small advertisement

Friday, October 02, 2009

Warkah Buat AYAN (16/06/1985-29/09/2009)

Luahan khas daripada saudari Diyya Hidayah.

Assalamualaikum,

Ayan,

diya masih ingat lagi masa mula-mula diya masuk KUKUM (UniMAP) dulu..ingat tak masa kita kena mendaftar subjek kat DKG2?..itulah 1st time diya tertarik untuk terus memandang ke arah ayan..diya suka sebab mata ayan besar..comel sangat.sejak hari tu, diya berusaha nak tahu nama ayan..bila diya cerita balik kat ayan, ayan gelak jek then buat2 mata comel kat diya..hehehehe..

Ayan,

ingat tak masa first time ktorg tanya nama ayan ape?..kelakar betul masa tu...dengan malu-malu ayan jawab soalan kami..comelnyer..hehehehe.
.ayan tanya pasal raket pastu kawan-kawan sengaja bagitau yang diya ada raket padahal..celah mana pulak diya simpan raket??start dari situ kita mula berkawan kan?..gembira rasa sebab ayan yang mulanya malu-malu sebenarnya ceria orangnya.

Ayan,

ingat tak kita pernah berkawan 3orang (diya,zul,ayan)..makan bersama-sama, apa-apa pun mesti bersama. pastu zul tinggalkan kita sebab bercinta..orang bercinta memang camtu kan ayan? cepat jek lupa member..huuu..tp xpe..kita masih ada masing-masing..tak lama pastu diya pulak yang bercinta...sian kt ayan tinggal sorang-sorang..ermm..tapi xpe..kawan-kawan ayan kan ramai..ayan sendiri yang support diya masa diya decide nak kapel dlu kan? thanks ayan..=)

Ayan,

masa jd MPP..kita semakin rapat kan? balik-balik muka yang sama jek hadap hari-hari..walaupun suasana selalu tegang masa bkerja, ayan selalu jek menceriakan kembali keadaan..ayan ada jek mesti orang yang nak marah xjd nak marah.ayan pun tak pernah nak marah dan menyebabkan sesiapa marah..ayan selalu menjadi pendamai if ada apa-apa berlaku.macam mana ayan buat ek?diya sampai skang kagum dengan sikap ayan tuh taw..huhu..

Ayan,

ingat tak masa diya ada masalah dulu...masalah mana?? semua lah..kan ayan tau semua pasal diya..ayan tak pernah tak pujuk diya kan? diya tgh nangis pon bley tergelak balik dengan lawak2 ayan tuh..ayan pon satu...benda serius pun nak main2..macam mane lah orang tak awet muda if duduk ngan ayan..sume tu sebab kenapa diya masih lagi terkenangkan ayan bila-bila masa pon..'nak seribu daya..xnak seribu ringgit'..hehehe..pandai-pandai jek ubah peribahasa kita...pastu ayan ngan lain-lain..slalu jek treat diya ni mcm laki..mentang-mentang la diya ni satu-satunya perempuan dalam grup lelaki tuh..dah la slalu ajak kua minum kat kola bagi tempoh 2minit jek nak siap..pastu bising kat depan umah..hon kuat2..adui..hampeh betul la korang nih...

Ayan,

ingat tak lagi masa diya duduk di jb selepas abeh blaja dulu..setiap kali datang jb dengan kawan-kawan lain, ayan tak pernah lupa yang diya pun ada di jb jugak. ayan mesti kol kan ajak diya keluar lepak-lepak. aritu kita lepak kat kedai boy kan..ingat tak yang kita pergi career fair kat jb tu...itu lah first time diya pergi berjalan-jalan di jb selain angsana tau tak..huhuhu...nasib bek ayan ader..

Ayan,

masih terngiang-ngiang lagi suara adek kol diya malam tu kata ayan accident dan tengah koma. diya meraung tak ingat..mana boleh..kan hari sebelum tu ayan reply lagi komen dalam facebook..hancur lebur hati diya masa tu..diya dah tekad nak carik tiket flite ke jb esoknya jugak..diya tak nak ayan sakit sorang-sorang kat sana.malam tu diya langsung tak boleh nak lelapkan mata teringatkan ayan..separuhdari diri diya mmg tak percaya yang ayan tgh koma..tak mungkin ayan yang kuat semangat tu tak kan bangun dah..
bila adek cakap yang ayan dah semakin teruk, diya dah tak boleh nak duduk diam dah.airmata ni tak boleh nak berhenti dah...sori ayan...diya tau ayan tak suka diya sedih-sedih tapi tak boleh...airmta memang tak boleh stop..sori...diya takut sangat tak sempat nak jumpa ayan yang masih bernafas........('takut pada ALLAH laa...'-ayat wajib ayan)

Ayan,

lembik lutut diya bila nampak ayan serba putih keluar dari van tu...diya tak boleh nak pandang langsung..ayan ke tu??? tak mungkin ayan yang suka melompat tu da tak bergerak dah.nak keluar dari van pun orang tolong angkatkan.takkan tak boleh nak turun sendiri..pastu nak kena usung ramai-ramai masuk dalam rumah..ayan pun mesti pelik kan?diya masih tak boleh nak percaya tau tak ayan..sampailah diya tengok sendiri wajah ayan,..walaupun nampak mata jek tapi mata tu yang membuatkan diya kenal sangat-sangat kat ayan sebab mata tu lah yang menjadi titik perkenalan kita..ayan ingat tak?...

