small advertisement

Wednesday, November 26, 2008

maafkan aku

Kejadian tu terjadi lagi arini.
Ntah nape aku berperangai macam tu.
Ikut suka hati aku nak lepaskan kata-kata yang sakitkan hati dia.
Padahal jauh di sudut ati aku, bukan macam tu niat aku.
Aku cuma nak bagitau isi hati aku ni.
Aku tak suka nak diperli-perli.
Nak diungkit-ungkit benda yang aku hutang dengan dia.
Bukan niat aku nak lukakan hati dia.
Selama ni pun, aku bersabar.
Untuk mendengar isi hati nya.
Yang tak sepatut aku amik tahu.
Yang sepatutnya untuk diri dia saja.
Kadang-kadang, aku hilang rasa hormat dengan dia.
Dengan status diri nya dalam hidup aku.

Setiap kali aku berjauhan dengan dia.
Kami pasti ok.
Tapi setiap kali aku bersama dia.
Aku pasti runsing.
Runsing dengan masalah dia.
Masalah kawan dia.
Masalah famili dia.
Masalah kewangan dia.

Sekarang.
Aku kembali berkongsi hidup dengan dia.
Kami makan berdua tapi.
Kebanyakkan aku yang bayar.
Nak beli barang aritu pun.
Pakai nama aku.
Sekarang dia beriya.
Mintak aku apply kad kredit.
Aku taknak, tapi terpaksa jugak.

Aku tak kisah.
Aku sayang dia.
Tapi sampai bila nak bergantung harap dekat aku.
Semuanya nak harapkan kewangan aku.
Aku pun nak menyimpan jugak.
Aku pun ada cita-cita.
Ada impian.
Bila aku bole capai yang aku impikan tu.
Emm.
Tapi aku tetap sayang dia.
Biar pun aku tak dapat.
Seperti yang aku harapkan.

P/s: Dia bukn merujuk kpd En. HZ. Jangan salah faham ok!

Tuesday, November 25, 2008

musim bertag-tag

Tag by AMI NURUL NAZIFAH

1.How was your week?

#Boring. I miss En. HZ

2.Whose car were you in last?

#Mine

3. What color shirt are you wearing?

#Brown

4. How long is your hair?

#Longest maybe 10cm kot

5. Last movie you watched?

#Lama sude tk layan movie

6. Who were you with?

#Bonda

7. Last thing you ate?

#Nasi lemak ayam rendang kuah pedas. Sedapnye!!~

8. Last thing you drank?

#Teh kundur

9. Who came over last?

#En. HZ kot

10. Are you happy right now?

#Happy cz baru dpt gaji

11. What did you say last?

#Pegila mandi

12. Where is your phone?

#Beside me, waiting for SMS

13. What color are your eyes?

#Cokelat kehitaman.

