small advertisement

Wednesday, December 29, 2010

Alhamdulillah syukur, aku telah diberikan rezeki untuk bekerja di kampung ku sendiri.

Aku menganggap pengangguran selama hampir 3bulan ini, ada hikmahnya sendiri.

Dan aku tidak menyesal dengan keputusan ku ini.

Friday, December 10, 2010

Birthday without Arwah....

Feels like something is missing....
No more funny wish from him...
No more kes sakat-sakat like I am his daughter...
No more dating together...
To share ABC, sundae cone at McD...

And only him will remember my birthday.
And he will inform other members of my family about my birthday.

Now...
Who will remember my birthday like he did?

Monday, December 06, 2010

Selamat Awal Muharram!

Amalan yang disunatkan pada bulan Muharam:

Barang siapa yang berpuasa pada Jumaat pertama Muharam, nescaya diampunkan Allah dosa-dosa yang lalu.

Barang siapa berpuasa 3 hari berturut-turut pada hari Khamis, Jumaat, Sabtu pada bulan Muharam, nescaya Allah memberi pahala sepeti beribadat 900 tahun.

Barang siapa berpuasa 1 hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.

Barang siapa berpuasa 3 hari dalam bulan Muharam iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala sepertimana beribadat selama 2 tahun.

Banyakkan solat sunat, zikir dan sebagainya.

Perkara sunat pada hari Asyura ( 10 Muharam )

Menahan marah. Di Akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.

Menunjukkan kelapangan masa / belanja anak isteri. Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

Memuliakan fakir miskin. Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

Orang yang sesat...Allah akan memulihkan cahaya iman dalam hatinya.

Menyapu / mengusap kepala anak yatim. Allah akan mengurniakan sepohon pokok di Syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

Bersedekah. Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak henti-henti dari kecil hingga ia mati. Di beri pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

Memelihara kehormatan diri. Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

Mandi sunat. Tidak sakit ( sakit berat ) pada tahun itu. Lafaz niat:" Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana AllahTaala ".

Bercelak. Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

Membaca Surah Al-Ikhlas 1,000 kali. Allah akan memandangnya dengan pandangan rahmah di Akhirat nanti.

Sembahyang sunat Asyura 4 rakaat. Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun.Lafas niat : " Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat krana Allah Taala ". Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca surah Al-Ikhlas 11 kali.

Menjamu orang berbuka puasa. Diberi pahala seperti memberi sekalian orang islam berbuka puasa.

Berpuasa. Niat: " Sahaja aku berpuasa sunat hari Asyura esok hari kerana Allah Taala". Diberi pahala seribu kali haji, seribu kali umrah, seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Insyaallah. waallahualam.

Sunday, December 05, 2010

28 Zulhijjah 1431 - 4 Disember 2010 merubah hidupku

Dalam jam dua macam tu, wan pulang dari kenduri. Wan berikan goodie beg yang terisi dengan sedikit gula-gula dan kuih. Tak sempat nak bersembang lagi, wan mengadu yang wan rasa sakit dada. Aku endah tak endah sebab aku fikir, mungkin sakit dada yang singgah sekali sekala macam aku pernah alami. Cumanya, aku lupa. Wan dah berumur 73 tahun. Aku pula belum pun menjengah umur 25 tahun....

Wan dah ajak isteri wan, mintak isterinya urutkan badan, bagi hilang angin. Sebab wan rasa, sakit dada tu berpunca dari angin. Punca angin?? Ntah, aku pun tak tahu. Cuma aku syak, wan salah makan.

Keadaan wan tetap sama. Menggelisah dengan keadaan sakit dada tu. Sekejap di ruang tamu, sekejap di biliknya, sekejap di luar di tempat buaiannya. Maknanya memang wan betul-betul kurang sehat sampaikan wan mintak isterinya untuk kekal urut bagi nak keluar angin di dadanya tu. Tapi, tok, iaitu isteri wan, dah tentu takkan duduk diam bila suaminya dah pucat, badan sejuk yang tak rasa seperti orang tu..

Tok minta wan pegi berurut dengan orang yang pakar tentang urut bukan tok yang urut sebarangan tu. Aku yang masa tu dah mula risau, mula membantu tok untuk dail telefon untuk tanyakan orang yang pandai mengurut tu. Panggilan tak dijawab setelah beberapa kali percubaan.

Kemudian, tok cadangkan untuk jumpa dengan bomoh untuk ambil air ubat. Mana tau, mampu kurangkan sakit dada wan tu. Tapi ternyata salah, sakitnya tak berkurang lansung padahal masa tu dah jam 6.

