Aku tak tipu dia masa tu, memang aku tak kluar dengan bks tunang aku. Tah berapa kali yang kau kata nak padam, nak caw dari hidup aku, ada kau buat betul-betul?

Malam tu, sedara aku online di fesbuk. Well, baru nak chatting, tiba-tiba orang lain yang nyampuk. Sapa lagi kalau bukan dia.

Ni sebahagian 'pertengkaran' aku dengan dia. Bole nampak tahap kematangan tu macamana. Bertarik tali, taknak ngaku salah, tak serius. Aishh... aku pun tak paham. Tapi seronok la jugak gaduh ngan orang macam ni. Haha. Kau memang jahat la meza! Isk-isk!

dia:
  • jgn smpai ak kurang ajar dgn ko

  • ak mmg dh tau ar la ang kaki pnipu

aku:
  • ok, terima kasih

  • trima kasih utk pujian2 ikhlas

    dia:
    • dh kali nie ak bg can kt ang..

    • klau ak tau ko kta kt blkng ak nahas ko

    • drpd mula dh ak dh rsa yg ang nie kaki tmbak

    • k ar caw

      aku:

      huuuuu, trima kasih lagi skali utk pujian

      dia:

      sial

      • pujian pala otak ko

        • dh la ak xnk tgk muka ko lg wt skit hty ak ja

        • pmpn smua sama ja mcm haram jadah

          prngai srupa pelax

          aku:

          • block je la klau dh mlas nk tgok

          • tmasuk mak awak skali ke??

            jgn sebarang ckp

            • nnti pompuan jugk yg awk nk kawen nnti

              dia:

              lntak p la sy kta kt mak sy ke ape ke ko sbok asai

              ak xkwin pn xpe tp ak bhgia hdp sorg2 ssh pn sorg2

              ala ko xpyh la nk mngaja ak

              aku:

              • hahahaha!

              • syurga bwh tapak kaki ibu

              • awak nk ckp2 biar blapik

              • jgn smpai tk hidu syurga sbb tuduh smua pmpuan mcm tu

                dia:

                ak mmg xpnh maaf kn ko smpai mty

                dh la ko xpyh nk tnjuk baik dpn nie lg skit hty ak tgk

                aku:

                • sebab sy lg bagus dr awk

                • sbb tu awk sakit ati

                • tu je

                • :)

          • dhla, tkyh susah2 nk reply lg

            dia:

            klau ak mty pn ak xksh asalkn ak xtpu org
            aku:
            awk tk pnah tipu sy ke??
            • btul?

            • 1st call awk, bila sy tnya mna dpt no fon tu, awk sumpah awk mmg salah nombor

            dia:
            • klau setakat tpu skali xpe

            • tp ko hari2 tpu ak

            aku:
            • tipu sekali bole diskaun ke?

            • sure ke ari2 tipu awk?

            • ada bukti?

            • ada saksi?

            dia:
            ko ingat kdai runcit ke nk diskaun
            ak xckp sumph ak tlis smph jew
            aku:
            • awk la, tipu skali tu tk dikira tipu jugk ke

            • tipu tetap tipu walaupun sekali

            dia:
            • awk xtau mtsd smph 2

            • awk tau x smpah



Saturday, November 26, 2011

Ya Allah, seketika di awal tahun ini InsyaAllah muncul tahun baru yang ceria. Engkau muliakan & sayangi penerima ucapan ini, berkati keluarganya, sihatkan tubuh badannya, limpahkan rezekinya, jauhkan drp fitnah, penganiayaan & penghinaan, suburkan benih keimanan dgn penuh rasa kasih sayang serta taqwa tanpa alasan. Makbulkan cita2nya yang murni. Amin Ya Rabbal A'lamin. SALAM MAAL HIJRAH 1433H...

Monday, November 21, 2011

sains

Aku tak pasti samada aku makin mengurus atau ada something wrong dengan rantai kaki aku nih... Sesekali boleh plak gelang kaki tu tercabut. Bukan sekali, dah banyak kali terjadi.

Orang kata gelang kaki tu bole mengembang masa tengah panas. Tapi bila pikir balik, time sejuk macam winter pun boleh tercabut. Apa kes?

Kaki mengecut dan rantai kaki mengembang ek?

Sains oh sains...

Friday, November 18, 2011

demand jawapan

Ada sorang mamat ni, dia mula berkawan dengan aku sejak dua bulan lepas. Kami berdua mula rapat atas sebab satu insiden yang mengaitkan kami berdua secara tak lansung. Rapat tu memang rapat, sebab banyak benda yang dia selalu cerita kat aku, dan kadang-kadang aku share jugak cerita aku dengan dia.

Tapi sejak akhir-akhir ni, dia seperti demandkan jawapan.

Tak dinafikan, kadang-kadang aku selesa dengan dia.. Tapi itu semuanya berlaku sekadar dalam telefon sebab kami belum pernah jumpa selama kami kenal. Semua berlaku dalam telefon je. Jadi bila dia menanyakan soalan-soalan yang melibatkan hati, aku tak suka nak tipu-tipu dia. Aku terus terang dan bagi jawapan yang jujur. Ternyata bukan itu jawapan yang diharapkan.

Jadi setiap hari, dia cuba menyulam kasih sayang antara kami berdua. Aku pula kadang-kadang suka, kadang-kadang rasa terkongkong. Terkongkong sebab seolah-olah macam dah terikat hubungan dengan dia. Baru-baru ni, dia merajuk sebab aku tak usahakan untuk berjumpa dengan dia.

Dia di utara semenanjung, aku pula di tengah-tengah semenanjung. Bukan senang nak jumpa. Adakala aku terpikir, bila jumpa, apa yang kena buat? Tengok wayang, karoke? Atau lepak minum berdua je? Nak sembang apa nanti? Bab-bab camni, aku tak reti nak handle, dan bagi aku terburu-buru untuk apa?

Hari-hari jugak dia bertanyakan tentang perasaan aku kepada dia. Jawapan aku tetap sama sampai ke hari ini. Hari-hari jugak dia bertanyakan perasaan rindu kat dia. Apa perasaan rindu yang aku rasa untuk dia setakat ni? Tak ada apa pun.

Perasaan rindu tu bukan boleh dibuat-buat macam tu je. Benda tu datang dari hati. Setakat nak sebut, memang senang, tapi betul ke ada perasaan rindu tu. Macamana la nak bagi dia ni paham, aku belum ready ke arah tu. Tak terbukak ati lagi. Macamana nak bagi dia paham, kami cuma kawan je.

Adoy...