14. Are you left-handed?

#Bila taip msg jerk

15. Do you have any pets?

#Nope. Aku pesen hangat-hangat tahi ayam

16. Next vacation?

#Kedah. Mau makan sedap-sedap

17. Who do you dislike currently?

# *diam*

18. What are you listening to?

# sober by Butterfingers

19. If you could have one thing right now what would it be?

# Honda Civic ataupun Latio Hatchback (Tktau ejaan sebenar)

20. Who makes you happiest?

# En. HZ (kot.. *senyum*)

21. What were you doing at midnight last night?

# Guling-guling atas katil sambil ckp fon

22. When is your birthday?

# Coming soon

23. Who has the same phone as you?

#Ntah. Tk prasan pun

24. Last time you went swimming in a pool?

# Zaman dolu-dolu kot

25. Do you read your horoscope?

# Depends on mood

26. Where was the last place you bought something?

# Desa Pandan

27. Do you bite your nails?

# Nope.

28. Myspace or Facebook?

# My Blog

29. How fast have you driven a car?

# Depends on traffic. Highway -130km/h

30. Have you ever smoked?

# Nope

31. What was or is your favorite subject in school?

# Maths

32. Are you married?

# Single but not available

33. What type of boy or girl do you usually fall for?

# Comel di hatiku

34. What colour is your computer/laptop?

# Silver with white border

35. Favorite Song?

# Not like the other girl by Rasmus

36. Do you like to sing at all?

# Suke-suke!

37. Dream Job?

# Procurement Engineer

38. Where does most of your family live?

# Most?? Em... Perak

39. Are you an only child or do you have siblings?

# The only honey and poison

40. Would you consider yourself to be spoiled?

# Yerp. when I'm with En. HZ

41. Do you drink?

# Yerp. Ari-ari milo kotak

42. Know any otherlanguages?

# Only Malay & English

43. Ever write a coded message?

# Ade. Hampeh depa tak paham

44. Did you take a nap today?

# Not yet

45. Who has the same birthday as you?

# Geraldine, Shafieza, Kak Ika

46. Do you want to be famous one day?

# Famous among my friends

47. Are you multitasking right now?

# Yerp, yerp!

48. Do you like Britney Spears?

# Tk suke, tk suke! Tapi her songs quite ok lar

49. What is your least favorite chore?

# Basuh baju pkai tangan

50. Last place you drove your car?

# Lama sude tk drive

51. Where were you born?

# Tempat paling lembab di Malaysia, Taiping

52. What is your average cell phone bill?

# RM 55.65

53. What are you thinking about right now?

# Nk shopping

54. When the last time you laughed REALLY hard?

# Kt ofis tadi with my Officemate

55. Are your toes always painted?

# When I got 'MC'

56. What did you do today?

# Berlakon banyak keje kne buat

57. Do you like rollercoasters?

# Yezzzaaaa!!!

58. Have you ever been to disneyland or world?

# Dont have any chance yet.

I'm tagging.......YOU!!!

Monday, November 24, 2008

aku request untuk ditag. ahahaa

RULES

Do the "Letter MEME". Tag no less than 5 other people, and leave them a comment, informing them that they have been tagged. Then copy the "How-to" Letter Meme, and finish your Journal entry.

How you do the Letter Meme:


Dear (the last person who left a comment on your blog/journal):


I don't really know how to tell you this, but ___1___. I think I realized it ___2___ ___3___ and I saw you ___4___ ___5___. I'm sure you're ___6___ enough to understand ___7___. I'm returning ___8___ to you, but I'll keep ___9___ as a memory. You should also know that I ___10___ ___11___ .


___12___,

-Your name-


1. What's the color of your shirt?

Blue - Our romance is over
Red - Our affair is over
White - I'll join the monastery
Black - I dislike you
Green - Our horoscope doesn't match
Grey - You're a pervert
Yellow - I'm selling myself
Pink - Your nostrils are insulting
Brown - The mafia wants you
No shirt - You're a loser
Other - I'm in love with your sister


2. Which is your birth month?

January - That night
February - Last year
March - When your dwarf bit me
April - When I tripped on sesame seeds
May - First of May
June - When you put cuffs on me
July - When I threw up
August - When I saw the shrunken head
September - When we skinny dipped
October - When I quoted Santa
November - When your dog ran amok
December - When I changed tennis shoes


3. Which food do you prefer?

Tacos - In your apartment
Pizza - In your camping car
Pasta - Outside of Chicago
Hamburgers - Under the bus
Salad - As you ate enchilada
Chicken - In your closet
Kebab - With Paris Hilton
Fish - In women's clothing
Sandwiches - At the Hare Krishna graduation
Lasagna - At the mental hospital
Hot dog - Under a state of trance
None of the above - With George Bush and his wife


4. What's the color of your socks?

Yellow - Hit on
Red - Insult
Black - Ignore
Blue - Knock out
Purple - Pour syrup on
White - Carve your initials into
Grey - Pull the clothes off
Brown - Put leeches on
Orange - Castrate
Pink - Pull the toupee off
Barefoot - Sit on
Other - Drive out


5. What's the color of your underwear?

Black - My best friend
White - My father
Grey - Bill Clinton
Brown - My fart balloon
Purple - My mustard soufflé
Red - Donald Duck
Blue - My avocado plant
Yellow - My penpal in Ghana
Orange - My Kid Rock-collection
Pink - Manchester United's goalkeeper
None - My John F. Kennedy-statue
Other - The crazy monk