Lansung, terus *berani pengsan* ke rumah orang yang pandai mengurut tu. Sebabnya memang dah bole nampak yang wan tu lansung tak senang duduk diam. Sepanjang perjalanan nak ke rumah orang yang pandai mengurut tu, tak pernah lansung tengok wan bole bertahan dengan keadaan duduk dia selama seminit.

Mungkin dalam tempoh seminit, berbagai-bagai posisi duduk yang wan cuba terapkan untuk mencari keselesaan. Dah pun sampai ke rumah orang yang pandai mengurut tu, tapi ada orang yang menunggu giliran. Jawabnya tunggu lagi setengah jam untuk ambil giliran untuk diurut. Masa tu dah pun jam 7.30 malam.

Bila dah diurut, orang tu kata memang angin. Dan angin tu degil, taknak keluar melalui punggung. Tersangkut kat perut. Dan masa tu boleh nampak yang perut wan dah pun nampak kembung. Orang yang mengurut, bagi cadangan untuk minum air suam panas, bagi memudahkan proses buang angin tu.

Bila dah sampai rumah, tengok keadaan wan seolah-olah makin baik. Wan tak lagi menggelisah macam siang tadi. Yang kena cari banyak port untuk cari keselesaan. Kali ni, wan kekal dengan satu-satu tempat untuk duduk dan cari keselesaan. Dan tika itu, wan dah pun mula hisap rokok. Aku anggap itu satu petanda satu tahap keselesaan bagi wan.

Cuma tok ada merungut, perut kosong. Lebih baik kalau dapat diisi dengan makanan daripada diisi dengan air suam panas tu. Wan pun makan roti untuk memenuhi kehendak tok. Yela, dah sakit, ikut apa saja cadangan yang diberikan. Jam tika itu jam 9 malam (lebih kurang).

Lepas wan makan, wan berehat seketika. Dalam jam 10 macam tu, dimana itu adalah masa tidur bagi wan, wan pun melangkah masuk ke dalam biliknya dengan membawa segala handphone nya, rokok dan lighter sebelum periksa keadaan pintu rumah yang dah dikunci atau belum.

Tok masih meneman aku di depan. Sambil sembang-sembang ringan. Cuma lepas tu, aku suruh tok tidur. Dan masa tu, tok pun pergi ke bilik sambil periksa keadaan wan. Masa tu jugak, nama aku dijerit untuk periksa keadaan wan jugak.

Innalillahiwainnailaihirojiun...

Kerana masa tu, aku dah pun berada disisi wan ku yang tidak lagi bernyawa walaupun berkali aku panggil namanya. Mungkin tika itu, dalam jam 10.20 malam. Masa tu juga, aku rasa kelam, terasa berada di awan, tiada idea apa yang harus aku buat seterusnya.

Ntah macamana, ada pula perasaan di hati untuk capai handphone wan dan mendail nama-nama yang selalu disebut oleh wan ketika masih hidup. Masa tu jugak, aku cuba menjadi seorang yang tabah dan kental hadapi dugaan ini.

Dan aku berjaga sehingga sekarang untuk cuba menjadi tabah dan penyabar. Cumanya kerap kali aku berasa sebak dari apa yang aku harapkan. Aku sebak setiap kali nampak benda-benda atau topik yang menjadi kegemaran perbualan arwah.

Tika masa ini, aku cuba menahan dari air mata membasahi pipi dan baju. Sungguh sunyi rasa tanpa arwah. Sungguh sunyi tanpa gurauan dari arwah. Sungguh sunyi rasa tanpa teguran arwah.

Dan aku telah pun kehilangan seorang datuk yang aku anggap seperti ayahku sendiri tika ini. Seorang datuk yang takkan putus asa dengan cucunya walau apa alasan yang aku berikan. Seorang datuk yang tak pernah putus-putus beri kasih sayangnya walaupun dihimpit kesusahan. Seorang datuk yang cuba berikan layanan terbaik kepada cucunya walaupun tak logik di akal. Seorang datuk yang bole dibuat kawan terbaik dalam dunia.

Aku terkilan....

Aku terkilan sebab tak dapat berada bersama arwah tika menghembuskan nafas terakhir itu... Aku terkilan sebab tak luangkan masa dengan arwah akhir-akhir ini...

Ya-Allah, Ya Tuhanku, Kau letakkan la datuk ku di kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Kau permudahkan segala urusannya di sana nanti. Dan Kau jagalah dia sepertimana dia pernah jagaku dengan penuh kasih sayang. Dan Kau sampaikanla ucapan sayang ku padanya. Kerana aku tak pernah sempat untuk ucapkan kata-kata sayang dan penghargaan ku padanya.
Amin, Amin, Amin Ya Rabbal Alamin..