Tuesday, November 15, 2011

Rasa macam nak pegi holiday sorang-sorang
Taknak bawa sapa-sapa
Taknak bagitau sapa-sapa pun nak ke mana nanti

Cuma nak menenangkan hati yang runsing ini
Cuma nak mencari kekuatan untuk hadapi runsing ni

Tapi takda modal untuk buat semua tuh


Kan bagus kalau setiap orang dalam friendlist facebook tu bole donate rm1 setiap sorang

Insya-Allah aku bole kurangkan kekusutan ini


Monday, November 14, 2011

Bermula pagi, my handphone keep ringing in silent mode.

Ringing in silent mode? So, cuma lampu saja yang lip lap lip lap..

Ngeh3..

Tapi yang mencemaskan dan menggusarkan hati, ialah..

Nombor yang menghubungi itu, tidak kenal sama sekali.

Bukan satu atau dua. Tapi tiga nombor yang tak dikenali!

Now, sapa yang menjaja my number ni?

Fine, nak jaja, jaja la...




P/s: dont assume, investigate 1st

Monday, October 31, 2011

setengah jam!

Alhamdulillah..

Interview yang aku attend last Friday tu, memang berjalan lancar dan dipermudahkan segalanya.

Sampai tempat interview jam 11 pagi, isi borang untuk tempoh setengah jam. Attend interview dengan director untuk setengah jam. Tunggu offer letter dalam tempoh setengah jam. Go thru offer letter untuk tempoh setengah jam jugak!

Mujur Director tak tanya aku, boleh start keja dalam tempoh setengah jam tak?

Heheheeeee

Tuesday, October 25, 2011

Terima kasih sangat-sangat pada kawan-kawan yang bagi pendapat dan pandangan membina tentang hal hidup ini tidak adil. Really appreciate it. Tak sangka, even ayat komen-komen tu ada yang pendek tapi sangat bermakna.

My Father: mata terang kat kl. dunia luas. peluang banyak. sepatutnya kalau ikut hukum pun, itu tanggungjawab anak lelaki. sampai bila2 pun tak lepas.

My Mother: don't worry bout tok. bring them to KL. Rumah kita takla besar, tapi selesa la jugak. Kalau tok nak balik kg, nanti mi cuti teman tok balik.

Sis Rina: please jangan rosakkan keyakinan adik yang adik dah bina selama nih. sis nak adik berjaya lebeh dari mereka

X: Masa awak keja KL dulu, awak tak susah macam ni. Biarlah orang kata awak pentingkan diri.

Nad: Kadang2 kite kene kejarkan ape yg kite nak dlm hidup n shud be ur tok lg paham sbb mesti dia nak tgk cucu dia hapy..mogaurusan ko dipermudahkan..insyaallah

Maria & Azy: Kesiannya meza. Meza jauh dengan famili, tapi kena tanggung sorang-sorang.

Arfah: u r not the 1 should be blamed! oh deng, ms kecik2 dlu parents leh jg anak2..dh besor pjg, xmo jg parents lak. ah..mjr ada cucu yg sgt n syg kt tok dia. bertabahlah..psti ada solutions! aja2 figthing! ^_^

"Allah x membebani seseorg mlainkn sesuai dgn ksanggupannya.." al-Baqarah: ayat 287


Aku dah mula dapat semangat dan keyakinan untuk teruskan keputusan aku.

Terima kasih semua!

Monday, October 24, 2011

Walaupun dah attend interview berkali-kali, debaran tu tetap ada.

Tak pernah kurang, malah bertambah.

Pe daa, nak interview pun suspense lebih!




apa pun tak boley! :p

Sunday, October 23, 2011

hidup ini tidak adil

Semenjak arwah meninggalkan kami, terlalu besar tanggungjawab yang aku harus pikul tanpa aku sedari hingga kini. Walaupun sudah berbulan lamanya arwah meninggalkan kami, tapi baru terasa aku tak mampu untuk menanggung tanggungjawab itu lagi.

Arwah wan aku, sangat cool, good listener dan caring. Masa yang sama arwah memastikan kebajikan atau keperluan semua ahli keluarga dia terjaga, samada anak, menantu, cucu, mak dan dah tentu isterinya sendiri.

Jadi, bila arwah meninggalkan kami, aku sebagai cucu 1st, tanpa sedar, telah take over tanggungjawab arwah yang merupakan ketua keluarga tu. Macamana aku yang muda ni dan still single, take over tanggungjawab tu, tak sesuai kot. Should be other person yang take over.

Bila arwah meninggal, aku balik dok kampung, jaga tok dan nenek (mak tok). Aku ubah lifestyle aku dari dok bandaraya pindah ke kg, aku ubah haluan career aku, dari engineering ke banking. Aku downgrade gaji aku ke SPM level. Aku korban life dengan kawan-kawan dan boyfriend aku sendiri, sebab nak look after them.

For a while, aku ok. Sebab thanks to bank, diorang anta aku training kat KL setiap bulan. Jadi, bole la melepaskan rindu dan update apa yang patut dengan kawan-kawan kat KL. Bole la jugak dating dengan boyfriend di sana.

Tapi lama-lama, ati makin meronta. Sampai bila nak jadi macam ni. Sampai bila aku kena sacrifice macam ni. Tak nampak lagi kan pasal tanggungjawab tu, apa yang burden sangat.

I have to adjust my self to be like arwah. Understanding, cool, bole jaga kebajikan setiap ahli keluarga, because only me yang link kat semua ahli keluarga. To be understanding quite easy, tapi to be cool, not that cool. Sebab staying with tok, aku kena maintain performance yang sedia ada dulu which is aku tak dapat nak follow sangat.

Kalau tok cakap nak A segera, please. Segera kau kena siapkan. Even u have something else to do. Kalau tok cakap, B kena siapkan now, aku kena siapkan sekarang tu jugak. Don't play-play. Even pasal nak bayar zakat fitrah pun bole jadi isu.

I'm not a good listener. Yes, aku boleh mendengar, but I can't response well according to your needs. I will just let you know, apa yang aku rasa. So kat situ pun dah ada isu. Sebab orang tua akan nampak macam derhaka, macam tak hormat orang tua. Bole, kalau nak suruh aku berlakon, just say yes for everything she wanted to hear. Tapi takkan benda yang tak betul pun kena ngaku betul.

Bila tok tak sehat, sekali skala diserang dengan darah tinggi atau kencing manis, only me know how bad the situation is. Anak-anak tok,menantu, cucu-cucu lain,tak pernah tahu keadaan tok macamana. Yang diorang tahu, I should take a good care of her.

Diri pun tak lepas nak jaga, macam-macam lagi nak pikir, macamana aku nak jaga tok.