6. What do you prefer to watch on TV?

Scrubs - Man
O.C. - Emotional
One Tree Hill - Open
Heroes - Frostbitten
Lost - High
House - Scared
Simpsons - Cowardly
The news - Mongolic
Idol - Masochistic
Family Guy - Senile
Top Model - Middle-class
None of the above - Ashamed


7. Your mood right now?

Happy - How awful I've felt
Sad - How boring you are
Bored - That Santa doesn't exist
Angry - That your pimples are at the last stage
Depressed - That we're cousins
Excited - That there is no solution to this.
Nervous - The middle-east
Worried - That your Honda sucks
Apathetic - That I did a sex-change
Ashamed - That I'm allergic to your hamster
Cuddly - That I get turned on by garbage men
Overjoyous - That I'm open
Other - That Extreme Home Makeover sucks


8. What's the color of your walls in your bedroom?

White - Your ring
Yellow - Your love letters
Red - Your Darth Vader-poster
Black - Your tame stone
Blue - The couch cushions
Green - The pictures from LA
Orange - Your false teeth
Brown - Your contact book
Grey - Our matching snoopy-bibs
Purple - Your old lottery coupons
Pink - How awful I've felt
Other - Your memories from the military service


9. The first letter of your first name?

A/B - Your photo
C/D - The oil stocks
E/F - Your neighbour Martin
G/H - My virginity
I/J - The results of your blood-sample
K/L - Your left ear
M/N - Your suicide note
O/P - My common sense
Q/R - Your mom
S/T - Your collection of butterflies
U/V - Your criminal record
W/X - David's tricot outfits
Y/Z - Your grades from college


10. The last letter in your last name?

A/B - Always will remember
C/D - Never will forget
E/F - Always wanted to break
G/H - Never openly mocked
I/J - Always have felt dirty before
K/L - Will tell the authorities about
M/N - Told in my confession today about
O/P - Was interviewed by the Times about
Q/R - Told my psychiatrist about
S/T - Get sick when I think of
U/V - Always will try to forget
W/X - Am better off without
Y/Z - Never liked


11. What do you prefer to drink?

Water- Our friendship
Beer - Senility
Soft drink - A new life as a clone
Soda - The incarnation as an eskimo
Milk - The apartment building
Wine - Cocaine abuse
Cider - A passionate interest for mice
Juice - Oprah Winfrey imitations
Mineral water - Embarrassing rash
Hot chocolate - Eggplant-fetishism
Whisky - To ruin the second world war
Other - To hate the Boston Celtics


12. To which country would you prefer to go on a vacation?

Thailand - Warm regards
USA - Best regards
England - Good luck on your short-term leave from jail
Spain - Go and drown yourself
China - Disgusting regards
Germany - With ease
Japan - Go burn
Greece - Your everlasting enemy
Australia - Greetings to your frog Leonard
Egypt - Fuck off now
France - In pain
Other - Greetings to your freaky family

####################################################################
Dear Diza:


I don't really know how to tell you this, but I'm in love with your sister. I think I realized it when I changed tennis shoes as you ate enchilada and I saw you sit on my father. I'm sure you're scared enough to understand that your pimples are at the last stage. I'm returning how awful I've felt to you, but I'll keep your suicide note as a memory. You should also know that I always will remember our friendship .


With ease,

-Meza-

###################################################################
Seram betul kalau dapat 'Letter Meme' ni. Siap ade suicide note lagi. Sapa nak buat tag ni, buat la, sebab ikut-ikut aku nak tag semua orang yang layan blog aku ni. (Jap, ade ke yang layan blog aku ni, perasan tul) Ehehee

Sunday, November 23, 2008

hati ini (2)

kenapa harus
aku pujuk
orang yang tak berkaitan
dengan hidup aku

aku fed up lah!

hati ini

hati aku sakit
tapi
hati aku ni rindu

sakit sebab cinta
rindu pun kerana cinta

tapi
tak berkaitan langsung
antara sakit
dan rindu itu

aku perlukan cinta
untuk lepaskan
perasaan sakit ini

cinta
bila kau akan pulang?

aku ditipu

Aku rasa la aku ni ditipu. Padahal aku tak dapat pengesahan pun lagi. Tapi kalau betul, aku rasa macam nak ketuk-ketuk je kepala sorang mamat ni. Ok, ok.. Cerita dia macam ni...