Wan, meza sayang wan. Meza minta maaf untuk segala salah silap meza dengan wan. Meza tak pernah bersedia yang wan akan tinggalkan meza suatu hari nanti. Tapi meza akan terima cabaran ini, untuk memulakan hari ini tanpa wan. Meza akan cuba bertabah untuk jaga tok tanpa wan nanti.

Meza harap kita akan jumpa di syurga nanti.

Insya-Allah.......

Sunday, November 28, 2010

rahsia itu

Dulu berahsia, semahu-mahunya taknak mengaku akan rahsia itu bila masa rahsia itu terdedah. Dan bila rahsia itu masih selamat tanpa diketahui oleh orang ramai, seboleh-bolehnya mendiamkan diri dan berpura-pura seperti tiada apa yang berlaku.

Tapi sekarang.....

Rahsia itu bukan rahsia yang sama.
Telah bertukar isi.
Kali ni, rahsia tidak lagi dirahsiakan, malah didedahkan secara umum.

Rahsia bukan lagi rahsia.

:)

Saturday, November 20, 2010

PrettyRain Collections

Dengan ini aku nak memperkenalkan gerai niaga aku kat korang semua. Ceh, gerai niaga konon. Yelah, sesuai la kan aku pun baru nak mula berniaga, niaga pun secara kecil-kecilan lagi... Tak cukup modal nak niaga sampai ke tahap pasaraya lagi kan.. hehehe.

Aku niaga secara bergerak sebab tu tak letak alamat. Kang aku letak alamat rumah nanti, ramai plak yang serbu rumah aku tu nanti. (eceh, macam la ramai sangat peminat baju-baju aku tuh kan). Nanti kalau ada masa lapang tambah-tambah lagi kalau terajin, mai la singgah kat blog lagi satu tu ye.

www.PrettyRain24.blogspot.com

Kot-kot ada yang berkenan ke, atau teringin nak tolong jadi sub untuk aku, meh contact aku. Kita runding-runding. Aku bole kasi komisen baik punya! Sungguh! Al-maklumla ni dalam proses untuk melebarkan sayapla ni. Hehe.

Nway, terima kasih untuk sesiapa yang bagi sokongan kat aku dalam memulakan perniagaan ini. Love you all!


Saturday, November 06, 2010

Aku dah pun menjadi penggangur berjaya sejak sebulan yang lepas. Dengan masalah kesihatan aku yang kurang memuaskan masa tu, lansung aku bagi notis 24jam berenti keja. Hebat tak hebat, dengan tak ada back up keja lain.

Tapi aku gamble, aku bagi jugak notis 24jam tu bila pikirkan, tiada kepentingan untuk aku lagi kat situ. Bos aku pun takde nak counter offer bagi kenaikan gaji ke ape, cuma dia cuba umpan aku dengan tender yang bernilai jut-jut tahun depan. Ye, tahun depan tau. Belum tentu dapat. Dan kalau dapat, belum tentu dapat payment dalam tempoh 24jam. Kurang-kurang nak jugak dalam tempoh 5-6bulan. Fuh, takyah berangan la camtu.

Mula-mula aku tak sedap ati jugak bila aku tinggalkan keja macam tu je, sebab ada projek yang aku kena follow-up lagi. Jenis aku, siapkan keja sebelum nak pegi mana-mana. Puas ati tapi bila pikirkan takde toleransi bab kesihatan aku, dan bila tiba-tiba melibatkan hal personal aku, lantak kat company tu nak handle keja aku macamana.

I dont give a damn!

Untuk permulaan, enjoy sakan 'cuti' aku tuh. Lepas tu, pelan-pelan aku terjerumus dalam dunia perniagaan plak. Ye, sekarang ni, bole dikatakan aku buat bisnes secara full time sebelum dapat keja baru. Income seharian bole cover expenses seharian walaupun tak sebanyak yang aku dapat income sehari kat company sebelum ni. Cuma income dari bisnes ni lebih nyata dan bagi aku kepuasan. Dan 'office hour' aku lagi best. Bisnes dari pukul 12 sampai pukul 3 je. Kan best tu.

Nak bangun lambat pun bole. Nak foya-foya petang tu pun bole. Tak jadi hal. Tak payah kena marah dengan bos sebab bos tu sendiri wujud masa pukul 12 sampai pukul 3 je. Bos tu, customer aku la tu.