Ayan,

ayan mesti nampak diya menangis tak ingat hari tu kan...diya mintak maaf sangat-sangat..

Ayan,

tenang sikit rasa hati bila cuaca bertukar redup bila nak letak ayan di 'rumah baru' ayan..langit pun nampak kosong jek..bila start talkin, hujan turun titis2..terus terdetik dalam hati diya..'tengok tu ayan, langit pun sedih dengan pemergian ayan..'..diya ingat lagi kawan-kawan cakap..abang ayan cakap..sebulan sebelum kejadian..ayan jadi dua kali BAIK daripada biasa..diya tau..ayan memang BAIK..kan AYANBAIK..=)..mak ayan pun ada cakap kat kami yang ayan asyik-asyik nak mengikut jek mana mak ayan pergi..ayan memang manja ek dengan mak ayan..hehe..ayah ayan kata ayan pernah cakap..'tahun ni kawan-kawan nak datang beraya kat rumah...'..tp diya agak terkilan..tak boleh ke guna cara lain nak suruh kami beraya kat rumah ayan? (ya ALLAH ya Tuhanku...ampunkan la dosaku)..diya bukan nak melawan takdir..tapi rasa terkilan tu tetap ada..

Ayan,

bila semua orang dah mula balik..diya tetap tak boleh berganjak dari situ..ayan dah ada rumah baru..diya bersyukur sangat sebab dapat hantar ayan ke rumah baru..cuma diya nak mintak maaf sebab diya tak mampu nak melihat wajah ayan buat kal terakhir..bak kata abang ayan..ayan nampak ensem..hehehe...Alhamdulillah..diya tahu..ALLAH s.w.t sayang kat ayan..sebab tu Dia panggil ayan balik ke sisi Dia kan?cantik rumah ayan tau..wangi dengan bau pandan...mesti ayan tenang kat sana. kawan diya kata, lelaki yang pergi sebelum kahwin insyaALLAH dapat bidadari di alam sana...wahhh...mesti cun 'awek' ayan kat sana kan?.....

Ayan,

hujan makin lebat tapi diya ngan wan masih ada lagi kat 'rumah baru' ayan tuh..berat hati nak tinggalkan ayan sorang-sorang..tapi nak tak nak kami kena balik jugak...(sori ayan..)..hujan lebat masa tuh...tepeng kata ayan yang halau kitorang balik sebab tak bagi kami sedih lama-lama..'nangis kenapa? dah..dah..pergi balik' ayan memang camtu..sebab tu hujan lebat tiba-tiba kan?..sampai kat rumah berhenti pulak ujan nyer...hmmmm...AYANBAIK..

Ayan,

banyak lagi kenangan bersama ayan yang tak tercoret dalam surat ni..tapi diya tau..ayan mesti tak lupa kan? ktorg rindu sangat kat ayan..

Ayan,

semoga Ayan sentiasa bahagia di sana..
maaf sekiranya pernah mengecewakan Ayan...
terima kasih sebab Ayan adalah sahabat yang paling bes kat dunia ni...
Ayan pun doakan kebahagiaan kami k...
Ayan memang BAIK..


wassalam.

Diyya Hidayah bt Abd. Rahman.

1/10/2009
11.08AM


Diyya bersama AYANBAIK.

P/s: Arwah sungguh bertuah dapat ramai kawan-kawan yang menyayangi dirinya sampaikan Tuhan sendiri mengiringi pemergian Arwah dengan titisan-titisan hujan. Masa aku baca warkah ni, mengalir deras airmata aku tapi yang pergi tetap akan pergi. Dan kita seharusnya menikmati hidup kita seperti Arwah Ayan.


8 comments:

  1. adeh deh.. aku pulak yg sebak...

    ReplyDelete
  2. sedey beb


    org baik mmg akan diambil cepat

    ReplyDelete
  3. oh. patutla arep letak gambar ada kawan dia meninggal kat facebook. siannye..

    ReplyDelete
  4. salam.. walaupun xpenah ckp ngan arwah..sejak pemergian arwah bnyk dgr cerita pasal dia....sampai sendri pun rase sebak dgn pemergian arwah..beruntung betul arwah..betul2 terbukti sewaktu hidupnya dia disukai ramai..Al-Fatihah buat arwah semuga di tempatkan di kalangan org2 y beriman...

    ReplyDelete
  5. nat,
    aku pun sebak jugak masa dpt berita.

    hazerin,
    jgnla kata demikian. aku rasa keliling aku semuanya baik-baik belaka.

    diza,
    kami bramai-ramai seolah-olah bkabung untuk arwah.

    youmie,
    arwah mmg baik dan best. amin!~

    ReplyDelete
  6. salam...sy x knal kamu...juz terlintas nk bace bl0g nih..i th0ught u c0uple dgn arwah..bc0z cr y0u berkawan dn die sebijik mcm sy bkawn ngn bf saya..i feel s0 s0rry and sad f0r what had happened..entry ini mmg mengharukan...sem0ga r0h nya dicucri rahmat..aminn

    ReplyDelete
  7. salam. warkah diatas ni dikarang oleh saudari diyya. dh dptkn kbenaran drpd diyya dh.

    saya tk kenal rapat dgn arwah tp kami penah bertego sapa. dan arwah mmg baik!

    ReplyDelete

Hello!