Aritu kami bersembang-sembang dekat YM pasal kes Orang Manjung nak bertunang nanti. So dia cakap, bukan terlalu awal ke nak tunang, nk kawen semua ni. Aku tak ingat la apa yang aku reply, tapi aku rasa cam jawapan aku tu seolah-olah, sokong sangat pun idak. Bangkang sangat pun idak. Aku try jadi pagar. Ok?

Dia ni pula, beriya-iya bangkang, tunang awal ngan kawen awal. Kononnya biarla sampai dah berkerjaya. Itu yang aku paham la. Tk ingat plak aku, kot dia cita macam lain, aku paham macam lain kan.

So tkdela aku kesah. Tapi tadi, tiba-tiba aku rasa cam bengang pun ade. Bukan ape, tetiba aku rasa cam mamat yang bangkang gila-gila sebelum ni, nak bertunang pulak. Aku tak tau bila, tapi aku paham dari cara dia announce kat frenster dia tu.

Itu kalau tunang. Kalau kawen, memang aku nak extra ketok kat kepala dia ni. Aku bengang sangat sebab, aku rasa macam aku ni bahan untuk mendapat jawapan samada dia wajar bertunang atau tidak.

Tanya direct je la, patut ke tak patut dia nak tunang. Tkyh la pakai orang lain nak jadi modal kn. Adehai.....

Friday, November 21, 2008

13minit nk siapkan tag. lama tul.

Starting time:
~~2.20 pm
Name:
~ meza
Shoe size:
~5/6
What are you wearing right now?
~baju kebaya oren
Where do you live?
~maluri
Favorite Number/s
~10,24,88
Favorite Drinks:
~ice lemon tea
Favorite Months:
~June & December
***********Have You Ever***********
Been in a bath tub:
~Yerp
Swam in the ocean:
~Kecik-kecik dulu
Fallen asleep in school:
~Jarang. Mesti kne fresh
Broken someone's heart:
~Selalu... Ooopss
Fell off your chair:
~Pnah2. Nasib tk masuk longkang.
Saved e-mails:
~Mestila save lagi2 yg cintan-cintan.
----------Who----------
Who was the last person you danced with?
~En. HZ
Who last made you smile?
~En. HZ
Who did you last yell at?
~My bos. hahaaa. Bapak Gempaq nye.
-------Today did you-----------
1. Talk to someone you like?
~Belom.
2. Kiss anyone?
~Tkde.
3. Get sick?
~Tkde. Kecik ati ade.
5. Talked to an ex:
~Buang masa.
6. Miss someone:
~Setiap masa pn rindu.
----------Last person who----------
7. You talked to on the phone?
~My Bonda
8. Have a crush on someone:?
~Always do.
9. What books are you reading right now?
~Apa barang baca buku.
10. Best feeling in the world:
~ Masa dpt 7kaler bunga rose. Best!
11. Future kids names?
~Tk bincang lg
12. Do you Sleep with stuffed animals?
~Ade. BeBear Junior.
13. What's under your bed?
~Bermacam-macam kotak
14. Favorite locations:
~Langkawi
15. Danced a slow dance with someone you didn't even like?
~Tak kuasa la nk nari kalau tk suke
16. Who do you really hate?
~Orang yang merosakkn hubungan sesama manusia
17. Ever liked someone you didn't have a chance with?
~Ade. Dolu-dolu la tapi.
18. You lonely right now?
~Haah. En. HZ sibuk.
19. What time is it now?
~ 2.33pm
20. Who do you want to tag?
~ Ami, Natra dan semua yang datang jenguk blog ini. Hahahaaa.... *evil grins*

P/s: Aku syak Tag ni patut lagi panjang. Sebab baru aku perasan Tag yang aku dapat lebih kurg cam Tag Amar. Em, muskil. Diorg edit kot.

Sunday, November 16, 2008

meroyan

Aku nak kawen.
Nak kawen sangat-sangat.
Aku ingat nk ajak Ally Iskandar kawen dengan aku.
Agaknya dia nak tak.
Aku penah jumpa dia dua kali tau.









Ha ha..