Nanti kalau aku rajin, aku buh gamba-gamba yang menjadi bahan niaga aku tu. Kot-kot ada yang berkenan nak beli dengan aku ke. Ngeh-ngeh-ngeh.. (Promote dalam diam rupanya)

Wednesday, September 22, 2010

Seperti tahun-tahun sebelum ni, setiap kali raya idulfitri menyinggah, kita akan ucap kata selamat dan maaf sesama umat. Kita harapkan hal-hal serius yang terjadi sebelum ni, dilupakan tika ucap maaf tu. Mudah dan bermakna. Syukur ada waktu-waktu macam ni. Kalau tak, nak tunggu sampai bila baru nak tego, baru nak ziarah, baru nak ucap maaf, kan.

Better late than never.

Dan masa hari raya macam ni, ramai yang ambil kesempatan untuk melawat sanak saudara yang bertahun-tahun terputus hubungan. Ada jugak yang ambil kesempatan untuk lawat bakal keluarga. Ala, yang konon-konon kenalkan kawan yang lebih dari kawan tu. Eceh, pura-pura tak tahu pula. Lepas tu ada yang ambil kesempatan ni untuk melawat cikgu yang pernah menjadi tempat sandaran untuk menimba ilmu.

Better late than never.

Bab makanan plak, waktu hari raya macam ni yang dapat merasa ketupat, rendang, lemang. Masa-masa lain tu ada jugak, bukan tak ada hidang lemang tapi tak sesedap masa raya ni. Pendek kata, apa je yang dihidang masa raya ni, memang sedap belaka.

Tapi apa cerita baru nak buat entri raya selepas dua minggu raya ni?

Raya pun dah tk into dah ni.....



Takpela, takpela.
..
.
Better late than never.


Selamat Hari Raya Semua!

Monday, September 13, 2010

Aku ingat aku ni kuat dan tabah.

Rupanya lembik.

Kejap-kejap meleleh mencair macam aiskrim.

:(


Nway, selamat hari raya semua.

Moga raya kali ni memberi keberkatan untuk anda semua.

Friday, August 20, 2010

Biskut Raya

Lai-lai.... Jom beli biskut raya...

Chocolate Bunga Rose (Luar cokelat, dalam biskut) : RM23/50biji

Chocolate Rice: RM23/50biji

Biskut Aiskrim: RM23/50biji

Biskut Samprit: RM23/50biji

Tat Labu (Filling Nenas): RM23/50biji


Double Chocolate (Filling Badam): RM23/50biji

Strawberry Cookies (Filling Strawberry): RM25/50biji

Crunchy (rasa badam &disalut dengan kepingan badam): RM25/50biji

Kalau berminat, bole anta order dekat juliet_on14@yahoo.com

Delivery sekitar Lembah Klang: PERCUMA!


Monday, August 09, 2010

Banyak benda yang nak diluahkan tapi kekangan masa yang membantutkan luahan di blog ni. (fuhh ayat......)

Nway aku nak update yang aku dah berwajah baru. Bukan pegi buat plastic surgery ke hape. Tapi tuka style rambut je. Aku tak pernah buat stail rambut fringe. So ni percubaan untuk mengelakkan nampak umur suku abad.

Hahahahaa...

Jadi ke tak, ntah?



Tuesday, July 27, 2010

30 second Speech by Bryan Dyson (CEO of Coca Cola)

“Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. You name them – work, family, health, Friends and spirit and you’re keeping all of these in the Air.

You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back.
But the other four Balls – Family, Health, Friends and Spirit – are made of glass. If you drop one of these; they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered.
They will never be the same. You must understand that and strive for it.”

Work efficiently during office hours and leave on time. Give the required time to your family, friends and have a proper rest.


Value has a value only if its value is valued.

Wednesday, July 21, 2010

Masih bernyawa.

Masih hidup.

Masih mampu menaip.

Masih mampu untuk senyum.

Tapi,
.
.
.

Tidak perlu menanti sebarang artikel lagi.

Mungkin aku akan diam.

Dan menjadi pelawat hantu di rumah-rumah kamu semua.

Friday, July 09, 2010

The Mayonnaise Jar

The Mayonnaise Jar

When things in your life seem , almost too much to handle,
When 24 Hours in a day is not enough,
Remember the mayonnaise jar and 2 cups of coffee.

A professor stood before his philosophy class
And had some items in front of him.
When the class began, wordlessly,
He picked up a very large and empty mayonnaise jar
and proceeded to fill it with golf balls.

He then asked the students, if the jar was full.
They agreed that it was.

The professor then picked up a box of pebbles and poured
them into the jar. He shook the jar lightly.
The pebbles rolled into the open Areas between the golf balls.

He then asked the students again if the jar was full. They agreed it was.

The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar.
Of course, the sand filled up everything else.
He asked once more if the jar was full. The students responded with a unanimous 'yes.'

The professor then produced two cups of coffee from under the table and poured the entire contents into the jar, effectively
filling the empty space between the sand. The students laughed.

'Now,' said the professor, as the laughter subsided,
'I want you to recognize that this jar represents your life.
The golf balls are the important things - family,
children, health, Friends, and Favorite passions -
Things that if everything else was lost and only they remained, Your life would still be full.

The pebbles are the other things that matter like your job, house, and car.

The sand is everything else --The small stuff.

'If you put the sand into the jar first,' He continued,
'there is no room for the pebbles or the golf balls.
The same goes for life.

If you spend all your time and energy on the small stuff,
You will never have room for the things that are important to you.

So...

Pay attention to the things that are critical to your happiness.
Play With your children.
Take time to get medical checkups.
Take your partner out to dinner.

There will always be time to clean the house and fix the disposal.

'Take care of the golf balls first --
The things that really matter.
Set your priorities. The rest is just sand.'

One of the students raised her hand and inquired what the coffee represented.

The professor smiled.
'I'm glad you asked'.

It just goes to show you that no matter how full your life may seem,
there's always room for a couple of cups of coffee with a friend.'

Please share this with other "Golf Balls"

Seperti frustrated dengan movie eclipse kali ni.
Dan aku rasa, Victoria tu bukan orang yang sama.

Malam ni nak layan Twilight yang 1st tu,
Nak compare pelakon-pelakon yang sama atau tak.






meza:..... bazir je beli tix wayang awal-awal.

Friday, July 02, 2010

berehat


~Tengah cari mood~


Mood gembira ilang tak dapat dikesan.
Sekarang ni mood emo-emo yang menjengah.

Jadi, takmau buat entri kat blog untuk sementara waktu ni,
sampai dapat cari mood gembira tu balik

Dan tengah plan sesuatu pada minggu depan


Monday, June 28, 2010


Yang mana yang paling menawan hati?


Kucing 'Toyger'


atau

Kucing 'Bengal'





Fuhhh.... Kucing raja-raja ni. Mesti mahal!

Sunday, June 27, 2010

Instead of blog, I need other medium to express my feeling.

But not for public. Sorry.

Yes.

I need a diary!

Real diary!!

And I need it NOW!

Friday, June 25, 2010

CR lagi!~





Source: FIFA.com - 2010 FIFA World Cup - Portugal

Walaupun sokong team lain, tapi mata still tertarik dengan CR ni. Dan kalau korang tengok gambar-gambar kat website FIFA, memang banyak fokus kat CR je. Maybe sebab tahun ni, takde sangat muka-muka famous macam sebelum ni kot. So, jangan salahkan ku kay!

Petang ni game menarik! Tak dapat nak predict sapa yang conquer game, dan sapa yang dapat pegi ke round seterusnya.

Nak gi melepak kat mamak la japgi petang, semata-mata CR.




hahaaa. pengsan aku kalau si dia tahu. ekekeee~

interesting facts about liver!!!





















Wednesday, June 23, 2010

Kaki sakit.

Berdenyut-denyut mintak rehat di katil. Atau sekurang-kurangnya berehat di lantai.

Tapi bukan dengan tergantung bila duduk di kerusi ni, sebab lain macam sakitnya.

Kalau jalan dan turun tangga, apatah lagi perasaan sakit tu.



*terasa bersyukur dengan segala nikmat dan punya kaki untuk terus berjalan walaupun terjengket-jengket*

Tuesday, June 22, 2010

bahana senaman

Aritu dok pasang azam dan angan-angan nak bersenam setiap kali Sabtu dan Ahad pagi. Maka, Sabtu lepas, pagi-pagi aku dah start bersenam. Mula-mula warm up badan dulu. Stretch sana sini. Lepas tu mula buat senaman yang sederhana berat. Dan seterusnya, mula berjogging. Semua senaman tu tak lama. Sejam je.

Tapi tengahari tu, aku dah mula rasa sakit-sakit kaki. Jalan pun dah tak stabil. Malam sabtu tu, dah start letak minyak angin, urut-urutkan sikit, dengan harapan esok tu, kaki tak sakit lagi.

Esok pagi, bangun-bangun dari tido tu, elok je nak jejak lantai, dah terhuyung-hayang. Rasa kaki still sakit dan tak kuat macam selalu. Jalan pun terjengket-jengket. Terasa lambat nak pergi dari satu destinasi ke satu destinasi. Tapi kaki tak terasa sakit, bila tengah duduk, baring, bersila. Rasa sakit bila nak berjalan je, dan extra sakit bila nak turun tangga. Petang dan malam tu, urut lebih sket. Yelah, Isnin kan kena kerja.

Pagi Isnin, try test jalan kat dalam umah. Kaki belum ok lagi. Woohoo! Dah terus, rasa taknak gi keja. Cepat-cepat SMS encik bos dan orang yang berkaitan, tentang kepontengan ke tempat kerja. hehe. Petang ke klinik, untuk amik MC. Taknak la cuti dipotong sebab memang betul-betul sakit kan. Lansung bila dah check dengan puan doktor, puan doktor cakap, lambat lagi nak baik 'penyakit' ni. Erkkk.

Sampai sekarang kaki tak ok lagi, jalan terjengket-jengket. So, jangan pelik ye kalau terserempak aku kat tengah jalan dan nampak macam aku ni macam patah kaki. Itu sesungguhnya, bahana buat senaman yang keterlaluan! Wohooo!





meza:..... dah 4 hari bercuti. malasnya nak gi keja sok. :P

Friday, June 18, 2010

yakin terlebih

Apesal aku yakin sangat anta SMS kat encik boipren camtu...

"Saya rasa arsenal memg kot. Muahahah. Sj kcau awak. Hehe"

Arsenal? Bila plak game Arsenal nih? Argentina la....

Memang? Memang apa nyer. Menang la...


Aduh.... Tu la, teringin nak involve pasal bola, last-last merepek yang bukan-bukan. Mujur encik boipren tak reply SMS buat serangan balas.

Kalau tak..


Padanla muka tuh!


Keputusan Arsenal Argentina lwn Korea semalam: 4-1.

Thursday, June 17, 2010

judi

Bagi Islam, judi itu haram. Mana-mana agama pun kalau ikutkan, hukumnya haram. Tapi macam si ai en aa, diorang tak peduli. Macam arak tu la, diorang mana bole minum, Tapi minum jugak. So, kalau judi, diorang judi je. Dan ada segelintir orang Islam pun judi jugak. Tapi pandai, dalam diam-diam pi berjudi.

Bulan ni, bulan WorldCup, banyakla aktiviti bet sana, bet sini, team mana bole menang, team mana kalah nanti, team mana yang bole pi masuk semi final. Macam-macam selok-belok atau angle dok bagi bole bet. Serius, macam-macam cara.

Yang aku mushkil tu, kalau menang pun, bukannya duit tu bole buat belanja pun. Nama pun duit judi kan. Tak kisah ke kalau duit judi buat belanja makan bukan takat diri sendri tapi untuk bini dan anak-anak. Tapi aku pernah tanya sorang kawan aku ni, apa dia nak buat dengan duit judi tu kalau menang.

Dia bole kata, "bayar duit utang kat kawan-kawan la, nak buat belanja sendiri, tak bole."

Hohoo. Aci ke camtu.

Tepuk dada tanya iman.

Ke iman pun tak cukup kat dada tu?




meza:.... susah kalau nak dapat duit yang betul-betul halal sekarang ni

Tuesday, June 15, 2010

Geburstag viel glueck!

Untuk si dia:


Geburstag viel glueck! !
Ich liebe dich! ♥ ♥



Yes, I LOVE YOU.

Mungkin bagi kau, hanya sekadar ayat biasa
tapi
bagi aku hanya itu ayat azimat yang masih kekalkan hubungan antara kita dua.
Dan aku takkan jemu untuk menyatakannya berkali-kali.

Seperti tahun-tahun sebelum ni,
pesanan yang sama akan aku sampaikan.

Kau jadilah diri kau yang seadanya,
tak usah berubah.

Aku suka diri kau seadanya.

Dan

Moga hubungan sesama kita akan sentiasa harmoni dan bahagia.
Aku juga berharap moga kita dua mampu kekal hingga ke status seterusnya.


(,") (",)



meza:... apsal mode serius sgt ni?

jawab satu tag, ada lagi 3 menanti

7 jun aritu, ada blogger yang datang singgah, tinggalkn link untuk jawab tag. sorila afzan ye, lebih seminggu baru ada kesempatan nak jawab. tu pun ala-ala tak complete. hehe.

nah, sila la terima jawapan tag yang gugu-gaga ni. :)

Soalan pertama
: adakah anda rasa anda hot?

hot n spicy ke? hoho. aku tengah panas dengan hal ofis je. klau hot lain yg dimaksudkan tu, no-no i'm not hot. tapi comel. woot-woot!

Soalan ke-dua: upload wallpaper yang anda guna sekarang.

sori, tkde wallpaper kt pc/laptop. prefer kosong je. but my handphone ade la wallpaper.
nanti i upload ye.


Soalan ke-tiga : cerita pasal wallpaper tersebut.

(hp 1) ada cincin yang terletak kat atas buku. rasanya diari kot. background tu, ada corak-corak abstract.

(hp 2) pic i bersama encik boifren. masa tu baru balik dari shopping. :)

Soalan ke-empat : bila kali terakhir anda makan pizza?

macam minggu lepas kot. tapi kecik je, yg personal punya.

Soalan ke-lima : lagu paling latest anda dengar.

paling latest tu, maknanya latest di pasaran atau baru dengar. hehe.
acah je.
secondhand serenade - fall for you

Soalan ke-enam : apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?

tak buat apa. hakhak~

Soalan ke-tujuh : selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa?

rasanya bole dikatakan lain orang, panggil nama lain. so ada banyak jugak la. hahaa.
dayang, d, mezz, meza, rancid, meja, p7,.....

Soalan ke-lapan : tag lagi lapan orang.

lapan? lima dah la.

eppa, natrah, qemmal, fence, hazerin

Soalan ke-sembilan : siapakah orang no. 1 kepada anda?

kawan satu kolej dan kawan blog. sila la lawat blog beliau

Soalan ke-sepuluh : katakan sesuatu kepada orang no.5

awak, bila awak nak update blog. rindu la..

Soalan ke-sebelas : no. 3 ada hubungan dengan sapa?

contact dia ramai. tapi ati dia sedang dimiliki oleh seorang jejaka bernama shahren :)

Soalan ke-duabelas : bagaimana pula dengan no.4?

berkawan baik sejak di matriks sampai sekarang. single but not available

Soalan ke-tigabelas : pesanan kepada orang no. 6.

~Not applicable~
Hoho

Soalan ke-empatbelas : kata2 cinta untuk orang no. 2.

Nat, rindula nak lepak-lepak sembang dengan ko. bunga aku tu ada lagi ke? XD

Soalan ke-limabelas : adakah no.7 dan no.8 mempunyai persamaan?

~Not applicable~
Huhuu

Soalan ke-enambelas : berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang mengetag anda.

  1. sama-sama sekolah masa form 4 & 5, tapi tak bertego. hohoo
  2. sekarang, sudah bertunang dengan Mr F. bila ek nak kawen? tahun depan kn?
  3. aktif blogging.
  4. kat skolah dulu, MPP tau. takut! hahaa
  5. sekarang dah tak takut, be friend thru blog. kn-kn.

Soalan ke-lapanbelas : perasaan anda semasa buat tag ini.

macam seronok tapi serabut nak jawab camne. *pening tak*

Soalan ke-sembilanbelas : adakah anda tau si razman itu sengal.

razman?
siapa itu... coba teka. *ikut melodi lagu pramlee*
rasanya orang 1st buat tag ni nak sabotaj razman kot. kesian dia.

Soalan ke-duapuluh : gay or less?

saya perempuan. maka saya gay. hahahaaa~



meza:.... mood sikit mereng! trima dengan hati terbuka yerh. :)

Monday, June 14, 2010

24 jam, 7 hari seminggu

Apa yang korang nampak dari gambar kat atas ni?

Bagi aku, aku nampak satu jadual keuntungan untuk kedai-kedai mamak@mapley untuk bulan ni. Kedai lain mungkin bole kaut untung jugak, tapi rasanya tak sehebat kedai ni. Sebab? Kedai-kedai lain tak bukak 24 jam macam kedai mapley, lepas tu mana ada bagi screen besar yang macam kat mini panggung wayang kan.

Wohoooo!

Sesapa yang nak jadual lengkap, bole terjah kat website ni, k.

Sunday, June 13, 2010

kau apa ada?

Hello....

Dah bulan enam ni.

Dah pertengahan tahun, dan dah pertengahan bulan.

Bilanya kau nak accomplish segala misi-misi kau ni.

Orang lain dah sibuk, risik-tunang-kawen. Kau apa ada?

Orang lain dah sibuk beli rumah, kau apa ada?

Orang lain dah sibuk dapat gaji beriban-riban, kau masih lagi di gaji macam awal-awal kau keja.

Orang sibuk nak langsaikan utang, kau plak makin nak menambah utang.

Bila kau nak maju?

Friday, June 11, 2010

hanya sebab dia comel!

CRISTIANO RONALDO


  • Date of Birth: 5 February 1985
  • Height: 185 cm
  • Shirt number: 7
  • Position: Forward
  • Current club: Real Madrid (ESP)
  • International Caps: 72
  • International Goals: 22
  • First international: Portugal - Kazakhstan (20 August 2003)

Christian ERIKSEN



  • Date of Birth: 14 February 1992
  • Height: 181 cm
  • Shirt number: 21
  • Position: Midfielder
  • Current club: Ajax (NED)
  • International Caps: 3
  • International Goals: 0
  • First international: Austria - Denmark (3 March 2010)


meza:.... time camni je baru bole kenal pemain bola yang comel-comel. eheks!~

cinta ku

Jom layan video bawah ni. Hasil translasi bahasa jepun ke bahasa melayu!



Yang ni plak, Two is better than one (Malay Version)

Thursday, June 10, 2010

analisis??



Aku tak pernah tau plak aku ada pelawat-pelawat dari Amerika, India, Belanda, Jepun, Hong Kong dan Indonesia. Kalau dari Libya tu, tahula jugak sape visitor nya.

Hmm, pelawat-pelawat ni, orang Malaysia menetap sana kah? Ataupun, orang sana yang sesat kat blog aku ni? Mushkil-mushkil. Hmm, jangan plak diorang pakai translater kat google tu sudah, memang berterabur contents blog aku ni. Hahaa.

Nway, terima kasih ye datang melawat. Jangan segan-segan melawat blog saya yang merepek ni. Ekeke...



meza:.... dah rasa macam buat rumusan BM kat sekolah dulu.

Tuesday, June 08, 2010

subway marvellous!



Pergh.... Sub of the day untuk arini (tak terasa ke, pengulangan hari yang berganda?), Sandwich Tuna. Fuhh... Ok-ok. Bagi bukan peminat sandwich, takde perasaan pun kalau aku crita lebih-lebih pasal subway ni. Tapi sapa-sapa yang peminat sandwich, sila la ke Subway k!

Sebab kat situ korang bole pick and choose ingredient untuk sandwich tu. Erk.. Apa aku merepek ni? Eceh, aku pura-pura tak paham plak.

Kat situ korang bole pilih jenis roti yang macamana, nak letak sayur ke tak, nak letak sos apa. Dan bagi pemakan tegar sandwich, korang bole pilih roti sepanjang 1kaki (12 inci) atau selain daripada saiz standard which is 6inci tu.

Ini menu pilihan aku kalau gi Subway.

Roti Parmesan - 6 inci - ayam teriyaki - toasted - letak banyak sayur, timun, capsicum kecuali pickles - sos mustard - extra sos BBQ - extra sos cili

Sedap wey!.

Terasa meleleh-leleh sos BBQ ngan cili bila makan sandwich tu.



meza:.....Erk-erk. Balik nanti, nak gi rembat Subway la. Jom-jom!

antara menu terbaik di kampungku!

Masa cuti wesak aritu, aku balik kampung kat Perak. Dalam tempoh yang tak seberapa lama tu, sempatla aku melantak menu terbaik kat umah tok aku tuh. Walaupun bukan semua tu tok buat, meaning ada yang beli, tapi tok pastikan menu kegemaran cucu yang sorang ni disediakan. Hehee


Satay: kat mana-mana pun ada tapi setiap tempat tu, rasa satay tu berbeza kan. bagi aku, yang ni dia punya keistimewaan dia, sebab letak sambal dalam kuah kacang tu


Apam lenggang: Sedap dimakan bila-bila masa. breakfast ke, lunch ke, minum petang ke, supper ke. kat kl ni, macam payah sket nak cari


Putu Mayam: Walaupun setakat cicah dengan gula perang, tapi sedap woo. tak bole celen yang ada kat kl ni. tapi kalau dapat cicah dengan sambal, lagi best!


Ta Foo Fa (cmni ke ejaan?): perfect! lembut, terasa soya, air gula pun tak manis sangat!


Mee Udang: Fuhh, terbaik. Air udang, air daging, kacang, cili semua terasa dalam mee udang ni. Dan dibuat special untuk aku je...erk, bole bikin meleleh ayaq liuq masa taip ni pun.


Macamana aku tak gemuk kalau balik kampung walaupun sehari dua. Dan macamana aku tak rindu kat tok...... :( Pergh, terbayang-bayang keenakan kuah mee udang tok tu. Terasa kacang dengan cabai yang dikisar halus tu. Terasa kemanisan air udang. <----- erk, bape kali mau ulang daaa~


meza:.... awak, tak pernah rasa lagi kan mee udang tok tu. confirm termimpi-mimpi. sebab tu, tak bole bagi awak rasa sekarang. hehehee