Raya aritu, aku kembali single tanpa boyfriend di sisi. Aku tahu, punca kami jadi macam ni, lain dan tak bukan sebab berjauhan. Sebab pernah kami bincang dulu, andainya kami menikah, aku kena pindah KL balik. Aku memang nak sangat, tapi tok dah pun pesan awal-awal, kena temankan tok kat kg selagi tak sehat which is I dont know when. Sebab arini nampak sehat, tup-tup esok macam tak berapa nak sehat pulak. Bila diajak dok KL sekali, taknak. Nak jugak dok kat kg yang takda sape nih. Semua anak-anak, cucu-cucu dok KL tu.

Last week, aku decide nak kerja balik kat KL lepas aku rasa aku takleh maintain dengan life macam ni kat sini. I mean, dari segi financial. Terlalu banyak loan yang aku kena cover dengan gaji yang tak seberapa tu. So, dari Sabtu minggu lepas, aku datang KL, try attend interview sebanyak yang mungkin. Tapi Jumaat lepas, tak pasal-pasal apa tah tok ngadu dekat pakcik dan makcik aku, dan aku kena konfrantasi dengan diorang selama 3jam.

Dah tentula, aku kalah bila kena confront 2 dengan 1. Dan yang paling sedih, bila hal-hal yang tak sepatutnya diungkit tu, disebut-sebut dalam confront tu. Aku rasa benda yang nak diungkit tu pun, adalah salah satu tanggungjawab diorang sebenarnya. Lagi-lagi, besar sangat ke famili aku nih. You should be ashamed since purposely I dont want to ask your help. It's better to ask somebody else who dont have any blood bonding with me.

N patut ke, aku dituduh pentingkan diri sendiri bila aku pilih nak keja KL. Helllooooooo! Im only 26, this is my time to build my life and career. Nothing I gain so far after 3 years working. N you still want me to stay here just for your sake? Pandai kan you all lepaskan tangan.

Tanggungjawab jaga tok tu, bukan tanggungjawab aku. Sepatutnya jatuh kat anak-anak especially boy. Aku ni cucu je pun. Memangla aku bole melabur saham untuk akhirat tapi, sacrifice my life for your sake, again??

Minggu ni, sepupu-sepupu aku cuti sekolah. Tapi ada nak balik kampung? Takda maknanya. Instead balik kampung, amik this chance pegi Singapore. Pandai! Raya Haji nanti baru nak balik kampung. Padahal yang mana lagi lama, cuti raya haji atau cuti sekolah yang seminggu ni?

Memang terang-terang melepaskan tanggungjawab tu kat aku.

Actually, masa confront tu, ada mention pasal if I choose to stay KL, then they don't want to know or care about me again. Probnya, selama ni, memang diorang ada amik tahu ke? Kalau ada amik tahu, apa pertolongan yang diorang penah buat? Please, you should help us before we have to ask help from you. Baru nampak sincere. Dan kami ni pun takdala nak mintak tolong dengan orang lain... Bukan setakat mintak, kadang-kadang tu terpaksa merayu untuk pertolongan.

Confront tu selama 3jam, tak mungkin la semuanya aku nak ingat untuk aku coret dalam ni. Mostly, semuanya menikam kalbu, sebab nampak aku sorang yang salah. Nampak macam aku ni jahat. Dan hanya sebab aku yang paling rapat dengan tok, aku kena amik tanggungjawab macam tu...

See...

Hidup tak pernah adil.

N why should I care to stand up for others if no one stands for me.

Friday, October 21, 2011

Silence

Sometimes someone maintain SILENCE to protect a beautiful relationship with you
but they always forget that TOO MUCH of SILENCE creates a distance in every relationship.

SILENCE doesn't resemble of one's privacy
but it reflected more to egoism and make both of you drifted apart.

Wednesday, October 19, 2011

Alhamdulillah, interview tadi berjalan dengan lancar.

Dalam masa sejam lepas 1st interview, aku dipanggil untuk 2nd round.

Rasanya peluang besar untuk dapat tu ada.

Moga-moga semuanya dipermudahkan.

:)

Tuesday, October 18, 2011

Stronger

Aku selalu buat keputusan drastik. Selalu mengejutkan pelbagai pihak dengan keputusan aku. Kadang-kadang aku sendiri pun terkejut tau walaupun sendiri yang buat keputusan macam tu.

Kalau dulu, aku buat keputusan berenti keja di KL, untuk pindah duduk kat kampung. Mencari ketenangan kononnya. Sekarang, aku buat keputusan untuk pindah balik duduk kat KL yang pernah menjadi tempat nightmare aku suatu masa dulu.

Dalam nightmare tu, aku sedar masih ada kawan-kawan yang aku boleh harapkan, ada sedikit ketenangan dalam dunia KL yang penuh kesibukan tu. Memang aku rindukan keadaan di KL ni walaupun aku jauh di kampung.

Cuma bila sesekali aku singgah tempat-tempat yang ada kenangan aku dengan dia, aku jadi sayu dan diam jap. Teringat saat-saat bergurau senda dan manja-manja dengan dia. Tapi itu semua dulu, aku kena kuat untuk lupakan.

Orang cakap, ubat untuk mengubat hati yang luka ialah berdepan dengan luka tu sendiri. Bukan dengan mengabaikan luka tu. Ada benarnya kata-kata itu, sebab bila aku berdepan dengan tempat-tempat yang pernah menjadi kenangan, dan berdepan dengan orang tu sendiri, aku ingtkan aku akan bertambah lemah dan lembik, tapi akhirnya aku dapat semangat baru dan bertambah kuat untuk lupakan hal dulu dengan menerima ketentuan olehNya.

Alhamdulillah, hari demi hari, aku bertambah kuat untuk lupakan dia.

:)

Sunday, October 09, 2011

saman yang tak jadi

Jumaat lalu... Masa on the way nak gerak balik dari tempat kerja, aku receive call dari seorang kawan. Cakap-cakap fon sampai tak sedar kat depan tu ada roadblock. Aiseyman!

Dan tak semena-mena, kena tahan dengan pakcik trafik. Terus aku end call kawan aku tuh then aku park kete kat tepi, sambil turunkan cermin kat sebelah co-pilot punya.

Pakcik trafik pandang aku, lepas tu confirmkan sesuatu kat walkie talkie.
"Betul ke kereta AG* ***3, Viva biru, pompuan yang bawak, yang cakap fon tu"

Dan yang sebelah sana pun menjawab, "Ye, pompuan. Terima."

Aku pun senyum sambil hulur lesen memandu kat pakcik trafik tu.
"Encik, saya sedar kesalahan saya. Saya ngaku, saya salah" <-Honest tak aku??

Pakcik tu amik lesen, membelek dan pandang-pandang aku.

"Cik ni keja mana ni?"
"Saya keja kat *H* Sg Bakap."
"Tak pernah nampak cik pun kat situ?"
"Eh ada je. Cuma saya selalu dok kat dalam"
"Cik, saya kena keluarkan saman jugak kat cik ni" <-tak sure, apa maksud ayat ni.
"Ok, takpe. Saya sedar kesalahan saya" <-senyum2 goda. hahahaa!
"Saman ni RM300 tau." <-memang tau pun rm300... tapi?
"Ok je encik"
"Takpela, (sambil hulur lesen kat aku balik) Jangan buat lagi. Lagi-lagi sini memang selalu ada trap."
" Oh ye ke. Terima kasih encik. Terima kasih!" <-sambil memberi senyuman teruja! (^,^)

Dan aku cepat-cepat belah dari tempat tu sebelum pakcik trafik tu bertukar fikiran nak bagi surat cinta lagi. Hahahaaa!


Pengajaran: Sila bersikap jujur dan senyum walaupun kena tahan dengan pakcik trafik yang nampak macam garang gila tu! Sebab who knows, senyuman itu mampu bagi diskaun! kehkeh!



Nota: Ni pengalaman kali kedua, nak dapat saman dari pakcik trafik, tapi sebab senyum, lansung tak dapat saman tu. Senyum-senyum selalu keh! Alhamdulillah!

Sunday, October 02, 2011

Jar Of Heart

Jar Of Hearts lyrics
Songwriters: Christina Perri;Drew Lawrence;Barrett Yeretsian



I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore?
You lost the love I loved the most

I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
I have grown too strong
To ever fall back in your arms

I've learned to live, half-alive
Now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
[ From: http://www.elyrics.net/read/c/christina-perri-lyrics/jar-of-hearts-lyrics.html ]
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

Dear, it took so long
Just to feel alright
Remember how to put back
The light in my eyes

I wish I had missed
The first time that we kissed
'Cause you broke all your promises
And now you're back you don't get to get me back

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?


Please dont treat me like this. Kalau nak, cakap nak and leave her. Jangan main tarik-tarik tali.. Fed up already!

Monday, September 19, 2011

Apa yang aku rasa sekarang ni, aku dah pun lalui sejak 2tahun yang lepas.

Dan aku tak sangka, perasaan ini akan berulang kembali.

Dituduh mengongkong, tidak memahami, dan tidak menghormati mereka.

Maaf, kalau betul kamu rasa begitu. Cuma, itu antara sifat aku yang tak dapat dielakkan bila berjauhan dari kamu lagi-lagi bila kamu tidak selalu beri penjelasan yang sewajarnya.

Kalau perasaan ambil berat yang dianggap sebagai mengongkong, maafkan aku.

Kalau perasaan ambil tahu di mana kamu berada dan mengingatkan tentang sesuatu perkara sebagai tidak memahami, maafkan aku.

Kalau perasaan ingin selalu bersama dan rindu pada kamu, dan selalu membuat permintaan sewajarnya untuk diriku, tapi dianggap sebagai tidak menghormati kamu, maafkan aku.



Aku cuma perempuan biasa.

Yang ingin selalu diberi perhatian dan dimanjakan.




:(

Saturday, September 17, 2011

Ada manusia yg dh mula jd kacang lupakan kulit.dulu ada teman yang menolong dia dlm kesusahan dgn pinjamkn duit,yg teman dia menangis, menjaga makan minum dia, teman jmpa DR, tlg byrkn bil klinik, jaga masa dia sakit, masih bsama dia wlaupun baru lpas kena kondem dgn kwn2, bsama dgn dia lagi walaupun tgh mngalami masa kejatuhan, mlebihkan dia dr famili sendiri. tapi apa bole buat, lumrah manusia begitu... kesian kat dua2 org ni. satu tu dh dikhianati, satu lg tu, dh jd hidung tinggi. pdhal teman tu pnah ckp, 'tgokla lpas dpt keje G***N ni, mesti tknk kt teman dh". tgok2 jadi kenyataan..

Tapi..... teman ini masih berterima kasih kpd manusia yg lupa diri tu. sebab bsama dgn teman hmpir 24jam sehari selama 7bulan. trima kasih juga sbb mberi sokongan moral dan kewangan smasa teman mhadapi masalah dlm hidupnya, memberi kenangan2 yg terindah, mneman teman kesana kesini.. sebenarnya mereka dua saling melengkapi cuma, mungkin jodoh mereka berdua setakat itu saja. Wallahualam

Friday, September 16, 2011

Official Announcement

Saya tidak ada apa-apa hubungan lagi dengan dia.




Ada sapa-sapa nak isi borang untuk jadi kekasih hati?

Saturday, September 10, 2011

Cut and start new!

Aku tekad nak potong pendek rambut aku, sekurang-kurangnya sampai kawasan yang ada rebonding yang aku pernah buat setahun lepas.

Tak mudah tau nak buat keputusan untuk potong rambut pendek..

Sebab rambut yang rebonding tu, adalah memori aku dengan dia. Macamana dia sanggup teman aku selama 4 jam untuk buat rebonding.

Sekarang rambut pun dah cukup panjang untuk buang kawasan tu. Kalau tak, mungkin aku terpaksa botakkan kepala. Jadi, aku bole mulakan hidup baru dengan melepaskan segala memori seperti mana aku melepaskan rambut yang sedia panjang di bahagian rebonding tu.

Bukan tak sayang nak potong rambut yang sedia panjang tu, yang dah dijaga dan dibelai.. Tapi macam tu jugakla perasaan masa nak melepaskan dia dari hidup aku, lepas aku berikan perhatian, berkorban, dan paling penting aku berikan cinta pada dia.

Thursday, August 04, 2011

If u love 2 people at the same time, choose the 2nd one, because if u really loved the 1st one u wouldn’t have fallen for the second ~~ Johnny Depp ~~
Secara logiknya, boleh diterima akal tak pendapat tu?

I really agreed! Sebab benda ni terjadi kat diri aku sendiri. Jadi, bila aku recall balik, yes! I am not so in love with him.. So selalu sangat rasa yang nak berkawan dengan orang lain tu.

Tak percaya?

Seriously aku rasa macam tu. As proof, bole tanya dengan my X tu or orang yang berkaitan.. I mean, orang yang aku berkawan dulu. Bukan tak sayang dengan si X tu dulu tapi selalu rasa nak berkawan dengan orang lain (teman tapi mesra), cuma bila sekarang ni,bila pikir-pikir balik and betul-betul dah sedar, yang aku sayang tapi tak pernah cinta dengan dia..