Saturday, November 15, 2008

chatting yang merapatkan aku dan dia

Suatu malam, ketika aku masih belajar di salah sebuah matrikulasi, kawan baik ku,F pada masa tu, ajak aku ke CC (cyber cafe) kat bawah kompel kami. (Kompel tu merujuk kepada kolej kediaman) Kami memang rajin ke CC. Bole dikatakan seminggu tu 2-3kali la jugak. Yelah, dah itu je salah satu hiburan yang kami ada. Manala kami nak bole keluar merayau kat luar matrikulasi. Peraturan macam peraturan di sekolah berasrama. Ada warden tu semua. Lagipun, kami ni tak pandai pasang strategi nak escape dari asrama ni.

Dah, dah.... Jangan nak merapu.. Kembali ke cite asal.

Ok, ok. Kami pun pegi la CC tu. Brother tu pun kasi la pakai PC sorang satu. Buat pe nak share share. Kami mampu la... Heh! Kemudian, masing-masing buat hal sendiri. Ko check email ke, bukak gambar lucah ke, memang aku tak amik tau. Macam tu gk si F ni. Tapi biasala adegan terjerit-jerit. Seolah-olah CC tu macam umah sendiri.

Weh, ko masuk room mana?... Aku
Aku masuk room *****.... F (sebenarnye aku tk ingat pun dia cakap masuk room mana)

Eh, jangan salah faham. Ni cite pasal room kt MIRC tu aka channel. Lepas tu apa dialog seterusnya memang aku tak ingat. Dan aku ni memang cepat lupa. Tapi kami selalu lepak dekat channel sekolah kami. Kadang-kadang letak nick je kat situ. Oh ye, kami dulu belajar satu sekolah berasrama. Cuma aku outsider sejati, dia plak insider sejati.

Ntah macam mana, aku terperasan satu nick dekat channel sekolah aku tu. Dalam hati aku, apa mimpi agaknya, tetiba mamat ni online. Jarang tengok dia online. Aku pun tego la mamat tu. Memandangkan aku takde teman untuk berbual.

Aku: Hai
Mamat: Hai
Aku: Kenal aku tk?
Mamat: Ni sape?
Aku: Takkan tak kenal kot.
Mamat: Yelah, ni sape. Aku tak penah tengok nick ko pun.
Aku: Akula. Assistant ko. Kat kelab penyelenggaraan dulu.
Mamat: Ha. D***** H****** bt J*****

Pergh, dia ingat nama aku. Siap ngan binti. Ooops, aku rasa la dia taip skali ngn binti. Tak ingat sangat. Huhuu.. Tapi pehal pun, aku tersangat teruja bila dia eja nama aku dengan perfect skali. Jarang orang spell nama aku dengan sempurna macam tu. Lagi-lagi yang tak rapat kan. Mesti nak tertuka tempat R dengan M. Oh ye, bermula saat itu, kami berdua rapat. Dan lebih kurang dua bulan kemudian, kami pun couple sampai la sekarang ni.

Ye, aku tengah bercerita pasal En. HZ. Nanti kalau aku rajin, aku cerita tentang saat-saat nak berjumpa kali pertama dengan En. HZ dekat sekolah. Ye, kat sekolah. Bukan kat matrik. Kenangan dekat sekolah plak. Rindunya kat sekolah dulu.

Info: Mlm tu, F pun ade chat dengan kawan En. HZ, Am*n. Kawan sekolah kami jugak. Kiranya kami berempat sekolah bersama. Tapi hubungan diorang setakat malam tu je. Tak berpanjangan. Sekarang Am*n ade awek dekat UiTM. F plak single sekarang ni. Ada sape-sape nak adjust F?

P/s: Aku ingat-ingat lupa dialog chatting tu. Tapi lebih kurang macam tu la. Nobody is perfect, kn?

Thursday, November 13, 2008

jadual bulan ni dah penuh, okay!

