small advertisement

Friday, August 01, 2008

:: First Salary ::

Smlm aku smpai2 ofis, aku tnye my officemate, duit dh masuk blom. then dia kata kne pegi Alliance Bank kt sebelah MidValley, utk cashkn cheque tu... Dgn selambanya, aku pn kluar ofis dlm kul10 cmtu gi midvalley, naik bas ok. Dh smpai kt Midvalley tu, sesat la plak aku nk cr bank tersebut. So aku pn cuci mata la jap tgk apa yg patut. Tk sedar diri tul yg aku ni tgh keje, lg mau rayau2... Dh jumpa bank, trusla aku cashkn. Nk buat apa lg kn. Tkkn nk bertapa dpn tu dulu.... Huhuuu~
Dh cashkn cheque tu, and aku dpt la RM1***.35 utk 1st salary aku.. budget cm cukup nk survive kt KL ni, tp lpas aku list down apa yg aku kna bayar, nk beli, nk itu ini, cm tkde balance pn.. Dasat ke aku berbelanja.. Tp tu list je, mampu ke tk aku follow pn tk sure lg. And mayb byk lagi things yg aku akan add up. Dan semestinya tk cukup salary aku ni...
Syokla eh sape yg gaji RM2000 ke Rm2500... Lagi2 yg dok area yg kos rendah ke.. Byk yg korg bole nyimpan dan buat dgn duit tu.. Hope la aku dpt increment lpas ni after beberapa buln aku keje.. doa kn je laaa...
Oh ye, korg mesti nk tau, bnda apa yg aku list down utk budget bulan ni... Here it is... Tgkla, and komen la apa yg patut.. Should i pay for it, buy for it or not...

My Budget on August

Insurance - RM150
Phone Bill - RM60
Baju & Kasut Convo - RM200
Budget to Perlis - RM200
ASB - RM200
Transport & Food -RM200
Bayar Utang
Petrol
Pemberian kpd mami
Others

Itu je listnye. Tp bila total up, amik kau... Dkt RM1500... Tk mrasa la aku nk shopping sgt... SobSobSob....!~

3 comments:

  1. kalo ko dh smpn 200 kt asb, ok la tu.. yg len2 tu abes kn ajela.. huhuhuh.. mmg wey, kalo pk2, gaji x ckup.. aku pon rase gitu.. tp, live life kewl jek.. duit kite.. bkn duit org.. just make sure sume nye berbaloii.. jgn gune merepek repek.. wah! dh jadik pnasihat kewangan lak aku.. wakakakakaka...

    ReplyDelete
  2. Gi naik bas. Balik naik apa?Malu eh nak cakap

    ReplyDelete
  3. Bukan malu nk ckp, kang bocor la rahsia, blik ngn moto singgah pi mkn kfc plak tu... Oops!~

    ReplyDelete

Hello!