Mungkin kerana itu la, ati selalu rasa nak cari pasal dengan si X... Mula-mula, aku ingatkan aku ni cuma nakkan perhatian daripada dia, jadi, cuba cari pasal dengan si -X. Cumanya, kadang-kadang tu, bila rasa nak berkawan dengan kawan sendiri (yang mana dia pun kenal juga, malah kami berdua sama-sama satu sekolah), macam ada satu larangan, yang membuatkan aku rasa tak berapa nak selesa nak handle.

Boleh dikatakan kawan-kawan sekolah kami, orang yang sama, balik-balik muka tu jugak tapi setiap kali ada jemputan untuk reunion, atau jemputan kawen dari kawan-kawan sekolah, trip berjalan sana sini, mesti salah seorang dari kami je yang pergi. Tak pernah kami ni nak pergi sama-sama, ataupun mungkin la ada la sekali dua. Itupun, cepat-cepat pergi, cepat-cepat balik. Dan aku tak larat nak bagi excuse dengan kawan-kawan masa tu, tapi nak buat macamana, biar je la. Apa bole buat....

Sekarang aku bukan lagi berkawan dengan si X, sudah pun kawan dengan orang lain. Yang mana, kali ni ati aku tak pernah rasa sekali pun nak menduakan si dia. Dan dengan dia, ati aku rasa lebih tenang. Si dia ni pun tak segan-segan dan jenis tak kisah nak bergaul dengan kawan-kawan aku, sudi untuk teman aku ke sana sini, dan masa yang sama bagi kebebasan untuk aku berkawan depan si dia. Akhirnya aku bole jadi diri aku sendiri.

Tapi bagi kes lelaki yang berniat nak kawen dua pulak, nanti aku bagi pendapat aku yang lain ye :)

Wednesday, August 03, 2011

tanda penghargaan

Alhamdulillah, hari ni dapat lagi duit poket RM50 dari bos. Bukanla aku sorang yang dapat, satu branch dapat. Duit poket kali ni sebagai tanda appreciate usaha semua staff dalam branch. Aritu pun dah dapat Rm150, atas sebab yang sama. Syukur!

Dan sepanjang aku kerja kat sini, boleh dikatakan selalu jugak dapat macam-macam yang tak diduga samada dari bos atau customer. Macam raya cina aritu, merasa dapat duit angpau dari customer RM 5. Dari bos pula RM 10. Sapa nak bagi buta-buta walaupun setakat RM5 ke RM10 tu. Kan?

Ada staff yang sorang tu, pernah bagi brooch kat aku, konon-kononnya sebagai tanda appreciate yang aku selalu tolong dia. Ntah apa la yang aku tolong agaknya, aku pun tak tau. Amik jela, apa nak dikata lagi. Oh ye, yang bagi tu cina tau. Pandai pula dia bagi brooch kan.

Baru-baru ni, ada customer bagi telur masin. Bunyi macam hape je, tapi tau ke berapa banyak dia bagi? Ada la dalam 40 biji. 20 biji satu round. Dan dah 2 kali dia bagi. Jenuh dok memikir macamana nak abiskan, tapi aku serah dekat tok. Sebab aku dengan tok tak makan telur masin sangat.

Sempena bulan puasa ni pula, ada customer bagi kurma. Sorang customer bagi kurma Safia, satu lagi kurma madu. Masing-masing brand Yusof Taiyoob. Alhamdulillah, tak payah nak cari-cari kurma lagi. Syukur lagi sekali.

Semua ni, bukanla aku dapat sorang-sorang, semua staff kat tempat aku dapat. Betapa tak berkiranya customer-customer ni dengan kami. Padahal kami bukan buat apa-apa, setakat bagi servis je.

Syukur Alhamdulillah. Moga-moga rezeki yang macam ni, berpanjangan... :)

Tuesday, July 05, 2011

semudah 1,2,3


Dayang, you tak payah jual insurans la.
You buat ASB Loan dengan credit card je...
You ok maaa...


Kalaula semudah itu~~

Monday, June 13, 2011

aku tak paham laaa

kau suruh aku build rappo dengan collegue tapi kau tak bagi aku sembang dengan diorang

kau suruh aku buat call kat customer, set appointment tapi telefon yang ada atas meja aku ni, kau amik balik

bistu bila takda telefon kat meja, aku nak pegi build rappo dengan collegue, kau peduli sangat plak apa yang aku sembang dengan diorang tu

kau suruh aku cari customer, buat sale tapi kau tak bagi aku keluar marketing

kau cakap aku ni bebas, bole ke sana sini, tapi aku pi toilet pun jadi isu

apa cerita ni der??

aku tak paham la dengan engkau ni!


Saturday, June 11, 2011

shopping

Syoknya perasaan lepas dapat terapi shopping tadi, lagi-lagi masa tengah cuti sekolah ni. Dia punya sale, dasat! Tapi tadi, bajet tak banyak lepas ukur di badan sendiri. Hehe.

Macamana pun, sembat rembat sebotol dua edt kat bodyshop!

Tu pun dah bangga abis!

:))

Friday, June 10, 2011


bukan rezeki aku lagi untuk berubah kerjaya agaknya

mungkin Allah ada rancangan yang lebih baik untuk aku

dan redha menerimanya



Sunday, June 05, 2011

crita janji

Tadi aku dok merungut dengan si dia pasal hal janji-janji ni. Dan ntah macamana dalam keadaan aku dok merungut secara serius, aku bole keluarkan ayat yang macam ni...

"ini bukan janji melayu lagi dah, janji kel*** apa tah lagi...
saya taktau nak kata ini janji jenis apa tau.... haiwan ke sayur ke"

Dan boleh si dia bantai gelak abis-abisan......

Choy.

Spoil mood nak merungut secara serius!

Saturday, May 28, 2011


Yeay, dah dapat confirmation, kelas topup minta diubah ke UPM.

So, rest jap dua tiga minggu ni. Kang 18hb baru struggle balik.

Eh, betul ke 18hb ntah? Relax sude.

:)

Friday, May 20, 2011

Esok nak sambung belajar balik....

Lupa plak nak cuci otak ni elok-elok...

Dah berkarat dah ni nak bagi input knowledge ni.

Redah jela meza ooi.

Pi mai pi mai kamu dah keja dah pun.

Friday, May 06, 2011

Dulu aku suka betul dengan aplikasi social networking macam Friendster dengan Facebook nih. Sebabnya, dah tentula bole reunite balik dengan kawan-kawan zaman sekolah dulu. Walaupun masa zaman sekolah dulu tak rapat mana pun, dok add jugak dalam FB! Lepas tu, bole dok layan main game dalam tu. Layan main game tu bukan setakat 5minit, kadang-kadang berjam-jam dok ngadap game.

Lepas tu, bole dok pantau news kawan-kawan yang terbaru. Contohnya, ada yang nak pergi oversea untuk jalan-jalan, luahan perasaan baru putus cinta, excited nak kawen, excited berbadan dua, events jumpa kawan-kawan... Fuh macam-macam ada dalam ni.

Tapi bila dok pantau news tu la yang kadang-kadang dok ada perasaan jeles. Ha, jeles! Jeles bila baca ada increment, dapat bonus, nak kawen, ...... Ok-ok.. Actually, part yang paling last tu, yang bole buat aku betul-betul jeles!

Yerp, I knew, I already naik status from in a relationship to another stage but not yet married! Macamana nak crita entah perasaan aku ni. Katakan esok aku kawen sekalipun, aku tetap jeles dengan orang yang kawen semalam. U know why?

Sebabnya antara list yang aku nak capai dalam life aku ialah, kawen seawal usia 23tahun! I knew life's too good to enjoy but I want to marry at age 23. Cuma, tinggal angan-angan since takda orang yang nak masuk minang masa tu. Sekarang ni, bukan setakat jeles kawan-kawan seusia ni dah tamatkan zaman bujang, tapi dah pun menambah ahli dalam famili yang dibina.

Odeng!

Dahla, takmau taip lagi.

Tensen!

Monday, April 18, 2011

Haaaa... Nak cite pasal keja lagi....

So....
Setiap pagi Isnin, aku selalu dok mengadap depan pc, buat report untuk submit dekat ketua bahagian sales berkenaan kat KL. Selalunya dalam sejam, dah siap dah. Bukan setakat sejam, kadang-kadang kurang dari sejam sebab aku dah buat sikit-sikit dari minggu sebelum tu. Macam arini, 15minit je dah siap... Tapi, aku dah siap-siap buat report, aku dok membelek-belek email kat ofis.

Lansung ada benda baru yang aku nak kena explore. Baru launch katanya. Dah tu nak kena log in bagai. Dan bila aku dok try log in, ada error plak. So dok deal dengan service centre sampai sejam.

Dalam dok deal tu, bos kat ofis ni singgah kat tempat aku....

"Dayang, u buat apa kat sini. Apasai tak pi depan?"

Dalam ati aku, amboi-amboi.... Ni workstation aku, bukannya aku tumpang orang. Dan bukannya aku dok berehat-rehat, main game ke apa. Bole plak dok sound macam tu. Dan, mesti ke aku nak kena dok depan? Aku bukannya navigator. Aku bukannya apply keja yang tu. Aku apply keja untuk benda lain.

"I tengah log in portal yang baru launch ni. Kalau i tak buat arini, sampai forever i tak bole masuk portal"

Bos pun belah dari workstation dengan muka tak puas ati. Woi-woi...... Aku buat keja la, bukan dok goyang kaki bodoh je.

Haa, lansung aku buat muka don depan dia. Lantak la. Aku memang tak kisah pun dia nak komplen apa kat HQ KL tu. Sebab kalau dia komplen, makan diri dia balik punya.

Tengok je la nanti macamana.

Tuesday, April 12, 2011

Aku sekarang ni tengah giat survey hasil kerja photographer, survey pakej yang ditawarkan, survey pricing yang berbaloi-baloi untuk satu event di masa akan datang. Walaupun lambaaaaaaaaaaat lagi, event tu, tapi kenala buat research serba sket tak....

Setakat ni ada dua-tiga hasil kerja photographer yang aku minat, yang tunjukkan sesuatu perasaan secara neutral, bukan dibuat-buat, dan masa yang sama dapat rasa kemesraan sesama insan. Selain daripada tu (ayat agak mengikut protokol di sini), photographer ni pandai main dengan angle, warna dan kejituan keadaan yang cuba digambarkan.

Antaranya hasil kerja abg asraf. Pheww! Hasil kerja abg asraf ni, memang aku dah jatuh cinta masa dia jadi photographer untuk kawen kawan aku tu (yang mana adalah adik ipar abg asraf). Memang menarik! Cuma sekarang tak dapat nak mintak advise dia lagi, dia tengah tak sehat. Abg asraf, get well soon ya!

Next, ashikin abdullah. Yang ni pun, hasil kerja dia the BOMB! Dan sapa-sapa yang melawat blog dia, korang mesti terpegun mamat yang hampir-hampir menyerupai Cullen! Odeng... Tergoda sat sebelum di'U'turnkan balik kepada kekasih sebenar. Uhuuuuuu~

Yang masih lagi dikategorikan hasil kerja yang menarik, ialah irwan syah. Aku tak sure, ni si irwan syah penyanyi atau irwan syah si photographer. Ehehee... Tapi cool jugak hasil kerja dia...

Tapi kalau dah hasil keja mabeles macam tu, jangan plak expect murah sangat pakejnya kan. Dahla diorang ni nun di KL, sure-sure nak import mai kampung aku, aku nak kena bear cost transportation. Odengg.......

Money-money-money!

Monday, April 11, 2011

Baru keja beberapa bulan kat tempat baru, dah pun rasa bosan. Bosan yang tak terhingga.

Orang kata, kita kena cari keja yang sesuai dengan jiwa kita, baru enjoy dan layan. Tapi citenya sekarang, macamana nak tau keja tu sesuai dengan kita atau tak, selagi tak buat keja tu kan. Dan ada jugak orang kata, kalau dah dapat keja tu, redha je la. Try sesuaikan diri dengan keja tu sebab bukan senang zaman sekarang nak cari keja lain.

Bistu, apa cerita bhai?

Keja aku sekarang ni, bukan tak best, okla jugak. Ada cabaran dia yang tersendiri cuma cabaran dia tu, bukan senang aku nak hadapi memandangkan aku ni tak ada minat dalam bidang ni. Lagi-lagi melibatkan sale. Sale yang melibatkan faedah jangka panjang, yang rata-rata ramai takkan berminat kecuali orang yang punyai kesedaran tentang hal tu.

Orang pernah kata, syokla keja buat sale, komisen dapat banyak. Choy! Komisen apa jadahnya kalau susah nak jual produk ni. Dan kalau dapat jual pun, dah sampai target beribu ringgit, baru nak dapat komisen. Mudah sangat ke?

Ye, nak senang itu, kenala usaha lebih sket. Tapi, bukannya semudah jual kacang rebus kat padang kota kan?

Lagi-lagi, ada je benda yang remeh-temeh jadi rintangan tu. Mula la rasa down kan....

Hmm....................



Nak keja apa plak pasni ha?

Sunday, April 03, 2011

Sejak-sejak tengok Majalah 3 semalam, aku dah mula goyang. Ok-ok... Dalam M3 semalam, diorang cerita pasal penyakit Autisme. Pasal penyakit ni, simptom-simptom dia macam bawah ni:

- hidup dalam dunia sendiri
- tidak pandai berkawan
- ambil masa untuk belajar sesuatu
- tidak suka ubah rutin
- ...... (aku tak rajin nak ingat fakta semalam, sila google)

Dan apa yang aku tengok, semua ada pada aku.... Aku akui, aku memang suka hidup dalam dunia aku sendiri. Aku bole layan dok umah sorang-sorang seharian, bole dok pi makan sorang-sorang walaupun ada peluang utk ditemani dengan kawan-kawan..... Kalau aku join perjumpaan dengan kawan-kawan sekolah dulu, aku mesti diam je. Aku akan mendengar, bukan sibuk bersembang sama-sama. Jadi, kebanyakkan akan cuba elak cakap dengan aku, sebab bosan takde feedback. Agaknya laaa....

Kebelakangan ni, aku agak amik masa untuk belajar dan memahami sesuatu. Jenuh hafal, lepas tu bole plak lupa.

Aku ada penyakit autisme ke???


p/s: tak logik dah umo mcm ni baru nk kena autisme. ni penyakit masalah komunikasi je! hekhekhek

Tuesday, March 15, 2011

Jumaat lepas, aku ikut satu team ke ala-ala roadshow kat satu tempat tu, untuk promote produk banking. Dan aku ni, yang baru nak familiar produk, ikutla kejap, cari pengalaman. Maksud aku kejap tu, memang kejap je pun. Dalam sejam macam tu je.

Lepas tu aku pun balik ke branch. Depan branch aku ni, bukan ada parking, dan timing aku balik ni plak, memang peak time dia punya parking. Bole dikatakan bersepah-sepah la keta parking sana sini. Dan aku dah sampai depan branch, try usha-usha parking, kalau bole yang dekat, yang depan branch. Tapi sampai ke ujung, tak dapat lagi parking.

Pusing dua-tiga kali semata-mata nak cari parking.Tapi dah sebab lambat nak report kt branch, aku parking jugak, belakang kete coolegue aku jugak yang parking diorang tu menyerong. Aku parking belakang kete diorang sebab dah tau diorang tu nak kluar jap lagi, pi solat jumaat. Bole la aku ganti parking diorang kan. Masa tu lagi 10minit nak pukul satu. Patut tak lama la kan.

Tapi baru aku dok report dalam branch, baru nak attend customer, polis dah kacau-kacau nak suruh aku alih kete. Apa la agaknya yang disibukkan tu. Bukan nya owner kete nak klua parking pun. Dah tentu, aku kenal diorang tuh..

Lepas tu, geng-geng nak pi solat jumaat pun kluar, dan aku pun sibuk la nak masuk parking diorang. Dah start enjin apa semua, check kiri kanan belakang, tengok ada kete ke tak, lepas tu reverse. Bole plak masa reverse, kete aku tercium dengan BMW.

Hoi, celah mana plak hang mai nih! Mujur bucu kete aku je kena, calar la jugak.. Pintu kete BMW tu, cam biasa, takde pape pun. Sehat walafiat. Dan masa aku baru nak belek-belek kete, cik polis dan pakcik polis sibuk-sibuk mintak lesen dengan IC.

HELLLLLLLOOOOOOOO! Awak tak nampak ke saya baru je tercium kete orang, dan saya sibuk nak tengok kete saya dengan dia ok ke tak, yang awak berdua ni sibuk nak mintak lesen dengan IC. Lepas tu, tak bagi aku parking elok-elok kete plak tu, takut aku lari dari tempat kejadian.

Aku keja depan tu je kot. Lima langkah je dari tempat kejadian. Aku nak lari pun, time tu je. Sok lusa, aku kena mai keja jugak kat situ. Takkan bagi notis 24jam semata-mata tercium kete. Budus betul....

Dah siap aku parking kete, dok sibuk-sibuk lagi mintak IC ngan lesen, siap eskot masuk dalam branch. Takut aku lari. Pergh, aku buat salah apa yang dasat sangat ni..

Dah bagi IC+lesen, bole plak surat saman diorang letak kat viper. Yang IC+lesen, pandai plak bagi balik. Aku dah knpius. Aku pun tanya cik polis tu dan banyak benda yang aku tak puas ati.

Cik, saya nak tanya, yang keluarkan saman tu, anggota atau orang biasa (sebab dia tak pakai baju seragam)..

Dia anggota. Apa-apahal bole pegi balai. (Amboi, dasatnya. Aku tanya camtu pun kena pergi balai ke)

Cik, nape cik tak bagi terus saman tu kat saya. Nape letak kat viper kete. Padahal bole bagi masa bagi balik IC dengan lesen.

Cik tolong amik sendiri. (amboi, cantiknya bahasa awak cik polis)

Jadi, sebab tak puas ati, aku pegi tanya kat anggota yang berbaju biasa tu.

Encik, kalau tak keberatan, bole saya mintak nombor anggota encik..... (tak sempat nk abis ayat)

No saya 9*****, Lans Koperal XYZABC. Kenapa, nak report kat balai ke? Atau nak bawak kes pegi court? (apa kejadahnya depa ni.... baru tanya no anggota, dah over sampai court bagai.. budus ke?)

saya tanya je, bukan nak pegi court...... bla,bla,bla... Aku pun mula tanya macam-macam...
.
.
.
(dh malas nk ingat sebab tah apa-apa punya self defense)
.
.
(dh keluar segala akta-akta yang aku tak pernah dengaq)
.
.
.
(dan akhirnya)
mengikut akta bla-bla-bla (sori, aku tak hafal), saman yang ditulis atas kesalahan jalan raya, kita bagi sendiri dengan pemandu. untuk akta bla-bla-bla, saman parking pulak, kita letak kat viper.
.
.
.
saya minta maaf bagi pihak berkaitan sebab buat macam tu dengan cik.... bla-bla-bla....
.
.

Polis memang samseng camni ke? Tak reti nak berbudi bahasa dah? Ataupun tu memang stail diorg bercakap kot?

tapi kepada cik polis tu, awak memang berlagak betul la... elok awak pi training balik untuk bercakap dengan orang awam elok-elok. Dan awak ingat saya heran sangat awak tu polis ke, bila awak cakap "bole trus pegi balai"... Awak mati nanti pun, kita share sama tanah jugak.....!


Geram sungguh dengan manusia yang takda budi bahasa ni. Harap muka je cun dan pakai tudung. Budus!

Monday, March 14, 2011

dalam bercinta

Jika kamu memancing ikan . . .
setelah ikan itu terlekat di mata kail . . .
hendaklah kamu mengambil ikan itu. . .
jangan sesekali kamu LEPASKAN semula kedalam air begitu sahaja . . .
kerana ia akan SAKIT kerana bisanya . . .
ketajaman mata kail kamu & ia mungkin akan MENDERITA selagi ia masih hidup . . .

Begitulah juga . . .

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang . . .
setelah dia mula MENYAYANGI kamu . . .
hendaklah kamu MENJAGA hatinya . . .
janganlah sesekali kamu terus MENINGGALAKNYA begitu sahaja . . .
kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu . . .
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingatimu . . .

___________________________________________________________________

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada . . .
jangan terlalu berharap pada takungannya dan menggangap ia begitu teguh. . .
cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja. . .
kerana apabila ia mula retak. . .
tidak sukar untuk menampal dan memperbaikinya semula. . .
dan bukannya terus dibuang begitu sahaja. . .

begitulah juga. . .

Jika kamu sedang memiliki seseorang. . .
TERIMALAH dia seadanya. . .
janganlah kamu terlalu mengaguminya dan menggangapkan dia begitu istimewa. . .
anggaplah dia manusia biasa. . .
kerana apabila dia melakukan KESILAPAN. . .
tidaklah sukar untuk MEMAAFKAN dan MEMBOLEHKAN
hubungan kamu akan TERUS ke akhir hayat
dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN
dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewadengan sikapnya. . .
lalu semuanya akan TERHENTI begitu sahaja. . .

_________________________________________________________________

Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi. . .
yang kamu pasti baik untuk diri kamu. . .
yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT. . .
mengapa kamu perlu berlengah lagi?
cuba mencari makanan yang lain? . .
kerana terlalu ingin mengejar kelazatan. . .
kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu tidak boleh menikmatinya lagi. . .
kamu akan menyesal. . .

Begitulah juga. . . .

Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN. . .
yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu. . .
MEYAYANGIMU. . .MENGASIHIMU. . . dan MENCINTAIMU. . .
mengapa kamu berlengah lagi?
cuba membandingkannya dengan yang lain. . .
terlalu mengejar KESEMPURNAAN. . .

kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain. . . kamu juga yang akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi. . .

Oleh itu janganlah kita terlalu mengejarkan KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN. Sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI InsyaAllah kita akan BAHAGIA, BAHAGIA, dan terus BAHAGIA. . itu lebih BERMAKNA!

sumber dari blog, SinarMawaddah

Sunday, March 13, 2011

Sejak-sejak balik dok kat kampung, kerja kat kampung, gaya hidup aku dah berbeza berbanding masa dok kat KL dulu. (dulu tu macam lama sangat la kan).

Kalau dulu setiap sabtu ahad, aku berdating dengan Fence, pi karok ke, tengok wayang ke, window shopping dekat Mid Valley ataupun sekurang-kurangnya layan makan aiskrim kat McD. Tapi sekarang, aku boleh layan duduk umah sepanjang ari setiap kali hari minggu. Klau klua pun, setakat kluar pegi pekan, beli barang dapur.

Fuhh, dasat plak perubahan yang dah jadi ni.

Bukan tak ada shopping mall, ada... Boling, karok, wayang, semua ada... Tapi excitement nak buat semua tu, pulak yang takda. Paling-paling nak pi shopping mall tu pun, sebab nak makan sushi je. Hehe..

Tapi mesti korang rasa aku dapat berjimat kan, sbb tak banyak klua duit. Cuma bila dah teknologi di ujung jari ni, benda yang aku tak buat secara fizikal dah buat secara zahir... (betul ke istilah ni) sebab shopping tetap berjalan sama macam kat KL jugak, layan game virtual pun, layan download movie...

Jadi apa kebaikannya?

Aku rasa badan makin malas, bontot makin besar tu ada la....





Kehkehkehkeh!

Thursday, March 10, 2011

Dulu aku tercari-cari lagu, untuk ekspresi apa yang aku rasa masa tu. Tapi sekarang dah terlambat, lagu lain plak aku kena cari untuk ekspresi perasaan aku sekarang. Cuma rasa macam If I Could Turn Back Time, aku nak bagitau apa yang aku rasa masa tu, so that dia bole realise dan buat apa yang patut..

Waliband: Puaskah

Puaskah kau lukaiku
Puaskah kau sakitiku
Puaskah khianatiku
Puaskah hoo.. Sayangku

Di manakah nuranimu
Di mana akal sehatmu
Sekarang kau campakanku
Setelah kau dapatkanku

Reff:
Mungkin hanya bila ku mati
Kau ‘kan berhenti ‘tuk menyakiti
Sampai kapan aku begini
Terus begini
Terus engkau lukai

Ingatlah saat yang lalu
Saat kau peluk diriku
Tapi kini semua lalu
Kau tega khianatiku

Back to Reff


Cuma sekarang, aku rasa kawan-kawan dia plak pikir, aku yang patut terima lagu ni...

Odeng!!!

Saturday, February 19, 2011

Sebelum arwah meninggalkan kami, berat tok masih lagi dalam 56kg. Tapi selepas arwah pergi, sikit-sikit berat tok menurun. Mula-mula sebab masalah kencing manis tu. Mula nak pantang, takmau makan sangat. Takut kencing manis menyerang lagi. Masa tu dah pun kat rumah pakcik aku.

Bila dah ada kat umah pakcik, nasi dah kurang makan. Rasanya sebab takda sapa yang pantau berapa banyak yang tok makan. Masa tu aku ada hal lain, tak dapat nak stay kat umah pakcik. Lepas beberapa ari, tok kena darah tinggi plak. Lansung lagi takde selera nak makan. Dok pikir-pikir pasal hal penyakit tok tu..

Bila dah balik duduk kat kampung, selera tak ok jugak lagi. Nasi makan separuh pinggan, biskut pun kurang makan. Aku mula risau, takut berat makin kurang lagi. Taknak tok makin kurus. Aku taknak orang kata, cucu tak pandai jaga tok sampai jadi kurus macam tu.

Ahad lepas, ada bawak tok pegi klinik, check darah tinggi, masa yang sama jugak, tok kena batuk. Lansung pegawai perubatan tu check sekali dan bagi ubat.

Arini, sngelera makan dah ok. Pagi-pagi bangun dah komplen lapar. Makan roti goreng telur berkeping-keping. Tengahari makan nasi pun dah abis sepinggan.

Sronoknya ati bila tengok orang yang kita sayang dan kasih tu, makan dengan banyak.

:)