Yeay! Aktiviti hari minggu untuk sepanjang bulan ni, dah penuh. Kiranya sape-sape yang nak keluar dengan aku, sila booking sekarang. Itupun hangout untuk bulan depan k. [Eh jap, ade ke orang yang nak keluar dengan aku ni]

16/11/2008:
  • X-schoolmate aku kat sek teknik, kawen. Majlis tu berlansung di Bandar Tun Razak.
  • Hari jadi sepupu aku. Tapi aku agak aku tak sempat pergi parti hari jadi dia kot. [Jap, tk dpt jemputan pun lagi]
22/11/2008:
  • Bakal abg ipar aku, kawen dan bersanding di suatu dewan di sekitar Jalan Duta [pihak perempuan].
29/11/2008:
  • Hangout dengan my x-housemate [kat kolej dulu], Ami & Kas. Bercita-cita nak shopping sampai pengsan. Hahahaaa~
Untuk pengetahuan korang, aku keluar samada sabtu atau ahad je. Sebab lagi satu hari tu, I have to spend time with my bonda. Kenala bagi sama adil kan. Satu hari for myself. Satu hari lagi for my bonda.

Ooopsss... Jadual untuk bulan depan pun tk kurang hebatnya. Ye, aku baru perasan, 2minggu pertama tu, jadual penuh. Hehee. Maaf ye.

7/12/2008:
  • Orang Manjung bakal bertunang pada tarikh ini. Tapi aku tak sure pi ke dak lagi. Takut sesat maa. N aku tkde driver nak bawak pi sana. Hehee..
8/12/2008:
  • Aku kat kampung, meraikan hari raya korban. Berehat bersama nenda.
13/12/2008:
  • Bakal abg ipar aku, bersanding di sebelah pihak lelaki pulak. Bersanding dekat Alor Star, Kedah. Jauh tu nk pi.. Ni cnfirm tk sesat, cz aku dah banyak kali melawat bakal mertua. Huhuuu...
Em.... Ni tkde sape2 nk booking untuk 10/12/2008 ke? Ala, paham-paham jela maksud tarikh tu. Takkan aku nak cakap terang-terangan kot... Malu la aku camni. Hehee~

aku dah maju dah sikit

Dolu-dolu:

  1. Aku tak makan ikan termasuk apa-apa makanan yang berasaskan ikan. Cth: Laksa, Otak-otak, Sushi dan lain2.
  2. Aku tak suka main apa-apa jenis permainan. Tak suka nk menjana minda. Lebih banyak layan TV.
  3. Aku suka benda kaler biru. Semua benda nak biru.
  4. Aku tak suka En HZ dekat sekolah dulu. Ramai peminat. Nyampah sangat.
  5. Aku kurus je. Berat 43kg.
  6. Aku seorang pelajar. Makan duit famili (Nenda & bonda)

Sekarang:

  1. Aku dah suka makan ikan. Ikan 3 Rasa, Ikan Bakar, Keropok Leko, Laksa, Otak-otak and mostly Sushi. (Thanx to Ami, introduce this nice dishes to me) Tapi aku rasa setakat ni aku tau makan ikan laut je kot. Ikan sungai tkde sape ajar makan lagi.
  2. Aku suka main boling sekarang ni. Suka sangat. Pun aku suka main game online. Lain-lain permainan yang aku suka ialah.... Tooot... Rahsia. Kebanyakan permainan budak-budak tak bape matang. Huhuu
  3. Aku tak tertumpu kepada satu kaler. Aku mewarnakan hidup aku dengan bermacam-macam kaler. Tapi cenderung ke arah ungu dan pink.
  4. Aku suka gile dengan En HZ sekarang ni. Yang bermula lepas sekolah. Aku rasa aku suke dia sebab takde ramai peminat macam dulu kot. Saham dah turun sikit. Hehee. =P
  5. Aku dah berisi sekarang. Berat pun dah 50kg. Berat kat bont*t kot. Huhuu..
  6. Aku dah jadi pekerja yang makan gaji. Terjadi selepas 16tahun belajar. Aiyooo, lama tu..
Ntah ape tah lagi yang dah berbeza antara dulu dan sekarang. Kalau takde perubahan, memang aku ni dok dalam tempurung je kan.

Tuesday, November 11, 2008

aku sayang dia

Aku sayang En HZ.

Aku rindu En HZ.


..
..
..
.
.
.

P/s: Kejam nya seseorang itu bila mendoakan keruntuhan hubungan kami berdua.

Tuesday, November 04, 2008

bercerai roboh

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah.
Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,
tetapi cintailah isteri atau suami anda 100%
dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan
semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anak pun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.

17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran